Källberg om klantiga lilla Nora

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg använder en stor del av dagens krönika till händelserna vid äldreboendet Tullbacken i Nora. Källberg använder ord som horribelt, obegripligt och häpnadsväckande. Läs Källbergs krönika här.

Helt horribelt och totalt obegripligt

Fredag igen och ytterligare en sporthelg följer. Seriefinal i Hockeytrean i Råsshallen ikväll, derby i Lindehov i morgon och hemmamatch för NitroNora BS på söndag. Dessutom bortamatcher för både LIF Lindesberg och Lindesberg Volley.

Veckans samtalsämne har väl utan tvekan varit händelserna på Tullbacken i Nora. Jag trodde nästan att den typen av missförhållanden var historia i Sverige efter de skandaler som avslöjades för kanske tio år sedan. Men när det handlar om Nora ska man förstås inte bli förvånad.

Att det ändå händer är mest tragiskt och tråkigt. Nu har man snabbutrett händelserna och utbildning och en åtgärdsplan och handlingsplan ska sjösättas för att undvika något liknande i framtiden. Jag gissar att det redan finns någon form av plan för hur kvaliteten ska vara säker och att det är denna som inte följts. Varför inte bara sparka ansvarig chef och den eller de i personalen som inte skött sig? Som man agerar nu känner sig väl alla som jobbar på Tullbacken skyldiga. I fall som detta är väl ändå en gång en gång för mycket.

Politiskt är det ju ännu värre hanterat. Sociala utskottets ordförande Margareta Eriksson har vetat om det hela i två månader utan att föra informationen vidare. Helt horribelt och totalt obegripligt. Vad skulle hon kunna vinna genom att hålla truten?

Egentligen lika illa ställt i hela den politiska ledningen i kommunen. Det tycks ju som om kommunstyrelsens ordförande inte heller visste och det är rent häpnadsväckande. Pratar inte kommunalråden med varandra? Jag tror att fler än Margareta Eriksson visste vad som hänt. När chefen på Tullbacken informerade Eriksson om vad som hänt borde detta ha diarieförts redan dagen efter, precis som alla uppgifter som byts mellan olika avdelningar måste diarieföras. Detta bör ha blivit det interna samtalsämnet.

Drar mig också till minnes den senaste gången Lagen om valfrihetssystem, LOV, var uppe i den politiska debatten i Nora. Stora ord då om att inte privata utförare ska släppas in i Nora och att minsann kommunen var en bättre utförare av tjänster inom både äldreomsorg och förskola. Med det facit vi sett den senaste veckan tror jag man kan konstatera att Nora kommun inte alls är den bästa utföraren av den här verksamheten.

På sportfronten har NitroNora BS klarat av sina första två matcher i bandyallsvenskan och startat med en seger och en förlust. Ny chans på söndag hemma på Danfo Arena i Nora när Västanfors kommer på besök. LIF Lindesberg gjorde en skaplig match mot Amo i helgen, men nye tränaren Erik Axelsson får vänta på den första segern. Kanske kommer den i morgon borta mot Kungälv? Lindesberg Volley har haft problem sedan stjärnan Denise Belcher skadades, men igår kontrakterade man förra stjärnan Sara Malmlöv för en comeback som sjukvikarie. Och Lindlöven fortsätter att tugga motståndare. Sedan förra krönikan har man käkat upp både Arboga och Skövde och laget ser enormt starkt ut.

Fredagskväll är det och fredagsmys ska det bli. Pasta står på matsedeln och en pastasås med strimlad ryggbiff, champinjoner, vitlök, chili, konjak och grädde. I receptet jag hittade stod det att rätten bäst skulle avnjutas framför brasan med ett glas rubinrött vin till. Alltså bäst att lita på receptet och njuta.

Ha en trevlig fredagskväll. Kanske ses vi på någon sportmatch i helgen?

Posted by on 17 november, 2017. Filed under BLOGG. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

5 kommentarer till Källberg om klantiga lilla Nora

 1. S Johansson

  18 november, 2017 at 11:12

  jädrar vad det går i utförsbacken.

  Nästa blir väl att Emil Lönneberga, censureras på
  biblioteket, ungefär som Pippi i Söderhavet.

  ”Kommandoran” kommer liksom sanningen lite för nära i Noras åldringsvård.

  Men kanske går alltihop att rädda från insyn med en liten ”detaljplan” ?

 2. Inger

  17 november, 2017 at 19:38

  Här är det tystnadskultur som råder bland ansvariga politiker.I hopp om att det kan fortsätta i samma anda.
  Putts väck med de styrande och den personal som inte klarar sitt jobb.
  Det här handlar om kommunens kärnverksamhet där politikerna ska sätta ribban högt.
  Mänsklig vård måste få kosta.Högre lön och bättre arbetstider för utbildad personal är ett måste.
  Man kan tro att dessa politiker inte hört talas om sossarnas brandtal om mänskliga rättigheter och allas lika värde men de gamla verkar inte vara inkluderade.
  Det finns många privata bolag(bemanningsföretag)med bra och utbildad personal som kan anlitas när personal saknas.Stora delar av sjukvården bemannas med hyrpersonal så det går säkert bra även på Noras äldreboenden.
  Är man dumsnål och hela tiden sparat på de gamla får man i slutänden större kostnader.
  Som man bäddar får man ligga.

 3. Kalle

  17 november, 2017 at 19:36

  Lilla Nora är skit i äldrevård!
  Jag har sagt till min assistent att skjuta mig före jag hamnar i vården, för jag vill inte bli ett paket i misär….

 4. Besviken

  17 november, 2017 at 18:16

  Källberg har en viktig poäng, väl? Nora kommun är bäst på att ge trygghet åt barn och gamla, säger man. Hur kan det då bli så här? Stackars gamla som är beroende av andra, men som vårdas av Nora kommun. Jag undrar vad hon Solveig, chefen, egentligen gör. Den förre bossen, Sven-Erik, slog åtminstone näven i bordet. Vad händer nu? Som vanligt ingenting.

 5. S Johansson

  17 november, 2017 at 17:18

  Vi tar upp en gammal trall !

  ”Vad har du i byxan jan, är det en liten handlingsplan” ?

  mja !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.