Källberg om en väldigt lugn vecka

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källbergs vecka består av en negativ och en positiv händelse. Det negativa är de så kallade åldringsbrotten och det positiva är upptäckten av fikonmarmelad. Läs Källbergs krönika här.

Att äntligen upptäcka fikonmarmelad

Det är nästan så att det börjar bli tjatigt med soliga fredagar, men så ska man väl aldrig tänka. Då straffas man förmodligen momentant och ett personligt regnmoln kommer att följa mig under resten av sommaren.

Istället funderar jag på det här med åldringsbrott. Jag skrev i veckan om hur en äldre person blivit bestulen på nästan 25000 kronor och varje gång jag skriver om dessa usla brott blir jag både förtvivlad och förbannad. Hur är en människa funtad som väljer att utnyttja gamla och sjuka?

Den här gången handlade det om att en anställd inom hemtjänsten i Lindesberg ska ha fått med sig 73-årings bankkort och kod för att handla mat, men som därutöver plockat ut pengar vid tre tillfällen, sammanlagt 24800 kronor, i en bankomat. Det här brottet är ovanligt klantigt utfört, och polisen bör kunna hitta den skyldige inom en timme efter det att man påbörjat en utredning.

Ändå ett uselt brott och utfört av en ovanligt ynklig tjuv. 25000 är mycket pengar och det är inte alls säkert att 73-åringen får tillbaka dom. Många äldre skäms dessutom över att ha blivit lurade och det finns ett stort mörkertal när det handlar om brott mot äldre. Namn och bild på dömda brottslingar borde kanske ge effekt, då även vanliga tjuvar skulle se ned på den här typen av tjuvar.

Nora BK byter tränare efter vårsäsongen och anledningen var att tiden inte räckte till när tränaren Mikael Lönn bor och pendlar från Karlstad. Synd, tycker jag. Man ska förmodligen inte jämföra tränare, men Mikael Lönn har varit förre tränaren Mårten Erikssons totala motsats – vilket väl var sportchefen Peter Palmqvist tanke när Lönn kontrakterades. Själv har jag imponerats av Lönns analyser direkt efter matcherna, men hoppas såklart att nye tränaren Julian Lundberg håller samma nivå. Nora har ju gjort en riktigt bra vårsäsong som nykomling i tvåan och förtjänar såklart ett så bra ledarteam som möjligt.

Fredagskväll och förmodligen ytterligare en grillkväll. Vad som kommer att hamna på grillen ikväll vet jag inte än, men det går ju att göra de flesta grillrätter till något smaskens. Veckans överraskning för min del är upptäckten av fikonmarmelad, något jag ratat och aldrig tidigare smakat. Hustrun och jag var uppe i 08-land under ett dygn i veckan och som middag beställde vi in en pizza och en italiensk ost- och köttbricka. Och snacka om att fikonmarmeladen gifte sig med torkade skinkor och annat gott. Kanske åker fikonmarmeladen fram även ikväll?

Ha en varm och trevlig fredagskväll!

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.