Källberg om landsbygd och nedläggning

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg har under veckan följt den politiska frågan om skolnedläggning i Ramsberg och Rockhammar i Lindesbergs kommun och haft fullt upp. Skolorna kommer att läggas ned, men Källberg menar att politikerna genom detta skapar ett missnöje i byarna som ingen kan hantera. Läs Källbergs krönika här.

All respekt för pannlamporna

Lite blåsigt och halvruggigt idag, men ingen har väl missat att våren är här. Sommartid i morgon natt, gräs och växter börja så sakteliga lyfta sig ur jorden och överallt anas den pikanta lukten av kattpiss. Precis som det ska vara.

Jag började veckan med att råka se en nyhetssändning som skulle bli intressant under de efterföljande dagarna. I teven pratade landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) om hur Socialdemokraterna tappat mängder av väljare på landsbygden och om hur viktigt hennes jobb var för att återfå förtroendet hos människor som valt att bosätta sig på just landsbygden. Intressant och klokt resonemang om hur Socialdemokraterna och regeringen måste omfördela resurser på ett sätt som gör det attraktivt att bo på landet.

Morgonen därefter, i tisdags, bevakade jag kommunstyrelsens sammanträde i Lindesberg och insåg att de lokala sossarna nog inte ännu nåtts av regeringens tankar. Den första punkten på dagordningen var nämligen förslaget om skolnedläggningar i Ramsberg och Rockhammar.

Igår var frågan uppe i kommunfullmäktige och socialdemokraterna vidhöll sina tidigare argument om att lägga ned skolorna och att man, av ekonomiska anledningar, inte såg något annat alternativ. Bengt Storbacka (S) hade blivit utsedd till kvällens ”Bad Guy” och menade att nedläggningen av landsbygden var aningen överdriven och att det dessutom är beslut ute i övriga världen som måste bakas in i frågan om Ramsberg och Rockhammar. Folk flyttar dit jobben finns, sade han och menade att han själv, som bor i centrala Lindesberg, minsann också bor i landsbygden. Tilläggas kan att Storbacka inte fick några applåder för sina inlägg.

Jag gillade dock den tysta manifestation som invånarna i Ramsberg gjorde under det långa sammanträdet. Alla hade nämligen satt på sig varsin pannlampa för att symbolisera det mörker man tycker politikerna skapar på landsbygden genom att stänga skolorna.

Den här frågan kommer att leva vidare under hela mandatperioden, även om politikerna kan besluta om en nedläggning redan om några veckor. Och det är roligt att se och känna den kraft som människorna i Ramsberg och Rockhammar nu fått. Politikerna ser på frågan ur ett strikt, snävt och ekonomiskt perspektiv, samtidigt som väl alla vet att man inte ska bromsa i en uppförsbacke – man måste gasa. Varför har ingen föreslagit det motsatta, kan man ju undra. Det kanske vore en kanongrej om man utrymde tidigare BMB (gamla kirurgen i Lindesberg) och utlokaliserade de olika avdelningarna till de mindre tätorterna i Lindesbergs kommun. På så sätt skulle man skapa efterfrågan i byarna och inte skulle väl utredningar och ritningar hanteras sämre i någon av byarna.

Jag måste också ge en eloge till LIF Lindesberg. Man är i full färd med en utvärdering av säsongen, men har uppenbarligen redan kommit fram till ett och annat. En stor vänstersexa och en målvakt från Handbollsligan är redan kontrakterade och man börjar ana hur LIF vill förändra till nästa säsong. En målvakt var ett måste om man ska kunna spela med tryck och kontring och utmana de bästa lagen i Allsvenskan. Det ska bli riktigt intressant att se fortsättningen av truppbygget.

Det är i skrivande stund hög tid att förbereda kvällen även om kvällens mat är lättlagad. Klassisk Bolognese, men uppiggad med en halvflaska rödvin som ska koka in i tre, fyra timmar. Äts med en god sallad och riven tryffelpeccorini. Mums.

Laga något gott ikväll ni också!

3 Comments

  1. Olof Palme lär har sagt att politik är att vilja. Men nu är Socialdemokratisk politik, att inte vilja. Således är det att inte vilja det man vill vilja. Socialdemokrater vill inte att lansbyggden och dess skolor skall ges förutsättningar att vilja utvecklas, utan viljan är att barn, skall mot sin vilja bussas till skolkomplex som i den Socialistiska världen är det dom gör barn trygga och välmående. Men tyvärr finns det för många bevis på att så inte är fallet. När jag för något år sedan frågade Irja Gustavsson hur det kom sig att det helt plötsligt fanns 3 miljoner kronor att lägga på en konstgräsmatta på fotbollsplanen i Frövi, fick jag till svar att det var en investering. En förklaring till en investering är, att den har för avsikt att ge en framtida ekonomisk avkastning, så vi får väl se när den investeringen genererar några pengar. Att investera i våra barns byskolor och dess framtid, genererar trygga och välmående barn som kommer att kunna vilja möta och klara framtida utmaningar, det är en investering på riktigt.

  2. Utvecklingen av politikernas ”feodalbeteende”, kan bara sluta på ett sätt.

    Människor tappar förtroendet för den ledning, som försöker köra över och bestämma livet för undersåtarna, i kraft av sin ”förtroendevalda position” som guds utvalda och smorda

    När det går så långt, att ”man vänder kungen ryggen”, har ledningen hamnat på efterkälken, vilket historien visar. Det uppstår samhällen där politikerna inte längre är välkomna och man klara sig på egen hand. Man har inte längre behov av politisk styrning, eftersom den är usel.

    Är väl ungefär läget inför nästa val

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.