Källberg om sport och kommunala bolag

BLOGG/KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg har den här veckan åsikter om både sport och politik. Sporten är kanske den vanliga, men lite åsikter om kommunala bolag kan vara på sin plats. Läs Källbergs krönika här.

Vem skulle våga bygga?

En vecka till ända på rekordtid. Varför känns vissa veckor rusande, samtidigt som andre segar sig fram? Förväntar mig inget svar, men i mitt fall handlar det inte om hur mycket jag har att göra eller inte, det är bara en känsla.

Säsongen tog slut för Lindlöven precis när publiken började strömma till Lindehov, och vi kan bara hoppas att styrelsen och ledningen inte tar sommarlov bara för att isen smälter. Jag hoppas att man startar med att skriva ett nytt kontrakt med tränaren Jonas Dufåker, för att få ännu fler unga talanger att självmant söka sig till Lindlöven. Dufåker har tillfört en dimension som tidigare inte funnits – nämligen att gilla att vara favoriter, något som är ett måste om man vill komma någonstans i Hockeyettan. Nu blev det respass i Playoff 1, men redan nästa år kommer det att bli en längre resa om man fortsätter på vinterns linje. Merparten av truppen skulle kunna behållas, men så blir det förstås inte. Ändå viktigt att säkra stommen av de spelare som varit tongivande i vinter.

LIF Lindesberg har tre matcher kvar att spela och kanske har man vunnit sin sista match för säsongen? Jag hoppas inte att så är fallet, men Hammarby, Aranäs och Rimbo känns som en riktigt tuff avslutning. Alldeles för tidigt att sammanfatta jojo-säsongen, men LIF behöver göra samma resa som Lindlöven. Jag gillar tränaren Ivica Zubac mycket, men visst skulle LIF behöva få in en kompletterande kraft som kan tuffa till konceptet. Genom åren har jag i krönikor jämfört LIF Lindesberg med både sektliknande Livets Ord och en socialdemokratisk lokalavdelning, där alla är lika mycket värda och där alla alltid är trygga. Elitidrott fungerar inte som en sosseförening – om inte alla fungerar som Herman Arenvang gjorde som spelare. Herman sprang till träning och sprang hem från träning och tränade extra mellan lagträningarna och verkligen spelade för laget. Då kan man tänka som LIF Lindesberg gör idag, men jag har svårt att se någon Herman i dagens trupp. Idag handlar det om att ha en ruggig tro på sig själv och ha förmågan att överraska, och dessa ingredienser finns inte riktigt i dagens LIF.

Jag måste också nämna Hällefors IK, trots att man inte vunnit något än. Tre raka segrar i kvalserien till tvåan och chans på en fjärde hemma ikväll. En genuin förening med bra folk är värd att ta steget upp och försöka matcha Guldsmedshytte SK, som gjorde en riktigt bra första säsong i tvåan och slutade fyra. Jag hann bara se GSK vid ett fåtal tillfällen i vinter, men tror att HIK passar bättre i tvåan än i trean. Precis som GSK är HIK en förening som är bäst när det gäller som mest.

Politiskt en helt odramatisk vecka. En insändare om dåligt beständiga byggnader i Lindesberg skapade en debatt om kommunala bolags plus och minus. Kanske kom diskussionen på fel ställe, men intressant var den. Alternativet till kommunala bolag är ju att driva dessa i förvaltningsform, men då blir istället besluten helt politiska och vem vill ha det? Kanske har Libo/Falab i Lindesberg eller hade Norabostäder för några år sedan en övertro på vad ett engagemang i Örebro Hockey eller Örebro SK ger, men signalen är ändå tydlig – man vill satsa och man vill att vi ska bli fler i våra små kommuner. Att bara leva i den introverta egna kommunen är livsfarligt när valutan heter krypto och sossarna blir mindre för varje månad. Om inte det lokala bostadsbolaget, oavsett kommun, är det som initierar byggnation… vem skulle då våga? Och glöm inte… det är politiker som sitter i styrelsen för de kommunala bolagen.

Ikväll ska jag inte laga någon mat. Ikväll blir det mat på lokal. Vi ska till ett litet thaiställe som heter Boatyard och äta räkor eller något annat mumsigt som finns på menyn. Alla som gillar thaimat skulle gilla den här menyn. Kanske kan det bli ett glas rött till maten, men förmodligen passar det bättre med en öl, kanske en Chang.

Ät något gott ni också och jag passar på att citera hustrun; ”Ta in den här stunden”.

1 Comment

  1. Kolla det där med politiker i NBAB:s styrelse. Dom har gjort nåt smart och tagit in branschfolk som är verksamma ute i landet också.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.