Källberg om politiska möten – utan politik

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg har bevistat två olika fullmäktigemöten i veckan och vänt hemåt lika besviken båda gångerna. Helt ologisk politik i Lindesberg och ingen politik alls i Nora. Läs Källbergs krönika här.

Att väljarna går på det här är obegripligt

Snacka om en härlig vårfredag! Faktiskt lite tråkigt att sätta sig framför datorn och författa en krönika när solen lockar mig. Kompromissen blev att jag tog med datorn ut i uterummet och kunde både skriva och njuta av solen.

Under veckan har jag bevakat två sammanträden med kommunfullmäktige – dels i Lindesberg och dels i Nora. Jag var positiv till att politiken ändå börjar ta fart efter en lång och stillsam höst sedan valet och bristen på regering. På något sätt har väntandet på en regering gjort att det blivit passivt i alla politikens led. Men nu skulle man väl äntligen komma igång och visa vad man vill göra med den makt man har förhandlat sig till.

I Lindesberg har man i och för sig redan visat vad man vill. Först ut var nedläggningen av byskolorna och därefter kom debatten kring biografen i Lindesberg. Inget av dessa initiativ föll dock i väljarnas smak och debatten har varit skarp i båda frågorna. I måndags skulle kommunfullmäktige i Lindesberg fatta det formella beslutet om att flytta över biografen från kulturenheten till det kommunala bolaget Besök Linde AB – vilket också gjordes, men det var dåligt av kommunfullmäktiges ordförande att inte låta allmänhetens frågestund föregå själva beslutet. Det kunde Arnold ha bjudit och det hade ju inte spelat någon roll, då de enda politiker som röstade mot det hela var en liberal och en mångordig miljöpartist. Den medborgarkvartett som hade frågor i ämnet kunde visst ha fått säga det man hade planerat – precis som en gammal skolredovisning där de fyra turades om att ställa en kavalkad av frågor om biografverksamheten.

Nå, nu är det som det är och Besök Linde AB får försöka hitta en extern entreprenör som vill driva biografen. Borde egentligen inte vara jättesvårt, då en sådan omgående skulle få 13000 besökare/kunder (under ett år) att spinna vidare på.

I Nora i onsdags kväll var det bara att sucka och titta på klockan. Väljarna har valt politiker efter partifärg, men ingen vill prata politik. Att väljarna i Nora går på det här år efter år är obegripligt. Hur många konstellationer har man egentligen haft sedan Socialdemokraternas fall började? Resultatet blir alltid detsamma – i alla dessa oheliga allianser måste själva politiken förhandlas bort för att man över huvud taget ska kunna agera som en majoritet. Man pratar om att ta ansvar, men det handlar uppenbarligen bara om makt.

LIF Lindesberg lever just nu ett farligt liv. Fyra matcher kvar av Allsvenskan och de brandgula har ett tufft program kvar. Kungälv på bortaplan i morgon är en riktig måstematch. Därefter väntar Torslanda i Idrottshuset i Örebro, Skånela på bortaplan och OV Helsingborg på hemmaplan.

Vi får hålla tummarna för Nitro Nora BS. Ikväll inleds kvalserien mot Allsvenskan med bortamatch mot Tjust. På söndag är det hemmamatch mot Katrineholm, men vädret ser ut att kanske flytta matchen till en sen kvällstid i Örebro?

Och vi får inte glömma Guldsmedshytte SK. Kvalserien startar ikväll, men GSK går in i kvalet på söndag då Sunne gästar Råsshallen.

Den egna kvällen höll sånär på att bli en grillpremiär, men jag hade glömt att den gamla Webern gjorde sitt sista ryck under de sista höstgrillningarna. Kyckling låg redan i marinad när jag insåg mitt misstag, så istället för en glödbädd får det bli grillspett i ugnen. En god sallad och lite tzatziki till spetten och känslan av vår och sommar kommer allt närmare.

Ni som har fungerande grill – tänd den och ha en trevlig kväll!

1 Comment

 1. Ny skall vi inte deppa Källberg, bara för att samhället går bakåt i Nora.

  Men det gör det kanske inte alls ! Det nya i Bergslagen, är att man skall ”döstäda” i kolossalformat. Hela Bergslagen, inklusive Nora, skall bli ett loppis av enormt format. Turisterna skall strömma till från hela den europeiska sfären. Busslaster med tyska turister, 50
  åt gången rasar in.

  Nu skall alla konstverk och gamla ”guldtänder”, från 40-talet säljas ut.
  På mig verkar det mera, som när Rumäner, eller Ryska babuskor, säljer sina sista tillgångar.
  Fast legala loppisar registreas ju genom marknadsföringen. Ni vet moms och skatt. Knepigt.

  Hur blir det med alla svartloppisar och dom som hyr ut svartbostäder till alla turister? Dom kan ju inte vara med i Bergslagsreklamen, utan att hamna hos skattmasen.

  Djävlar vad svartpengar det finns att hämta i skogarna !
  Fast någon markandsföringskonsult, verkar det inte finnas behov för.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.