Källberg om falsk information

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg beklagar att Coronan tagit ett nytt grepp över samhället med flera sportmatcher inställda i helgen. Lite klargöranden om vaccinering lite utebliven politik blir det i övrigt. Läs krönikan här.

Ren skitspridning

Riktig vinter har bytts ut mot vårvärme under veckan. Lite tråkigt för alla som precis hunnit ta ett varv i något skidspår, men för mig känns det mest som ett bevis på att våren kommer allt närmare.

Att däremot vårsäsongen skulle dra igång för fullt efter alla helger var en förhoppning som inte infriades. Lindlöven har redan fått två matcher uppskjutna på grund av Covid och mer lär väl komma. Det här nya omikronviruset verkar ju smitta allt och alla inom ett stort område, åtminstone inomhus, och kommer omikron in i ett omklädningsrum är det förstås bara nedstängning som gäller. Precis när jag skriver den här krönikan ser jag att även LIF Lindesbergs bortamatch mot Anderstorp, som skulle ha spelats på söndag, är uppskjuten.

Jag vet att jag förmodligen redan har skrivit vad jag tycker i ämnet vaccination mot Corona, men jag blir både förbryllad och förbannad när jag ser den skit som sprids på till exempel Facebook. Där kan man läsa de mest hårresande och påhittade ”fakta” om hur farligt vaccinet är och att sjukhusen är överfyllda med patienter som drabbats av svåra symptom av vaccin. Riktig fakta i fallet kan hämtas från Läkemedelsverket, där man först kan läsa att ungefär 18 miljoner doser vaccin getts i Sverige sedan starten och att antalet dödsfall som kan ha ett samband med symptom efter vaccinering är 280 personer. I inget fall kan man slå fast att dödsfallet beror på vaccinet, då många av de 280 avlidna lidit av andra sjukdomar. Av de 280 avlidna är 232 över 70 år och 167 är över 80 år. Att med dessa fakta påstå att sjukhusen är fyllda med patienter som blivit sjuka av vaccin är alltså ren skitspridning.

Politiskt har inte valåret 2022 hunnit dra igång än. Där är jag dock inte det minsta orolig och jag vet att 2022 blir ett betydligt mer innehållsrikt år än 2019, 2020 och 2021. Det ligger i sakens natur att politikerna vill visa upp sin bästa sida och vi kommer att få se mängder med debattinlägg och utspel om saker vi inte visste fanns. Mest intressant blir att se hur sent under valåret som skilsmässan mellan våra ohederliga allianser blir ett faktum. I Lindesberg ska sossar och centerpartister skiljas (tillfälligt) och i Nora har man haft ett mormonäktenskap som ska upplösas. Hur dumma tror dom att vi är, brukar vi väljare tänka, men likväl fattar centerpartister sossebeslut ena veckan, för att i nästa vecka vara det borgerliga parti med rötterna i landsbygden som man var förr i tiden. Politik, jo tjena!

Hemmakvällen idag (vad annars finns i dessa Corona-tider?) ska bjuda på italienskt tema. Lite rödvin från Veneto, lite anti-pasti och en pasta med räkor. Man får leka att man är i Italien när man inte kan resa. Jag gnäller inte över det egentligen, men visst sjutton är det trevligt både att resa och att äta på restaurang, men det sistnämnda är inte att tänka på förrän krogarna inför vaccinpass – åtminstone inte för mig.

Ha en trevlig fredagskväll och ät något gott!

12 Comments

 1. Ronnie,

  börjar med att jag heter Kristofer Haglund. Jag har kallats Koffe i hela mitt liv och de som eventuellt känner mig vet vem jag är och vad jag tycker, så det var inte min mening att dölja min identitet. Har tidigare skrivit under med både mitt namn och alias utan konstigheter, men när du frågar så snällt (eller inte, kändes mer som ett ”Hah! FEGIS” men sådant tror jag inte du skulle syssla med) så vet du nu vem jag är. Vi kan ta en kaffe också om du vill, det är alltid trevligare än kommentarsfälten på World Wide Web.

  Hur som haver, var jag står i denna diskussion är klar: var och en ska ha möjligheten att välja. Det strider mot min egen känsla av ”frihet först i alla lägen om inget brott bevisats” (eller ”innocent until proven guilty”) när man utesluter folk från övriga samhället. Men… det är inte min sak att hindra pappa staten om den vill låsa in folk, det är min sak att rösta för något annat om alternativet finns eller finna mig i situationen och ”tycka synd om mig själv” som du beskriver.

  Jag vill inte driva frågan vidare särskillt för jag fick inte svar på mina frågor som jag ställde och jag väljer därför att inte ge svar i gengäld. Tack för att du ändå gav replik!

 2. När ingen annan vill ta vid så fortsätter jag diskussionen med dig Koffe (synd att du inte skriver ut ditt namn).
  Ditt inlägg passar enligt mig väldigt bra med bilden av dem som inte vill vaccinera sig. Ni/du blir att tycka synd om er själva och undrar om ni aldrig kommer att få gå på restaurang eller liknande.
  Jämför det med dom som inte får vård i tid, överfyllda akutmottagningar/IVA avdelningar för att personer ”inte vill” ta vaccin. Människor som får uppskjutna operationstider om och om igen. Personer som är svaga idag och blir smittade av personer som inte skyddar sig och på det sättet kanske inte överlever. Det är DOM det är synd om i samhället.

  Du skriver även att sjukdomen inte kommer att utrotas. En liten historielektion på det. Pandemier tidigare i historien har visat sig inte bestå över tid, utan de försvinner med tiden.
  Varför finns inte smittkoppor längre? Varför har vi i Sverige inte längre några fall av ex. Polio?

  Jo för att vi har vaccinerat oss.

  Varför ska vi inte tro på vetenskapen? Vi i Sverige är ett av de mest sekulariserade länderna i världen, så varför ska befolkningen nu frångå vetenskap och ev. börja tro på något annat??

  Precis som du skriver så kommer det nog tyvärr alltid att finnas personer i vår närhet som tänker egoistiskt och inte på andra. Men min åsikt är ganska klar att de i så fall inte bör jobba med människor, där de utsätter sina patienter/klienter/studenter m.m. för någon extra fara. Mina föräldrar, jag själv och mina barn ska kunna känna sig trygga inom ex. vård, skola och omsorg.

 3. Hej, Ronnie!

  Då får den delen av befolkningen som inte vaccinerar sig i framtiden aldrig gå på restaurang eller liknande. Fine. Är det så vi ska straffa folk för att de inte utför sin plikt som medborgare genom att ta vaccineringar så kan de nog stå ut. Menmen. ”Den som offrar frihet för säkerhet är dömd att leva i en bur av guld” (usch för dåligt översatta citat) är vad jag personligen ser. Risken kommer alltid finnas för det kommer alltid finnas ovaccinerade personer i ditt liv, i mitt liv, i allaa liv, på något vis eller vänster. Sjukdomen kommer inte utrotas så jag ser inte riktigt målet i dessa restriktioner. MEN, om man tror att den kan utrotas eller görs obsolete… Är de ovaccinerade välkomna tillbaka som del av samhället då? Och vem gör den bedömningen? Och vem har gett den personen rätten att ge en dom?

 4. Koffe;

  Pudelns kärna är väl att detta är en pandemi och då bör man ta ett större ansvar både för sig själv och för andra.

  Just nu är det de vaccinerade som får ta smällen och inte de ovaccinerade. De vaccinerade som får vänta på sin operationstid för att sjukvården går på knäna på grund av att ovaccinerade dominerar akuten och IVA. Personalbrist vilket gör att varken du eller jag kan söka och få hjälp med våra åkommor och problem.

  Fler som har problem är

  barnen som får möta ovaccinerade personer i sin vardag och blir smittade i bl.a. skolan av vuxna och ovaccinerade barn.

  de äldre som riskerar att möta viruset av en ovaccinerad (vilken sprider smittan lättare) i mataffären, med hemtjänsten för att ta några exempel.

  De som har gjort sin ”plikt” och vaccinerat sig får avstå från nöjen, idrottsevenemang m.m. för att viruset sprids okontrollerat.

  Över fem miljoner har dött globalt av Covid och över 15 000 i Sverige och då blir denna jämförelse med att 280 fall misstänks ligga bakom dödsfall försummande liten.

  https://sverigesradio.se/artikel/lakemedelsverket-granskar-280-fall-av-dod-efter-vaccinering

  Men självklart har du ett val, men låt oss då införa vaccinpass för restauranger, bio, teatrar, idrottsevenemang m.m. så att de som har passet kan gå och de som vill avstå; avstår.

  Ett liknande exempel skulle kunna vara.

  Vill jag inte gå på en restaurang som kräver vårdad klädsel, så har jag ett val. Jag byter kläder eller väljer ett annat sätt/annan plats att äta på.

  Valfritt

 5. Att drygt 10-15% inte vill vaccinera sig (har för mig det var så många som inte tagit första vaccin, dubbelkolla gärna) kommer högst troligt inte att ändras om man inte gör det olagligt att vara ovaccinerad, och även då kommer man låta bli bara för att jävlas. Om det ska krävas pass att handla mat, dvs svälta ut delar av befolkningen, så hoppas jag att även vaccinförespråkare inser att det kanske helt enkelt inte går att vara 100% enade, sann information eller ej, och protesterar mot det – hoppas vi lärt av historien där. I Nora kommer det förevigt att finnas vaccinerade och ovaccinerade människor, det får båda läger leva med och den som aldrig syndat kastar första stenen.

 6. Finns inga ursäkter i år att inte spela. Då ska vi dryfta fotboll, foliehattar och du får mer än gärna förklara vad som händer i Nora. Svårt att hänga med när man inte bor där.

 7. @Roberth. Tack för din positiva respons. Inte omöjligt att jag misstolkat något i räkneexemplet om vaccin, men om dina siffror är rätt är ju mina nästan rätt, och fortfarande en försvinnande liten del av alla vaccindoser som getts i Sverige. Det kan vara så att det är enklare att läsa det som står på Facebook än den statistik som t ex Läkemedelsverket publicerar, men enkelt är inte alltid bra… /Källberg

 8. Först en eloge till dig Källberg som låter olika åsikter komma till tals.. Det är ju inte så vanligt längre idag..
  Och min åsikt idag är att du borde få chansen att göra en rättelse då jag reagerade på dina siffror över dödsfall efter vaccinering.. Jag misstänker att du ev inte läst allt som står på läkemedelsverkets hemsida?
  Siffran 280 är rätt, beträffande ett av vaccinerna.. Men lägger man på 30% så kommer vi ganska nära de riktiga siffrorna..
  Notera gärna att jag inte kallar det ovannämnda för falsk information, men för vissa läsare skulle det ev kunna uppfattas som missvisande rapportering..
  Avslutningsvis håller jag med dig om att fler borde läsa på fakta istället för kvällstidningar och facebook.. För oavsett vad man har för inställning till vaccinet så skulle det förmodligen bli många fler som började ifrågasätta varför man stänger ner verksamheter för barn och ungdomar samt aktiviteter för icke riskgrupper..

 9. Håller med dig till 100 om vaccinet. Otroligt att det accepteras att vi som tar vaccinet får anpassa vardagen efter dom som vägrar ta det. Att sen orsakerna till vägran slår nya rekord i tokigheter gör inte saken bättre.

 10. Jag önskar att jag inte behövde skriva tydligheter som den igår. Jag respekterar olika åsikter, men i vaccinfrågan kring Covid har vi en situation som inte funnits tidigare i någons nu levande liv. Fortsätter ovaccinerade att gå på evenemang och på krogen kommer vi aldrig att bli av med den här kinesiska smittan. Kräv vaccinpass överallt eller ge de ovaccinerade speciella tider att handla på – vem vill ha det så? /Källberg

 11. Bra Källberg! Du är tydlig i det som delar Sverige i tio delar. Nio tycker som du och en tycker att vaccin är farligt. Håller med om att krogarna borde införa vaccinpass.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.