Källberg om en riktigt grå jul

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg har firat jul i Warzawa och beskriver staden som ”alla nyanser av grått” samtidigt som han har haft en av de bästa jularna på länge. Lite annat blir det förstås också. Läs Källbergs krönika här.

Alla nyanser av grått

Det verkar ha varit en lugn julhelg i Bergslagen. Inga större incidenter har rapporterats och ingen är gladare än jag. Jag minns julhelger då jag tvingats rapportera om både bränder och trafikolyckor, men den här helgen verkar vi ha varit förskonade.

Själv har jag firat jul utanför 24i-området. Hustrun, svärmor och jag tog en Airbus till polska huvudstaden Warzawa dagen före julafton och landade åter i Sverige igår eftermiddag. Bland de bästa beslut vi tagit faktiskt. Polen är ett katolskt land med stark tro och följaktligen var det mesta stängt under de tre dagar vi var där. Underbart.

Men en storstad som Warzawa slocknar aldrig helt. Vi hittade några mysiga restauranger i gamla stan och en julmarknad där man kunde inhandla Mulled Wine (liknande vår glögg) och en liten vodka för 10 zloty (ungefär 22 kronor). Förmodligen den bästa julmarknad jag varit på. Polen är knappast något kulinariskt resemål, men det är kul att prova andra länders specialiteter. I Polen är det mycket surkål och gul lök som gäller och en inhemsk nationalrätt är kryddiga, heta korvar med surkål och lök. Ungefär som Polen i stort, alltså. Ingen färgklick direkt, men det kan vara rogivande med alla nyanser av grått – ungefär som att gå runt i en gammal svartvit film…

I Bergslagen har det varit lugnt för såväl sportutövare som politiker. Politikerna brukar ta det lugnt ganska länge efter de tunga budgetperioderna under november och början av december, men efter sportlovet brukar tokigheterna ta fart igen.

Handbollen har varit spelledig sedan dubbelförlusten borta och hemma mot Skånela, men i morgon bär det iväg till Linköping för bottenmöte mot RP. Vi får hoppas att LIF har gjort rätt under uppehållet och kan ta fart mot en bra vår.

Även Allettan i ishockey startar i morgon och Lindlöven har rustat med ett par nyförvärv under det lilla uppehåll man haft. Löven börjar hemma mot Vallentuna och det vore kul om Lindlöven kunde locka den publik man förtjänar när motståndet nu blir tuffare och publiken kommer att få se nya motståndare. En bra start är en förutsättning för att Löven ska orka med de tuffa norrresor som väntar och vad vore bättre än att tvåla dit Vallentuna inför storpublik på Lindehov?

Något fredagskladd blir det inte idag. Hustrun går på jobb och jag rapar fortfarande surkål efter dagarna i Polen. En tur till gymmet under eftermiddagen och lite research om lagen i Allettan. Eventuellt en liten polsk bisonvodka kan det bli när eftermiddagen går över i kväll.

Ha en trevlig mellandagsfredag ute i Bergslagen!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.