Källberg om regering och politik vs sport

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg noterar att vi äntligen har en regering i Sverige. Källberg jämför dessutom politikens värld med sportens och menar att sportens värld är mer hederlig. Läs Källbergs krönika här.

I sportens värld gäller resultaten

Äntligen verkar vi ha fått en regering i Sverige. Och äntligen är det slut med lekstugan i riksdagen. I och för sig blev det kanske den sämsta av alla tänkbara lösningar, men ändå en lösning.

Nu får vi vanliga väljare vänja oss vid att Annie Lööf varje vecka kommer att stå i tv och prata om hur ansvarsfull och konstruktiv hon är, samtidigt som väljarna kommer att fly Centern under de kommande åren. Liberalerna behöver jag väl knappt nämna, då partiet förmodligen röstas ut ur Sveriges riksdag senast 2022. På det lokala planet innebar förra helgens överenskommelse att lojale liberalen Jens-Mikael Larsson i Nora omedelbart begärde sitt utträde ur partiet.

Makt må vara en viktig faktor för Socialdemokraterna, men i och med den nya politiska majoritet vi nu har i Sveriges riksdag och de allehanda konstellationer vi kan se bara i Bergslagen, kan vi nog konstatera att Socialdemokraterna är beredda att föra precis vilken politik som helst – så länge man har makten. I Lindesberg ska hela kommunen, utom byskolorna, leva tillsammans med Centern. I Hällefors har man åter krokat arm med Vänstern i en 180-graderssväng och i Nora ska man springa stafett tillsammans med Moderaterna, och den första stafettsträckan går tydligen till Riga. I Ljusnarsberg är man fortfarande starka och låter de andra partierna på vänsterkanten vara med och leka, bara för att behålla makten.

Sammanfattningsvis är jag glad att livet som journalist i vår del av världen inte omfattar ständiga intervjuer med partiledarna. Eftersom jag bevakar minst lika mycket sport som politik, kan jag enkelt konstatera att sportens värld är både ärligare och mer hederlig. Blir ett lag typ trea i en serietabell och kvalificerar sig för ett kval, kan inte seriesegraren och några bottenlag göra upp och putta undan det tredjeplacerade. I sportens värld är det de verkliga resultaten som gäller.

Alla som tror att förtroendet för politiker ökat sedan valet i september kan räcka upp en symbolisk hand. Jag tror inte det blir så många…

LIF Lindesberg fick bara med sig en pinne hem från Anderstorp igår. Oroväckande att man återigen gör en sämre andra halvlek än en första och man kan ju undra varför? Förr var det ju tvärtom. LIF kanske inte alltid var det bästa laget, men man var nästan alltid det lag som orkade mest.

Lindlöven går som tåget just nu. En katastrofstart i nere i Kumla för några veckor sedan, som Löven lyckades vända, innebar en vändning som heter duga. Sedan dess agerar och ser Lindlöven ut som ett vinnande lag efter en höstsäsong som har det mesta att önska. Helt plötsligt har Lindlöven ett övertag på alla lag i serien, som faktiskt kan innebära en rolig vår – trots allt.

Lindesberg Volley trollar med resurserna och tar in en amerikanska och hittar en comeback i Elsa Arrestad lagom till Playoff och slutspel. Jag hoppas det ger resultat och jag hoppas framför allt att man genom detta får publiken att komma tillbaka. Att se 50 åskådare på en elitseriematch är riktigt tråkigt och, gissar jag, ohållbart på sikt.

Nitro Nora ser ut att vinna sin division 1-serie och vägen till en comeback i Allsvenskan är både plogad och välspolad. Men i Nora är man förmodligen beroende av kommunens och politikernas stöd för en allsvensk plats och en sportslig framgång kan lätt stjälpas. Vi får väl se.

Fredagskväll idag får bli lördagsmys i morgon då hustrun jobbar ikväll. Alltså nöjer jag mig med falukorv och potatismos ikväll framför jobbdatorn och väntar med sushin till i morgon. Förmodligen blir det lite golf framåt kvällen på teven, då Desert Classic spelas borta i Kalifornien.

Ha en trevlig fredagskväll ute i Bergslagen och glöm allt vad politik heter, åtminstone för en kväll!

8 Comments

 1. Du har nog fel Tomas angående lekstugan i riksdagen.
  Det är ju nu det börjar när Ste-fan ska utse sina lekledare som ska sköta gungorna och karusellerna i lekstugan och tillhörande förskola.
  Aja baja alla som inte vill leka samma lekar.
  Kommer de tre löven hinna falla tillsammans i björkens lund före hösten?

 2. Verkar som sekretessen runt Riga affären fungerar.

  Inte en rad om deltagare eller annat har släppts ut. Är det slut med utskott bakom
  stängda dörrar till förmån för hemliga kryssningar ?

 3. Sparande kan se ut lite olika. I Nora spar ledningen på sina egna pengar, genom att
  resa utrikes och handla taxfree, med gratis transport i bussen.

  Men det har faktiskt dykt upp ett nytt objekt. ”Löjligt billigt”
  Veteranbrandkår !
  Ingen fordonsskatt på veteranbilar. Turistchefen får en ny leksak, helt gratis.

  Man skulle till och med kunna skapa lite nya ”hittepåjobb”. Brandvakt som extraknäck. klädda i tidstypiska kläder. Vandra omkring i natten ungefär som på 15-hundratalet.

  Turisterna skulle gapa över politikernas geniala ideer

 4. Det jag inte fått med, är varför kommunen inte ställt upp med bärare när potentaterna kommer hem, trötta och bakfulla.

  Bussar, är ju det ordinarie transportmedlet, när man handlat gränsgodis, ”privat konsumtion typ” 70 flak ”bärs”.

  Men det här med att bo på ”husbåt”, för ”snajdare” är tydligen inne. Kolla slipsen på värsta höjdaren.

  Vilken byggfirma äger ”husbåten” ?

 5. Jag tror inte att de åker. Så dumma är de inte. Vad det blir istället får väl hundarna bestämma. Den här historien är så sjuk att den får alla föregående, och de är inte få, att framstå som att vi har att göra med stollar. Och det har vi väl inte?

 6. Enlig rykten som cirkulerar uti Svitjod har Ste Fan låtit påbörja en omskrivning av Internationalen, som kommer att bli den nya kampsången, till den av Robert Broberg kända låten. Målet är ingenting resan är allt. Den kommer då att heta. Målet är ingenting MAKTEN är allt.
  Då priset för makten aldrig kan bli för högt, när andra tvingas betala.
  Det kommer att bli intressant att se det Socialdemokratiska pusslet 2022, eller troligen tidigare, när det fattas minst två bitar, en blå och en grön.
  Håll blyertsen vass nu Tomas, när du nagelfar Noras politiker/tjänstemana resa till Riga. Det är lovvärt att politikerna/tjänstemännen kommit underfund med hur kommunen sparar pengar genom att resa. För det torde väl gälla alla personalkategorier i kommunen , som skall ha planerings möten. Så den nya ledstjärnan torde vara. Gynna kommunens företagare, åk till Riga så spar vi pengar.

 7. Bra jämfört Källberg. Men politikerna fattar int sport. De förstår inte att resultat geller.

 8. Du har rätt Källberg. Idrotten är ibland hård men den är ärlig och bäste man/kvinna/lag vinner. Inte alls detsamma inom politken. Men vem kan/vill ens se Rymoen eller Oscarsson idrotta över huvud taget? De kan inte läsa en tabell utan att ställa till det…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.