Källberg om resor och Corona

BLOGG/KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg har varit i Thailand och följt coronans framfart på distans och är lite förundrad över den hysteri som råder i Sverige. Läs Källbergs krönika här.

Konserver, toapapper och Alvedon på modet

Ni som följer mina krönikor vet att jag har solat tårna under några veckor i Thailand, men vi klev av planet hem sent på onsdagskvällen och var hemma en bit in på torsdagsdygnet.

Jag skulle ljuga om jag skrev att allt fungerar bra när jag är på resande fot. Mycket av det som händer hemma i 24i-området skickas till mig via mejl, sms eller andra moderna sätt, men problemet med att vara utomlands är att man inte alltid har det bättre – utomlands.

Vid arbetsplatsen på hemmaplan är allt inordnat. Till höger om datorn ligger min anteckningsbok och en penna och till vänster finns alla ”brådislappar”, räkningar och en ringlista som ska fixas så snart som möjligt. Av osäkerhet bygger man trygghet. Lite annorlunda blir det när man är på resande fot och bor på hotell. Hustrun springer in i ett hotellrum och kollar duschen, sängen, utsikten och helhetsintrycket. Jag kollar vart jag kan ställa datorn och hur det ser ut – höger och vänster.

Så fungerar det när jag är på resande fot. Jag älskar att resa, men älskar också att komma hem – till höger och vänster.

Jag behöver ju inte direkt presentera Corona som något nyförvärv när jag kommer hem. Här hemma i Sverige tycks alla vara helt uppslukade av virusets framfart, men nere i Thailand var det bara ett diskussionsämne vid frukosten, svenskar och norrmän emellan. Ingen brydde sig nämnvärt. Är man ute, tvättar händerna, använder handsprit och undviker närgången kontakt med främmande människor kan man ju inte komma i kontakt med Corona. Jag upplevde att ingen av de människor jag pratade med kände någon hysteri för coronan. En god och sund respekt för hygien och möten med andra människor räcker långt. Precis som alltid när man är på främmande mark.

Jag följer det som händer i 24i-området nästan mer noggrant när jag är utomlands än när jag är hemma. Sportens värld gick dock i ide ungefär samtidigt som vi åkte och det går nog att förlåta att jag missade säsongens sista hemmamatch för LIF Lindesberg när Aranäs var på besök i Lindesberg Arena. Så snart viktiga saker händer får jag mejl, och är jag utomlands blir det fullt fokus på varje liten kommunal nyhet, precis som varje liten blåljusnyhet.

Men nu är vi hemma igen och för mig handlar det om att hitta en struktur i Corona-Sverige. Läget verkar på något sätt vara mycket allvarligare här hemma än det var i både Khao Lak och Kamala Beach. Här försöker myndigheterna till alla pris förhindra coronans spridning, men i min inskränkta hjärna betyder detta att viruset finns kvar – om vi lyckas. Jag litar såklart på alla experter, mina sjukvårdskunskaper sträcker sig till att sätta på ett plåster, men det känns att med de åtgärder man gör som att viruset genom dessa kommer att leva väldigt länge.

Fredag idag och jag måste in i någon affär för att se om det verkligen är sant att folk hamstrar som inför ett krig. Konserver, toapapper och Alvedon tycks vara på modet. Kanske är det bra att ha ett litet lager? Jag läste någonstans att för varje gång någon nyser, skiter tio ner sig i dessa Coronatider. Det var förstås ett skämt, men det är nästan lika viktigt att kunna skämta om eländet som att tvätta händerna med handsprit.

Ha en symptomfri och trevlig fredagskväll!

Tydligen är det årets bakhelg eller är det Pannkakans dag i morgon? Hyllorna vid mjölet på ICA Supermarket i Lindesberg gapar tomma, precis som i andra hyllor. Alla som bunkrar räcker upp en hand…

1 Comment

  1. Vet inte om jag är halvblind men jag tycker mig se en jäkla massa vetemjöl under hyllan :/.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.