Källberg om ett häpnadsväckande minus

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg är tillbaka i vardagen och summerar beskedet från Socialförvaltningen i Lindesberg – att minus ser ut att bli mer än 20 miljoner skattekronor. Lite sport och lite fredagsmys blir det också. Läs Källbergs krönika här.

Försöker man slå något slags rekord?

Fan, det har redan gått en vecka sedan vi kom hem från Rhodos. Tyvärr försvinner solsemestern väldigt snabbt när man kommer hem till verklighetens Sverige. Regn, rusk och allmänt tråkigt väder tar snabbt över och efter några timmar har man glömt den iskalla ölen under ett tygtak i poolbaren när mellanmjölken dominerar på nytt i glaset. Men kanske är det just det som gör att man tycker det är så underbart att flyga iväg en vecka till solen ibland?

Jag vet inte om Socialförvaltningen i Lindesberg siktar på något slags rekord, eller vad man håller på med? Nu visar prognoserna för året på ett underskott på mer än 20 miljoner kronor! Det betyder 55000 back – varje dag. Alltså, redan under våren stod det klart att socialen såg ut att gå minus och åtgärder sattes in, men tydligen finns ingen styrman på skutan. Verkligheten ser ut som den gör, men underskott som detta tyder på att man inte tar budgetprocessen på allvar. Istället för att dimensionera upp socialnämndens budget, hoppas man och tror man att allt ska bli bättre. Rent skrattretande dåligt, om någon skulle fråga mig. Ekonomerna på Socialförvaltningen aviserade säkert ökade kostnader redan i förra budgetprocessen, men politikerna tyckte förmodligen att de visste bättre.

Vad handlar det om då? Den politiska majoriteten vet förstås att man tilldelat Socialförvaltningen för lite pengar, men man vill till varje pris undvika en skattehöjning innan nästa års val. Det ska bli mycket intressant att följa den stundande budgetprocessen. Kanske borde kommunens revisorer aktivera sig i den processen – det är nämligen komplett vansinnigt att lägga en budget som inte har några som helst förutsättningar att hålla.

Det blir ett par intensiva veckor på sportfronten de kommande två veckorna. Nora BK har fortfarande en fyrapoängsledning i fotbollstrean och möter FK Bosna 92 på söndag, Lindlöven har seriepremiär borta mot Borlänge på söndag och LIF Lindesberg har sin seriepremiär borta mot RP på tisdag. Hur spännande som helst.

Men först ska det bli lite fredagsmys. Både frugan och jag är ”lediga” ikväll och då blir det såklart lite kladdande i köket. Vad det blir är ännu skrivet i stjärnorna, men har man tiden att laga mat ska det förstås bli något gott. Kanske slinker det ner ett glas italienskt vin också, vi får se.

Jag önskar er en trevlig fredagskväll!

Posted by on 15 september, 2017. Filed under BLOGG. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 kommentarer till Källberg om ett häpnadsväckande minus

 1. fia lisa

  15 oktober, 2017 at 18:36

  Du häpnas över att socialfövaltingen slår rekord i underskott. Alla som vet något om svensk inrikespolitik är inte förvånad, snarare så är jag förvånad över att det inte är högre summor.
  Nu ser vi hur dom stora överrullningseffekterna kommer, dvs när staten tar ifrån sig det ekonomiska ansvaret för asylinvandrarna då dom blivit kommunplacerade. Nu ska dessa räknas som kommuninvånare och skattebetalarna i kommunen ska betala. Staten sänkte bidraget för ensamkommande från 1900 per dygn till 1350kr per dygn. Bara på ett ensamkommande så får kommunen 200 500 kr mindre per år för varje ensamkommande. För de som levt på etableringsersättningen så blir det nu socialbidrag som gäller om man inte fått ett arbete. Så det är mycket höga summor som det handlar om för kommunen.
  De flesta svenska kommunpolitiker trodde aldrig att regeringen skulle lägga det här ansvaret på kommunerna speciellt inte när 163 005 st asylsökande fått besked att dom får stanna under 2015. Att 2018 kommer att bli ännu värre är ingen hemlighet eller överraskning. SKL har ju aviserat om att kommunerna kommer att få kostnadshöjningar med 9% och att 2020 kommer det att fattas 47 miljarder för kommunerna i sverige att ens gå runt. 2 kr behövs skatterna höjas i varenda kommun egentligen omedelbart för att enbart betala befolkningsökningen enligt SKL. Malmö behöver höja skatten med 6,41kr. Men det är inte bara det. Pengar som kommuner får genom det kommunala skatteutjämningssystemet kommer heller inte vara lika höga eftersom de allra flesta kommuner har fått höjda kostnader och då inte heller har lika mycket ”pengar att ge bort” till dom kommuner som inte kan sköta sin ekonomi. Däribland Linde som då skulle få mindre pengar genom det systemet och då skulle det behöves ytterligare skattehöjningar eller enorma indragningar någonstans i verksamheterna. Frågan är väl bara VAR man kan skära ner med miljonbelopp utan att det märks.
  Kommunerna står inför ”jätteutmaningar” som det varnats om länge, men som ingen har orkat eller velat lyssna till. Vi är där nu och de politiker som vägrat lyssnat kan nu stå där med skammen. För är vi medborgare beredda på stora skattehöjningar och sämre välfärd.

  Till sist. Sossarna går nu ut med en massa bidragshöjningar. Sånt ska man alltid vara mycket misstänksam till när det sker väldigt nära ett nytt val. Dessa höjningar är ju dessutom inte finansierade fullt ut. Dom här höjningarna dämpar visserligen utgifterna för socialbidragen med 200kr per barn och kan väl ses som en liten ”förmildring” för kommunen i utgifter eftersom bidragsnormen är densamma. Men det räcker inte på långa vägar för att stoppa dom stora skattehöjningarna som måste göras.

  2019 2020 2021 kommer inte att bli bättre….

 2. S Johansson

  16 september, 2017 at 06:50

  Pengar försvinner inte, de bara byter ägare.

  Det här verkar vara ungefär, som när man mjölkar stora entreprenadmaskiner på diesel. Lite ökad förbrukning går till någon annans motor.

  U Nora är det samma sak. Röda siffror överallt, dvs
  pengar, som skulle gått till åldringsvården, från bla socialen, försvinner till annat.
  Undrar om man inte börjar bli lite ”fartblind”, i förvaltningarna och grabbar för sig med båda händerna.

  Tjänster i olika former ersätts oftast med pengar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.