Källberg om projekt och Valborgsfirande

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg gillar våren. Projekt ska inledas och avslutas, fotbollen startar, Capricen går av stapeln och Valborg står för dörren i veckan. Källberg verkar inblandad i det mesta. Läs krönikan här.

Kan vi gissa på ett riktigt brandtal?

Våren är en härlig tid. Det gråa blir grönt på någon vecka, alla tycks bli mer sociala och glada och grillarna tänds runtom i Bergslagen. Påskhelgen är över och nu är det bara att vänta på midsommar, sill och nubbe.

Jag hoppade över krönika på Långfredagen, men nu är det dags igen. När den här krönikan publiceras befinner jag mig på Lindesbergs Golfklubb, förmodligen skapligt förbannad och frustrerad över att vinterns tv-tittande på C-More Golf inte gjort min sving bättre. Jag hoppas såklart att jag får korrigera den förra meningen, men det blir nog inte efter den första rundan och helt utan träning. Hur som helst ska det mer till än dålig vårform för att hoppa över årsöppnandet av golfbanan. Hoppas alla vet vad Fore betyder…

Hur många små projekt jag haft i huvudet inför sommarhalvåret vetesjutton? Alltid samma sak att projekten växer fram över vintern och när snön äntligen försvinner ger sig mina små projekt till känna. Klinkers i glashuset, installera golvvärme till dito, veranda utanför glashuset och iordningställande av en söndergrävd trädgård var de fyra stora projekten när sommarhalvåret startade för ett par veckor sedan. Otålig som jag är har nu tre av de uttalade projekten gjorts klara och endast golvvärmen återstår, men det får rörkrökaren Sven fixa när han har tid. Nu är det bara att vänta på att de små gräsfröna ska förvandlas till en fairway…

I helgen är det fullt upp. Tyvärr missar jag Nora BK:s hemmapremiär i fotbollstrean mot Yxhult, då Manskören Harmonis Caprice 2019 med Carola och en hemlig gäst går av stapeln precis samtidigt. Jag missade Capricen för ett par år sedan efter typ 15 raka bevakningar och har påbörjat en ny serie på åtminstone några år ytterligare. Den här Capricen kommer förmodligen att bli den bästa hittills. Jag lyssnar kanske inte jättemycket på Carolas musik, men som fotograf älskar jag henne. Hon är råproffsig och efter en minut vet hon var alla fotografer i lokalen befinner sig och bjussar sedan på sig själv. Alla fotografer får bra bilder.

Snart Valborg också. Själv tänker jag åka till Ramsberg och dels kolla in brasan och dels lyssna av stämningen i byn efter beslutet om skolnedläggning. Jag har pratat med några i byn och visst är stämningen dyster, å ena sidan, men fan vet om inte kämpaglöden kommer att göra Ramsberg till Lindesbergs starkaste fäste. Tydligen är det köbildning om vem som ska få vårtala vid elden, men en obekräftad uppgift gör gällande att läkaren Peter Jilke står först i kön. Kan vi gissa på ett brandtal som kräver räddningstjänstens insatser?

Fredagskväll ikväll, men hustrun och jag planerar för lördagen, då Helena och Thomas kommer hit för middag och umgänge. Vi gillar sånt, att planera och fixa och ha gäster och det är bara att hoppas att allt hinner bli klart efter Capricen. Men, men… vi har en timme på oss att fixa färdigt mat och dryck, så det ordnar sig nog.

Ha en trevlig helg ute i Bergslagen!

Kjell Guldbrand tog den här bilden på vår treboll när vi slagit upp oss på tvåans green. Tack Kjell!

1 Comment

 1. Blir intressant, att höra från Ramsberg.

  En liten enklav, som inte tror på ”feodalherravälde” folk som tröttnat på översittarfasoner.
  Människor som inte tror att man kan ringa EU om maten eller soppan tar slut.

  Dyker upp samhällen lite här och var, som börjar prata sunt förnuft, verkligt impopulära
  människor, som bör kväsas på ett eller annat sätt, innan dom får fotfäste på ”våra” regioner.

  Men allt fixar sig med lite ”lööv” Ygeman skall ju installera laddstationer runt om i hela Sverige
  efter modell från 1700 talet. När man är ute och åker, stannar man på ett laddställe, tar en pilsner, byter batteri, ungefär som när man bytte häst, eller stannar på skjutsstället tills det gamla fått ”kräm”.

  Fast det kan bli en långvarig vistelse, om det blir strömavbrott, på grund av elexport.
  ”fan trot sa bofinken” ! Tror nog mer på ett litet elverk efter någon gammal damm.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.