Källberg om några dagar i Rom

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg befinner sig i Rom och har upplevt en detalj ur den ursprungliga Sällskapsresan. Källberg har förälskat sig i Rom, men har även följt lite politik och sport hemma via nätet. Läs Källbergs krönika här.

Berra och Robban i Nuevo Estocolmo

Lite stressigt att skriva krönika den här veckan. Befinner mig i Rom och kan ju inte sitta på hotellrummet och invänta att något händer hemma i Bergslagen – eller för den delen vänta in tid att skriva den här krönikan.

Att vara i en av världens vackraste städer är så långt ifrån en vanlig solsemester utomlands som man kan komma. Det mesta är detsamma när man åker hemifrån och till dess man boardar planet på någon av Arlandas terminaler. Därefter är allt en annan typ av resa.

Just idag fredag har jag haft en liten Sällskapsresan-upplevelse. Svärmor Lillemor, som är med oss på resan, ville hemskt gärna hitta tillbaka till en butik där hon köpt en vit lerskål för flera år sedan och hustrun och jag tog täten genom Roms alla gränder och torg. En mil senare hittade vi butiken på en liten gata som vi aldrig hade hittat utan Google Maps, men butiken hade bytt sortiment och några lerskålar hade man inte längre. Synd för svärmor, men vi tog varsin pasta och ett glas vin på en uteservering och därefter blev det en taxi tillbaka till hotellet.

Visst påminner detta om när Berra och Robban ägnar en hel semestervecka i Nueva Estocolmo med att leta efter Pepes Bodega där man hade rykte om sig att servera åttioprocentig rom i vanliga vinflaskor.

Rom som stad slår det mesta. Jag har aldrig varit här tidigare och staden är helt fantastisk. Ruiner och urgamla byggnader överallt, ett myller av människor och trafik, men inte ett uns av stress och småspringande människor. Jag kan tycka att det kan vara trevligt att promenera runt i Stockholm, men förundras alltid av att alla verkar ha så förbannat bråttom, stress, stress, stress… Inte i Rom. Det här kommer att vara min pärla för resten av livet och jag kommer garanterat att återvända hit.

Jag valde rätt vecka för att åka bort några dagar. Hemma i Bergslagen verkar inte speciellt mycket ha hända. Lindlöven knep en poäng borta mot Skövde i onsdags och vände serien på 22 poäng och en fjärde plats, en bra insats. Det brukar krävas omkring 40 poäng för att ta sig till Allettan och det ser lovande ut för Löven.

LIF Lindesberg förlorade mot Torslanda i helgen och måste snart hitta ett segerrecept. Man möter Kärra hemma på söndag och det känns som ett bra avstamp för några vinstmatcher i rad.

Jag oroar mig mest för Lindesberg Volley, faktiskt. Det jag har sett så här långt pekar mot en plats sex till nio när Elitserien är slutspelad, enligt min åsikt. Laget har väldigt få alternativ och tar väldigt få egna poäng, något som inte kommer att hålla. Visst har man tre skapliga proffs, men volleyboll är en så extrem lagsport att enstaka spelares insatser kräver att laget är bättre än vad man är i år. Jag hoppas att det jag sett hittills ska bli bättre och att nye tränaren Jason Laffer jobbar hårt för att man ska hitta ett eget spel som övriga lag måste spela emot för att inte tappa. Som det varit hittills har Lindesberg fått anpassa sig efter motståndaren.

Politiskt lyssnade jag av kommunfullmäktige i Lindesberg i måndags och noterade att åtminstone vänsterpartisten Ulf Axelsson oroade sig för Lindesbergs lasaretts framtid som akutsjukhus. Varför övriga partier inte reagerat över Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut att plocka bort kirurgjour och ortopedjour under kvällar, nätter och helger från och med januari 2020, är för mig en gåta. Jag hoppas bara att ni väljare i 24i-området lägger tystnaden på minnet. Om de lokala politikerna protesterade mot beslut som fattas i regionen, skulle inte den här typen av beslut fattas.

Här i Rom handlar det om sista kvällen på några fantastiska dagar. Svenskt sommarväder, uteätande på mysiga trattorior och mysigt värre. Man klarar sig bra på pizza, pasta och grönsaker och fredagskvällens meny blir densamma. Antalet bra krogar är oändligt och maten är fantastiskt god. I morgon bitti bär det dock av till flygplatsen mellan Rom och Milano och i morgon kväll är jag säkert ute med kameran i någonstans i Bergslagen igen.

Ha en bra fredagskväll och Buona Sera på er!

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.