Källberg om korsning och logotype

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg tar upp två lokala frågor i veckans krönika. Dels förslaget om att stänga en plankorsning i Lindesberg och dels Nora kommuns framtagande av en ny logotype. Läs Källbergs krönika här.

Jag känner mig trygg i beslutet

Fredag igen och en riktig vintervecka är till ända. De flesta av oss har tvingats leta reda på mössor, handskar och riktiga vinterjackor och många av oss har fått ägna några timmar åt skottning under veckan. De som valt att ta en välförtjänt solsemester under den här veckan är bara att gratulera. Jag vet av egen erfarenhet att det är extra skönt att ligga i en solstol någonstans i fjärran och via mobilen hålla koll vädret hemma i Sverige.

Digniteten på de politiska frågorna i veckan har väl inte varit den högsta kanske, men ändå märker man hur mycket medborgarna verkligen bryr sig. Förmodligen underskattar politikerna generellt vanligt folks vilja att skattepengar ska användas på rätt sätt.

Det finns två bra exempel från veckan som gått. Det första är det korkade förslaget att stänga plankorsningen vid Lidl i Lindesberg. Förslaget kommer från Trafikverket, som via extramiljoner skulle kunna vinna 30 sekunder på tågsträckan Örebro-Borlänge om man stängde några plankorsningar här och där. Att åtgärden i Lindesberg vore detsamma som att skapa ett Lindesberg västra och ett Lindesberg östra struntade man i. Det går kanske att förstå Trafikverkets syn på saken, de har ju sitt uppdrag, men hur frågan kunnat leva under helt år utan att någon inom Lindesbergs kommun gjort något annat än att remittera och bereda ärendet är en gåta. I den här frågan hade den som diarieförde förslaget från Trafikverket kunnat skicka ett ”Tack, men nej tack” redan från början. Det enda som varit positivt med det hela är att den visar att medborgarna i Lindesberg har ett stort engagemang för sin stad.

Det andra exemplet är den nya logotype som tagits fram i Nora kommun. Precis som med plankorsningen i Lindesberg inte något som väljarna/medborgarna direkt har efterfrågat. Pressinformation om den nya loggan gick ut under veckan och jag skrev en artikel som byggde på den informationen, och som också fått en och annan syrlig kommentar. Jag förstår att dessa kommentarer skrivs. Man säger att det ska kosta 150000 kronor att byta ut den gamla loggan, men det tror jag inte alls på. Kanske har man fått in offerter från tryckerier och andra som landar i de trakterna, men så kan man ju inte räkna. Visst, det kanske inte kostar mer än några hundralappar att sätta på nya klistermärken på en kommunbil, men någon ska köra bilen till firman med klistermärket och någon ska engageras när alla skyltar ska bytas ut. Det kommer att kosta massor av timmar för olika personer inom kommunen och även dessa timmar betalas ju med skattepengar. Roligast i sammanhanget är att man i pressinformationen skrev att det var ett enigt kommunfullmäktige som beslutat om den nya logotypen. Jag småler när jag blundar och ser fullmäktigeledamöterna framför mig och känner mig trygg i att beslutet verkligen fattats av de som förstår sig på sånt här.

Jag tänker hoppa över sporten i den här krönikan. Det går tungt för våra lag just nu och det enda jag kan är att hålla mina tummar för en bättre vecka 4, gärna med en hemmaseger för Lindlöven mot Kalix redan i morgon och en hemmaseger för Nitro Nora, som tar emot Lidköping under lördagen.

På det personliga planet går Ny 2018 vidare. Dessvärre i ett betydligt lusigare tempo än jag hoppades på, men bara att köra vidare. Känns lite som om jag växlar mellan de olika dietformerna och det är bara att erkänna att det är enkelt att köra 5-2-dieten om man väljer att ersätta de två dietdagarna med LCHF. Nå, ikväll blir det räkor och pasta och allt vad det innebär och det känns ändå ganska fräscht. Säkert passar någon av metoderna GI, LCHF, 5-2 eller 4-1-2 in på detta och då väljer jag denna – åtminstone idag.

Ha en bra fredagskväll!

Banner

1 Comment

  1. Skulle det inte kunna vara ett intressant gräv att undersöka vad den totala kostnaden blev för namnbytet till Samhällsbyggnad Bergslagen, har för mig att den prislappen också var väldigt lågt satt före beslutet.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.