Källberg om hyresavtal och brandrisk

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg gläds över att flera politiker väljer att visa sig sommaraktiva genom att skriva debattartiklar. Artiklarna har många läsare och under veckan har det blivit en del debatt. Lite grillning och bränder blir det också. Läs Källbergs krönika här.

Vore fånigt att släcka eld med rödvin

Så var det då fredagseftermiddag igen och ännu en liten sommarkrönika ska skrivas. Det händer inte speciellt mycket inom sportens värld och inte inom politiken heller. Därför tycker jag att det är kul att se att ganska många debattörer passar på att skicka in sina debattartiklar. Bara under de senaste dagarna har vi haft flera debattartiklar som lästs av många.

Igår publicerade 24i ett debattinlägg som var skrivet av landsbygdspartisten Pia-Maria Johansson och som handlade om att Nora kommun skrivit ett hyreskontrakt med en privat fastighetsägare för det tidigare gamla Windahls lokaler. Totalt skulle avtalet kosta 60 miljoner kronor, men kanske ännu mer anmärkningsvärt var att det var skrivet på 25 år. Det har talats om att ändamålet är ett allaktivitetshus där många av kommunens föreningar skulle kunna hålla till. Av Pia-Marias debattartikel att döma handlar det mer om att man flyttar kommunala verksamheter till de nya lokalerna. Debattartikeln väckte förstås en del ilska över hur politikerna hushåller med skattepengarna, men jag misstänker att fler än Socialdemokraterna sitter med handen i den syltburken. Kanske kan någon förklara hur det här har gått till?

Idag publicerade 24i en debattartikel som handlar om våra två krisande sjukhus i länet, Lindesbergs lasarett och sjukhuset i Karlskoga. Artikeln är skriven av några läkare och sjuksköterskor, med kirurgen Peter Jilke i spetsen. Trots en enveten debatt och mängder med möten, krismöten och debatter är det ingen som fått svar på framtidsfrågorna för de två akutsjukhusen. Region Örebro län ska även i framtiden ha tre akutsjukhus, har högste politikern Andreas Svahn sagt, men han viker inte från den genomförda och förändrade organisation som uppenbarligen urholkar sjukhusen i Lindesberg och Karlskoga. Jilke och kompani vill ha svar innan valet och man vill dessutom veta var övriga partier står i frågan. Jag håller med och hoppas 24i får svaren redan under kvällen…

Jämfört med många andra områden i Sverige har vi klarat oss ganska bra när det handlar om skogsbränder. Visst har det varit ovanligt många brandlarm, men oftast har det handlat om gräsbränder nära järnväg. Ett par bränder härjade under några dagar i ganska otillgänglig terräng söder om Kloten, men räddningstjänsten lyckades bemästra dessa i en tid då det brinner i hela Sverige. Eldningsförbud råder och det är enbart tillåtet att elda i grillen om den står på ens egen tomt, men tittar man hur det ser ut i de flesta villaträdgårdar just nu gäller det att vara försiktig även på hemmaplan. Ett glödande kol på gräsmattan kan enkelt starta en gräsbrand och många bränder är faktiskt framkallade av slarviga grillare. Jag har läst om hur en del varit förbannade på handlare som säljer engångsgrillar nu i torkan, men jag tycker nog att ansvaret måste ligga på den som köper och använder en sådan grill nu när det är så stor brandrisk.

Var alltså försiktiga ikväll när ni tänder grillen, det tänker jag vara. En hink med vatten intill grillen kan vara en bra idé och då menar jag inte att ni måste byta ut vinet eller ölen som är obligatoriskt till grillningen. Men skulle förmodligen kännas lite fånigt att försöka släcka en eld med rödvin.

Håll tummarna för lite regn och ha en trevlig fredagskväll!

2 Comments

 1. Angående vissa politikers brist på intresse för hur det slösas med skattepengar när de tillsätter utredningar vars direktiv ofta är begränsade så att resultatet blir att utredningen i väsenligheter brister i konsekvensen för direkt beroende verksamheter, t.ex. hur belastningen och därmed antalet ambulanser förändras om akutvården är nedlagd/begränsad, dvs, fler ambulanser med personal behövs.
  I samband med diskussionen om AI (Artificial Intelligence) tycker jag att den första yrkesgrupp som bör konkurensutsättas för AI är politiker. Ingen annan grupp i samhället kan ta beslut med ödesdigra konsekenser och ändå fortsätta klättra på karriärsstegen, t.ex. dom från både sossarna och alliansen som la ner det svenska försvaret.

  För de miljarder som lades ner på att förstöra t.ex. kustartelleriets bergrum m.m., kunde de dåvarande försvarsresurserna lagts i ”malpåse” under 25 år !
  Per

 2. Det här röstfisket, med skattebetalarnas pengar,
  är snuskigt !

  Att föreningar, av olika härkomst, skall erbjudas gratis boende, om dom röstar ”sossigt”. Skattebetalarna skall betala föreningarnas väl och ve genom föreningsbidragen.

  Dom som agerande i affären tar naturligtvis sin del för underskrifterna i affären,(provision) och skuttar glada till banken.

  Den här skithistorien får nog namnet ”syltburken”, ungefär som ”dasstorget” tidigare.

  Det finns inga gränser vad politikerna kan hitta på för att förmera sig. Dvs öka bankkontot.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.