Källberg om Järle kvarn

JERLE. Naturmiljö står mot kulturmiljö och på torsdag den 28 maj går tiden ut för den som vill yttra sig till Mark- och miljödomstolen. Naturvårdsverket vill riva delar av dammanläggningen vid Järle kvarn och de oppositionella vill ha dammen kvar och rädda kulturmiljön.

Frågan kan tyckas helt opassande i tider av Corona, men Naturvårdsverket vill alltså, som ägare, riva ut delar av dammen vid Järle kvarn för att utöka möjligheterna för flodpärlmusslan och öringen, som är ett udda par i makronatursammanhang.

På torra land står kulturarvet och tittar på. Platsen Järle kvarn har flera hundra år gamla anor, men ställs, som på många andra platser, mot flodpärlmusslan och till viss del öringen. Många har frågat sig hur förslaget ens kunnat komma fram. Borde inte Naturvårdsverket syssla med viktigare saker – speciellt i Corona-tider?

Vad som händer vid Järle kvarn om dammen rivs ut vet ingen, men det finns flera dåliga exempel på utdrivna dammar.

De flesta lokala aktörer tycks vilja bevara kulturmiljön vid Järle kvarn. Man har idag många gäster som vill besöka den gamla ”stormiljön” och området kan relativt enkelt visualiseras tillbaka till järnåren för 500 år sedan, när Jerle stad skulle bli huvudstad för Bergslagen.

Flodpärlmusslan kan aldrig få tillbaka den miljö man hade för mer än 500 år sedan, oavsett vad man gör på Naturvårdsverket. Varför då ens försöka. Vad är sannolikheten för att Naturvårdsverkets ”insats” gör nytta? Ingen, absolut ingen, vet hur naturen skulle ta emot detta ”nya ingrepp”.

För mig är det här löjligt. Det måste finnas bättre frågor att jobba med för vuxna människor på Naturvårdsverket, speciellt när man ser hur naturen spökar med oss människor i Corona-tider.

Jag har, som journalist, varit med vid några utrivningar tidigare. Stora kostnader försvaras med ett nytt liv, men många är de vattendrag som tidvis blivit helt torrlagda och fan vet hur det är att vara flodpärlmussla och ligga där i den torra fåran och kippa efter…

Låt vett gå före tokerier den här gången.

5 Comments

 1. Flodpärlmusslan lever i symbios med bäcköringen, som är en liten skygg fisk, som simmar fram och tillbaka i strömmande vatten. Man ska inte förväxla den med den öring som man odlar och planterar ut för att fiskas upp av sportfiskare! Bäcköringen vandrar inte i några laxtrappor och utan fördämningar kommer vattenförsörjningen att bli ojämn för den känsliga böcköringen!
  Det är helt vansinnigt att riva dammarna! Detta har ingenting med att ”återställa” något. Denna kulturmiljö har fungerat utmärk i flera hundra år och är en viktig länt till vår kultur- och industrihistoria! Eller har man tänkt att vi ska ”återställa” vår miljö till bronsåldern? Eller järnåldern! Eller stenåldern? Eller varför inte försöka återskapa istiden?

 2. Det är mycket oroväckande att åse hur människor med en tydlig brist på aktning för våra kulturvärden kan få höga maktpositioner utan vidare. Här har tydligen någon byråkrat i Bryssel fått för sig att alla dämmen i våra åar skall bort och allting skall bli söm i tidernas begynnelse. Hur kan det plötsligt bli helt i sin ordning att helt negligera fornminneslagen, som man trodde var helig och förstöra dessa saklöst ?

 3. Liknar ”guldgruveaktier” !

  Är väl inte långt borta, innan Noras ”bolag”, börjar kursa aktier och sälja inmutningar, för här luktar det pengar för turistbyrån.

  Var köper jag en flodpärla, som jag skulle vilja ha i ett smycke till min fru ?

  Att bonnläppar, skulle få bestämma om en sketet litet kraftverk finns inte på
  kontorsrummet hos Länsstyrelsen.

 4. För ett par år sedan investerades 6 miljoner ( om jag minns rätt) för att rädda musslorna och öringar i Guldsmedshyttan. Vad har hänt sedan dess? Ja inte blev det någon succe. Linde Energi använder Råsvalen för sina energibehov, höjer och sänker vattennivån, utan att ta hänsyn till flodpärlmusslor och öringar.

 5. Det här börjar likna vargdebatten.Ett fåtal idealister kommer säkert att vinna även denna strid. Hur många miljoner har inte lagts på att ”befolka” våra skogar trots att flertalet inte vill det. Sak samma med flodpärlmussla och öring.
  Nej låt folk på plats få bestämma om rivning eller inte.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.