Källberg om engagemang och resultat

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg tycker att det är ett sundhetstecken att frågan om stängda kommunstyrelsemöten i Nora blev återremitterad. Engagemanget i Ramsberg berörs också, precis som Nora BK:s 0-8 och monteringen av ett grillbord. Läs krönikan här.

Någon borde ha satt ned foten

En ganska händelserik vecka är till ända, om man nu tycker att veckan slutar med fredag och startar med lördag. Ni som jobbar måndag till fredag känner nog att veckan precis har slutat, och att den nya veckan börjar först på måndag. Ni kan gå in i dimman om ni vill och hitta ut lagom till söndag kväll.

I Lindesberg har det, som bekant, varit både mässa och LindeDagen, men ska man vara ärlig hade det nog räckt med ett evenemang. På mässan förra helgen var det inte lika bra tryck som jag hade trott och under LindeDagen svek vädret en aning med färre besökare som följd. Visst är det kanske roligt med ett politikertorg, men hela Oscarsparken blev ju en plats för inbördes beundran där få ickepolitiker befann sig på.

Kanske borde LindeDagen anordnas det år som inte Lindesbergsmässan arrangeras. Då skulle Lindesberg få en riktig folkfest varje år och inte två på fyra dagar. Men vad vet jag? Kanske är det viktigt för alla aktörer i Lindesberg att få visa upp sig varje år?

Den politiska agendan har gått på halvfart i veckan. I Nora blev frågan om stängda kommunstyrelsemöten återremitterad, vilket väl måste ses som ett sundhetstecken i kommunen. Jag kan inte ens förstå att ett förslag om minskad öppenhet och minskad insyn kan komma upp på dagordningen är 2019. Förslaget är så dåligt och föråldrat att någon i den slätstrukna smet som idag styr Nora borde ha kunnat sätta ned foten och begravt förslaget på ett tidigt stadium. Jag är dock lite förvånad över att oppositionen inte gör mer väsen av sig, men alla vet att ska man fatta den här typen av beslut, eller obekväma beslut om besparingar, så ska man göra det under en mandatperiods första år. Då är nämligen många politiker lite trötta efter valet och medborgarna orkar inte reagera.

Lite samma sak är det ju med skolnedläggningarna i Lindesbergs kommun. Den nya mandatperioden hann ju knappt starta i höstas innan Barn- och utbildningsnämnden fattade beslut om skolnedläggning i Ramsberg och Rockhammar. Till valet 2022 hoppades man nog att alla skulle ha glömt de tidigare småskolornas existens. Där gjorde man dock en rejäl missräkning. Ramsberg har, sedan i höstas, visat sig vara kommunens kanske mest kreativa bygd och människorna i byn är extremt engagerade i skolfrågan och entusiastiska i största allmänhet. Det går knappt en dag utan att jag får mejl, sms eller samtal från boende i Ramsberg och fan vet om man inte har något riktigt bra på gång. Fördelen i Ramsberg är att alla engagerar sig i skolfrågan, inte bara de föräldrar som har sina barn i skolan. Engagemanget borde förstås tillvaratas av politikerna, men nu tiger man till dess engagemanget klingat av.

Jag har bara sett en lokal fotbollsmatch så här långt, vilket är dåligt. Jag såg IFK Lindesbergs första hemmamatch, mot Vretstorp, men jag kunde inte se Noras hemmapremiär mot Yxhult för snart två veckor sedan. Lindesberg var ganska skapliga i sin match, trots att man saknade en handfull startspelare, men vad händer i Nora? 0-8 förra helgen borta mot Hertzöga låter ju som en felskrivning, men är tyvärr det riktiga resultatet. Jag har full förståelse för att någon riktigt dålig match under säsongen kan sluta 0-4 eller så, men åtta mål är mer än en divisions skillnad – mot ett Hertzöga som inte rosat marknaden under våren. Nora möter Kungsör borta i morgon och har chansen till revansch, men innan dess tar IFK Lindesberg emot Latorp i Fritidsbyn ikväll.

Inte är det något grillväder denna fredag direkt. Synd, eller kanske bra. Hustrun hade handlat ett grillbord till verandan och hade varit roligt att inviga detta ikväll. Så blir det nog inte. Bordet kom från IKEA, såg riktigt snyggt ut på bilden, men kräver minst ingenjörsexamen för att sätta ihop. Visserligen står det att man bör vara två personer för att montera bordet, men jag tror inte ens att fingrarna hos två småkåta och intensiva tonåringar skulle greja att komma åt och hålla i på samma gång. Hustrun jobbar dock ikväll och jag satsar på att ha bordet klart till lördagskvällen.

Har ni inget att göra ikväll – montera en IKEA-möbel. Trevlig kväll!

1 Comment

 1. Klart som korvspad, att KS i Nora, måste bli hemliga hemligt för pressen !

  Vilka rubriker, skulle det inte bli, om det kom ut att Nora kan bli världsledande i Bergslagen, i toa branschen.
  Nya byggkonsulter, skulle poppa upp som rädisor ur skogen och revolutionera allmänna toa grejen.

  Nytt internationellt sätt att gå på muggen, importerat från Europa, Afrika, eller gud vet varifrån.

  Ombyggnad av alla kommunala inrättningar. Nu gäller det att stå, när det trycker på.
  (vanliga ståtoaletter, installeras i Noras kommun, som integreringsmodell) och för turismen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.