Källberg om inställda resor och mojito

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg noterar hur Lindesbergs beslut att ta bort de fria resorna för funktionsnedsatta upprör ordentligt, med all rätt. Lite fotboll, några trafikljus och rabarbermojito blir det också. Läs Källbergs krönika här.

Känns som ett rejält lågvattenmärke

Idag står det juni i almanackan och en sämre start på sommaren har vi nog alla upplevt. Snacka om kanonväder under hela maj. Visserligen önskar sig nog alla grönytor en regnskur då och då, men för mig får gärna vädret vara detsamma hela sommaren.

Noterar att beslutet om att ta bort de fria resorna till daglig verksamhet för funktionsnedsatta i Lindesbergs kommun upprör oerhört och det förvånar mig att det enbart är Vänsterpartiet som öppet går till attack mot beslutet. I ivern att visa att även socialnämnden kan hålla en budget valde majoriteten att ge sig på en grupp människor som inte kan opponera och som de flesta av oss känner för, istället för att ta itu med de stora problemen. Visst känns det som ett rejält lågvattenmärke?

Jag bevittnade Nora BK:s hemmaseger mot Eskilstuna City i onsdags och reagerade över att publiken fortfarande är relativt liten. Kanske 150 personer fanns på plats för att se bra fotboll i härligt sommarväder. Jag kan ju tycka att åtminstone en stor del av klubbens medlemmar borde vilja se hemmamatcherna, men oftast är det samma personer som skulle gått på match även om Nora hade spelat i sexan. Kanske har man ökat med 50 personer på resan från just sexan till tvåan, men något Åshöjdendrag är det verkligen inte.

I Nora har man inga trafikljus trots en stundtals livlig trafik. Det där brukar Noraborna använda i marknadsföringen av staden. Och kanske tänker man rätt. I Lindesberg finns två trafikljus, placerade i varsin korsning på båda sidor av Bottenån. För något år sedan skulle de där trafikljusen bytas ut av någon anledning när bron över ån skulle breddas och så blev det också. Men speciellt tillförlitligt blev inte jobbet utfört. Så gott som dagligen är trafikljusen ur funktion och faktiskt flyter trafiken bättre än någonsin. Vad som gjort att det gått troll i de där trafikljusen vete sjutton, men helt plötsligt kan man åka norrifrån ner mot centrala Lindesberg utan att behöva stå i kö en kvart, något som var/är fallet när trafikljusen någon gång fungerar. Jag hoppas verkligen inte att trafikljusen utgör någon kostnad för Lindesbergs invånare. Beloppet för att byta ut de gamla måste vara uppe i sjusiffrigt vid det här laget.

Fredagskväll ikväll och jag gissar att alla som har en egen täppa kommer att grilla något smaskigt. På vår grill kommer det grillas kycklingspett och vitlöksbröd och till detta en sallad och tzatziki. Både enkelt och gott. Hustrun har lovat att bjuda på en rabarbermojito innan maten och jag såg alldeles nyss att en paj med samma råvara står i ugnen. Kan bli en trevlig fredagskväll.

Ha en lika bra kväll ute i Bergslagen och skicka gärna in bilder på era grillupplevelser.

5 Comments

 1. En stoooor bukett till dig Göran Keijser.
  När Lindes politiker ger sig på en av dom absolut svagaste grupperna så behövs det andra som ”gapar högt och ljudligt ofta”. Hur man kan ge sig på denna svaga grupp och förstöra deras vardag helt är obegripligt. Summan som ska sparas är i sammanhanget en struntsumma och politikernas förklaring är så usel att jag skulle vilja kalla det en ren lögn.

  Det är dags att visa politikerna vilka det är som bestämmer i en kommun, det gör man helt enkelt genom att rösta bort dom i höstens val!

 2. Sådär ja, Göran Keijser. Nu har du utlöst ett stafettlopp. Den politiker som inte svarar på din anmaning kan strykas från höstens valsedlar… /Källberg

 3. Det är bra att frågan om resor till och från daglig verksamhet fortfarande är aktuell. Jag personligen skall verka för att frågan skall vara som en skavande sten i skon fram till den 9 september 2018. Det som är besynnerligt är ju att inga andra från Socialnämden törs eller vill uttala sig här i detta forum, det vore klädsamt om någon kunde bekräfta Jonh O:s inlägg här på 24i om att syftet med indragningen av resorna var avhängigt av att personalen inte skulle verka i en annan bransch. Samma personal och samma fordon nyttjas fortfarande, dock inte till transporter till och från daglig verksamhet. Det är egendomligt att läsa om detta när sanningen enl SN 2018-01-18 är att spara
  425 000 kr. Jag har personligen försökt att föra en dialog men John.O men det går inte.
  Då jag sett att Socialdemokraterna går runt och knackar dörr, för att värva röster, så ta då möjligheten ställa frågan om hur de tänker i ovanstående fråga.
  Även om det inte är samma kostnadsställe som konstgräs i Frövi för över 3 miljoner som kommunen betraktar som en investering ? (Skall bli spännande att se framtida avkastning på den investeringen) Så är det samma Kommunala kassa pengarna kommer ifrån. Så välfärdssatsningarna tar sig olika uttryck i Socialdemokraternas värld.

 4. Hej Tomas.
  En liten fundering bara angående rödljus i Linde, har dom tagit bort rödljuset vid skolan-Circle K?
  (ej Lindebo)

 5. Det här med fria resor, kan få oväntade konsekvenser.

  I förmiddags, vandrade en figur, omkring i Nora klädd i penisfodral och inte ett dugg mer.
  Förmodligen försökte han leta sig fram till Noras
  nakencenter, per GPS. Men datan låg delvis nere bla på systemet. ”krisberedskap” ?

  Eller handlade det om nått konstnärligt från bryggeriet ? Lite pervers konstkultur.
  Undrar om han fick fria resor på bussen ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.