Källberg om krisen i Nitro Nora BS

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg har fullt upp med all vinstersport för tillfället, men blir kanske en sport fattigare om bandyn i Nora tvingas lägga ned, ett scenario som Källberg har åsikter om. Läs Källbergs krönika här.

Ansvaret borde vara kommunens

Ännu en vecka kan läggas till historien, men det är ju fredag igen och en helg inom räckhåll. Om det var en vecka värd att minnas vetefan, men ett och annat hände i alla fall… stort som smått.

Tråkigast under veckan som gått är förstås konkursen av isbanebolaget Karlsängs IP i Nora, något som kommer att få konsekvenser för Nitro Nora BS. Inte alls oväntat, men ändå sorgligt. När det handlar om idrott och kultur brukar det ju vara så att kommunen står för investeringar och förutsättningar och föreningarna för själva verksamheten och möjligen delar av driften. I Nitro Noras fall har egentligen aldrig förutsättningarna funnits. Det var från början tänkt att kommunen skulle bygga en konstfrusbana, men av olika anledningar kom man aldrig till skott och NNBS tog beslut om att bygga en anläggning själva – med kommunens goda vilja och ett initialt lån. Nu, när föreningen inte längre orkar drifta eller reinvestera i anläggningen drar kommunen undan sig allt ansvar och väljer att istället hyra och drifta ett allaktivitetshus för att hysa buggande pensionärer, några bågskyttar och några kommunala verksamheter som kan vara vart som helst. Jag menar såklart inte att man ska stötta NNBS in absurdum, men visst borde föreningen ha samma förutsättningar som alla andra. Det Nitro Nora gjort på egen hand så här långt borde såklart ha gjorts av kommunen.

Igår spelade LIF Lindesberg hemmamatch mot Tyresö och vann med minsta möjliga marginal efter en tämligen medioker insats. Starkt att vinna, men det finns mycket att grubbla på för LIF-ledningen. Tyresö hade bestämt sig för att LIF Lindesbergs duktige mittsexa Fatlum Ahmeti inte skulle få ta fler avslut än nödvändigt och tryckte således ihop sitt försvar och struntade i en av kanterna. Stackars Fatlum hade en gubbe i båda armarna under hela matchen och Tyresös taktik lyckades. Å andra sidan borde detta ha gett LIF ett övertag – någon annanstans på planen. Allt går ju ut på att vinna golvyta för lägen. LIF blir ett sidledeslag på 12-13 meter, utan djup i anfallet och utan några större variationer. Försvarsspelet har jag skrivit om många gånger tidigare och Tyresö hade gjort sin läxa även där. Men som sagt, två poäng är två poäng och ingen kommer att komma ihåg det mindre bra om LIF fortsätter att vinna.

I helgen handlar det mycket om ishockey. Lindlöven tar i morgon emot Tegs SK i Lindehov och på söndag gästar Piteå isladan mitt i skolbygget. Lindlöven har definitivt höjt sig en nivå från tidigare försök i Allettan och skulle, om man kan plocka bra med poäng i helgen, hänga med bra i den norra Allettan och så småningom skapa sig ett bra utgångsläge inför fortsatt play off-spel. Publiksiffran var skral när LIF Lindesberg tog emot Tyresö igår och kanske väljer publiken Lindehov i helgen istället. Lindlöven är värt all publik som man spelar.

På det privata planet börjar rusten av tvättstugan att lida mot sitt slut och saker och ting kan återgå till det normala. Med andra ord blir det lite matlagning under kvällen och förmodligen något gott att dricka till en favoritanrättning – Wallenbergare med de rätta tillbehören.

Jag önskar alla ute i Bergslagen en mysig fredagskväll!

14 Comments

 1. När kommunens överhuvuden, börjar tala om ”nättroll”, har dom definitivt
  tappat koncepterna !

  Inga sakliga argument, utan gap och skrik för att dom känner sig påhoppade,
  för att dom har slösat bort barnens idrottspengar.

  Vad kommer härnäst, från kommunalhuset ?

 2. Internettroll eller nättroll, oftast bara kallade troll, är personer som skriver på internetforum och liknande (ursprungligen på Usenet) i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl, missförstånd eller utdragna ofruktbara diskussioner (flejmkrig) som inte leder någon vart. Beteendet involverar ofta inslag av bluff, lögn eller överdrifter och de som trollar gör det vanligen för nöjets skull snarare än av ilska.[1] Ordet är internetslang.

  Nättroll har ofta likheter (men ska inte sammanblandas) med näthatare och nätmobbare, vars agenda är att förolämpa en person eller grupp snarare än att provocera fram en strid.[2]

 3. När bluffen synats och argumenten tryter smiter hen ut bakvägen med svansen mellan benen…

 4. Jag avslutar härmed argumentationen med ”Ismannen”. Att diskutera med någon som gömmer sig bakom ett nicname och inte står för sina åsikter känns meningslöst.
  Skolor och övriga kommuninnevånare nyttjar då 70% av den tiden och N/N BS olika verksamheter 30%.

 5. Gudmund.
  Det du säger är alltså att anläggningen är tillgänglig för allmänhet och exempelvis skolor 70% av den den tid den kan nyttjas..?

  Det är i så fall något helt annat än att allmänheten står för 70% av användandet av anläggningen. Då är ju argumentationen i den delen om varför kommunen ska ta ett större ekonomiskt ansvar egentligen lite missvisande från klubbens sida.

 6. ”Ismannen”, ”Läsare som undrar” och ”Fattar inte”. Trevligare om ni vill skriva era namn. Sådan signaturer känns inte seriöst.
  Ska ändå försöka förklara för ”Ismannen”. Om vi räknar med att 100% är vad isbanan kan utnyttjas. Skolor och övriga kommuninnevånare nyttjar då 70% av den tiden och N/N BS olika verksamheter 30%.

 7. En fråga bara.

  När man talar om att klubben själv bara använder banan 30% medan allmänheten utnyttjar den 70%, hur räknar man då?

  Är 30% av användarna knutna till klubben och 70% allmänhet eller är det så att klubben använder isbanan 30% av tiden och att den står till allmänhetens förfogande resten av tiden?

 8. Svar till Fattar inte. Det är inte bandyn som får ”så mycket pengar år efter år”.
  De pengar bandyn får från kommunen, går direkt till underhåll och skötsel av isytan (bandybanan) vid Karlsängskolan. Den isytan (bandybanan) används till 7o% av skolbarn och andra kommuninnevånare. De 30% som Nitro/Nora utnyttjar den blir väldigt höga kostnader för en ideellt arbetande förening. Bandyföreningen kämpar med många aktiviteter för att få ekonomin att gå ihop. Alla vet hur det kämpas med allt från auktioner till midsommarfirandet i Pershyttan. Det ”Fattar Inte” bör tänka på är varför inte Kommunen tar ansvar för 70% av kostnaden när det är dess innevånare som utnyttjar den så mycket. Som det varit har Nitro/Nora lagt långt mer pengar på isbanan än vad de nyttjat den.
  Det alla bör tänka på är vad följderna blir om Nitro/Nora BS inte finns kvar.
  Även jag vill ställa mig i hyllningskören till den fantastiskt duktiga ledaren Ronja Lind som håller igång alla barn som vill åka skridskor, en bandyns ”Greta”.
  ”Bus eller Bandy”

 9. Jag gillade Ronja Lindhs inlägg om bandyn i Nora och om hur viktigt det är att ungdomarna rör på sig. Men om man ska va ärlig så har bandyn i Nora tappat utövare i flera år. Vad jag förtstått finns knappt någon ungdomverksamhet kvar. Det är inte den hårt arbetande styrelsens fel. Det är för stor konkurrens från andra idrotter. Ett bra förslag som hörs från ”folk på gatan” är att lägga konstgräs på Danfo Arena. Mer svettdroppar från bollspelande barn per investerad skattekrona. Dessutom går den väl att spola som naturis under rätta vinterförutsättningar.
  Sen undrar man lite vad Källberg menar med ”Svenska sporter”… är ishockey och volleyboll en Svensk sport mer än friidrott, alpint och tennis?
  Dessutom tror jag inte att inflyttningen avtar om man inte har en konstfrusen bandybana. Då är det nog bättre att satsa ”modernt” som konstgräs, padel o skatepark. Men vad gäller Allaktivitetshuset har Källberg min sympati. Så dumt så man får migrän.

 10. Jag tycker att varje kommun måste se till att förutsättningar finns för att bedriva de svenska sporterna. Skidorna har det tufft, men ishockey, bandy, handboll, fotboll, innebandy, volleyboll och kanske någon ytterligare sport måste ges förutsättningar. Detta tycker jag är kommunens ansvar. När det handlar om bandyn pågick ju en kamp under många år, där till slut kommunen sade sig villig att fixa konstfruset. Av detta blev ju inte så mycket, men i det skede vi är måste, tycker jag, kommunen ta sitt ansvar. Vem vill ha diskussionen vad ishockeyn kostar, vad fotbollen kostar? För alla invånare är det en självklarhet att det finns en ishall och en fotbollsarena.
  Visst kan man ha en annan åsikt, men då avstannar inflyttningen (om det finns någon) helt. Eller väljer man att jämföra med kulturen och då kan Nora kommun dra ur proppen i de kommunalt subventionerade delarna av Bryggeriområdet – och vem vill det?

 11. Såklart är det inget fel med dansande pensionärer. Men Nora kommun har ju, precis som de flesta andra kommuner, sagt sig stötta barn- och ungdomsaktiviteter – inte vuxnas fritidssysslor. Det här är inte enkelt, jag vet. Ska rätt vara rätt måste Nitro Nora BS betala mer när A-laget spelar än när något ungdomslag spelar. Men samma sak måste gälla alla föreningar – inkluderat kulturen. Vuxna människor måste betala ur egen ficka vad det kostar med olika fritidsaktiviteter och barn och ungdomar kan och bör få dessa subventionerade.

 12. Som all medicin ingår biverkningarna

  Nu kan kommunledningen lägga ner utlåningsverksamheten i Allaktivitetshuset
  Finns nog ingen som behöver låna skridskor längre Går kanske att kränga på blocket i parti och ge någon krona

  Men deppa inte; här finns arbetsvilliga/anställda, som kan rycka in i äldrevården

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.