Källberg om glödet för en restaurang

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg fokuserar idag på den allt större debatten om Lindesbergs lasarett och det breda engagemang som verkligen finns ute i 24i-området. Läs Källbergs krönika här.

Lindesbergs lasarett är en korvkiosk

Ganska mycket att summera denna vecka, faktiskt, men jag hoppar över det mesta. Koncentrerar mig på den stora frågan om framtiden för Lindesbergs lasarett och hur politikerna agerar. Det finns väldigt mycket att önska.

Lindesbergs lasarett. Vilket engagemang det finns för att återskapa ett akutsjukhus värt namnet, 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan, året om. Just nu den absolut största lokala valfrågan i 24i-området och jag älskar när engagemanget kommer från de som berörs – det vill säga alla i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg. I veckan var det ett antal företagsledare som protesterade kraftfullt i ett debattinlägg och överallt diskuteras frågan.

Äntligen har man också lyckats formulera det som är problemets kärna, nämligen att det vi vill ha i 24i-området är ett fullvärdigt akutsjukhus med egen ledning. Den organisation som just nu råder är som att jämföra en korvkiosk med en riktig restaurang. Man kan ha en flott meny, men det enda som erbjuds är korv. Lindesbergs lasarett är, för tydlighets skull, idag en korvkiosk och man är oerhört duktiga på att koka korv, men de kockar som har andra färdigheter söker sig till riktiga restauranger.

Det här är ett gigantiskt problem för de lokala socialdemokrater som snart vill att vi ska rösta rött den i september. Man kan ju inte gärna bedriva en ”Rädda vårt lasarett-kampanj” helt på tvärs mot partikamraterna i Örebro och återstår gör väl för Irja, Solveig, Annalena och Ewa-Leena att försöka påverka de som styr regionen.

Hur det ser ut i regionfullmäktige vet jag inte i detalj, men det måste såklart kontrolleras hur våra representanter från 24i-området agerat i den här frågan. Jag är mest nyfiken på hur oppositionen har debatterat frågan. Jag verkligen hoppas att de som sitter i regionfullmäktige tagit tag i frågan. Det går ju liksom inte att sitta hemma i Bergslagen och gnälla om man inte agerat när man kunnat.

Inte det minsta lokalt, men det som händer i Svenska Akademin måste ju slå det mesta. Gubbjävlar som tror att de är mer värda än alla andra får härja fritt med mängder av hemliga förmåner, ge stora ekonomiska bidrag trots jävsituationer och ge fan i att polisanmäla den där snuskgubben de kallar kulturprofilen. Herregud, släng ut hela skiten och börja om.

På det personliga planet blir det grillpremiär i helgen. Äntligen! Förra året hade flera säckar kol eldats upp vid den här tiden. Kanske blir det också en sväng ut till golfbanan och några testsvingar på rangen? Men först lite fredagsmys!

Ha en bra fredagskväll ute i Bergslagen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.