Källberg om näringslivsrankingen

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källbergs vecka har handlat en hel del om de katastrofala siffror som presenterades i årets näringslivsranking och Källberg luftar en och annan åsikt. Minussiffror har det också blivit på vågen. Läs Källbergs krönika här.

Näringslivsranking och viktminskning i fokus

Ni som läser den här krönikan med någorlunda återkommande mellanrum har säkert noterat att jag då och då försöker bli mer hälsosam och gå ned i vikt. Jag skulle vilja skriva att ”nu händer det”, men nöjer mig med ”nu försöker vi igen”…

Veckan har präglats av näringslivsranking och ganska mycket tystnad, åtminstone från politikerhåll. Vår lilla del av världen är en av de allra sämsta när det handlar om näringslivsklimat och det förstås ett problem när man vill intala omvärlden att våra kommuner är bra platser att bo och verka i. Jag ska inte dra in lilla Ljusnarsberg i detta, då man hanterat sina dåliga placeringar för tio år sedan på bästa sätt, men de tre övriga kommunerna har problem – stora problem.

Såklart går det att göra något åt en dålig ranking, men att tro att en näringslivsfrukost och tre företagsbesök i månaden skulle göra skillnad är direkt naivt. Sanningen är väl att våra kommuner är traditionellt röda och att det finns en inneboende misstro mot företagare, över huvud taget – på samma sätt som förmodligen många företagare känner gentemot politiker.

Bara för ett par veckor sedan ville ett företag i Lindesberg få en detaljplan ändrad för att kunna bygga ett bostadshus, men fick nej av Tillväxtutskottets politiker. Detta trots att Samhällsbyggnad Bergslagen ställt sig positiv och att ändringen stämde väl överens med både detaljplan och översiktsplan. I Tillväxtutskottet sitter flera av Lindesbergs ledande politiker från S, V, C och SD och motiveringen till det negativa beskedet var att man vill arbeta fram hur utveckling och förtätning av staden ska se ut, med hänvisning till planprogrammet. Detta negativa svar hade fått Pajala, som är den enda kommun som har sämre ranking än Lindesberg, att segla förbi, men av någon anledning kallades Tillväxtutskottet till ett extra sammanträde tio dagar efter det förra mötet. Man hade endast en punkt på dagordningen och det var att säga ja till Lindesbergsföretagets byggplaner. Det skulle vara roligt att veta varför denna tvärpolitiska församling gjort en 360-graderssväng på tio dagar.

Det finns förstås en rad Quick Fix för att få en bättre ranking. Det finns mängder med funktioner inom en kommun som inte alls behöver utföras av kommunen, men där våra styrande tycker att det är bättre med kommunala utförare. Lägg ut fler sådana funktioner på privata entreprenörer och rankingen kommer att höjas åtminstone 100 placeringar.

I sportens värld går det riktigt bra för Lindlöven och lite mindre bra för LIF Lindesberg. Löven har startat säsongen med fyra raka vinster (!) och LIF har startat med två förluster. LIF Lindesberg har dock chansen att ta den första segern redan i morgon, då publiklaget Hammarby IF kommer på besök. Det ska bli kul att se om det kan bli 1000 plus i Lindesberg Arena.

Ni som läste förra veckans krönika vet att jag är inne i en ”förbättringsperiod”. Där har jag varit många gånger tidigare, men den här gången satsar jag fullt ut på ViktVäktarna. Man registrerar allt man stoppar in i det stora hålet i ansiktet och tillbaka får man en poängangivelse. Man får inte gå över en given poäng varje dag, baserad på längd, vikt och ålder och trotsar man det är det kört.

Så här långt har jag klarat det bra. Snart två veckor med poäng och jag har tappat fyra kilo. Visst har det blivit lite godsaker som såser och viner, men det får man betala med poäng. Senast igår var jag så jävla sugen att jag enbart åt ägg, några bananer och clementiner under hela dagen för att kunna unna mig lite gott och ett glas vin på kvällen. Lite sjukt, säger jag, men gillar att ställa mig på vågen och konstatera att jag lättat lite.

3 Comments

  1. Finns nog en hel del i bakgrunden för att man skall vända på klacken och göra helt om.

    Någon sorts närvarolista och protokoll från tillväxtutskottets extramöte borde finnas. Närvarande representant för byggföretag eller lite kul pengahantering.
    Fast sådan här ”utskott” har väl hemligstämpel .

    Undrar om huvudämnet heter pengar ?

  2. Jag kunde ha skrivit det direkt, men valde att inte göra det. Men efter flera mejl, sms och samtal kan jag berätta att politikerna i Tillväxtutskottet, som sade nej till en ändrad detaljplan var Irja Gustavsson (S), Nafih Mawlod (S), Jonas Kleber (C), Fredrik Vessling (V), Pär-Ove Lindqvist (M), Jan Hansson (M) och Jari Mehtäläinen (SD). I protokollet för sammanträdet finns inga reservationer noterade. /Källberg, 24i

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.