Källberg om tokiga politiker och sport

BLOGG. Visst blir det en hel del sport i fredagskrönikören Tomas Källbergs krönika idag, men det blir också en hel del undringar om varför lekmän blir proffs när det kommer till politik. Läs med fördel Källbergs krönika här.

Hur kan det bli så tokigt?

Fredag igen och kanske en av de bättre på länge. Jag befinner mig just nu, för en gångs skull, inte i Bergslagen och 24i-området. Känns dock inte som om jag kommer att missa speciellt mycket, men skulle förstås helst ha varit på plats i Råsshallen ikväll. Så blir det nu inte, men kontakt med GSK-tränaren Kent Svensson kommer jag att ha ändå. I min bortavaro hoppas jag att alla andra hockeyentusiaster åker till Guldsmedshyttan för en drabbning som kan bli hur spännande som helst.

Jag tillhör nog den del av befolkningen som politiker inte gillar fullt ut, alltså den som faktiskt ifrågasätter ett och annat. Jag gillar politik, ideologi och den dynamik som ibland kan uppstå när folk med samma intressen resonerar. Var man hör hemma partipolitiskt är inte så viktigt, men i den kommunala politiken är det ju så det fungerar. Att de flesta frågor saknar politisk kompass må vara hänt, men vad jag undrar över är hur vissa fritidspolitiker, som ju är lekmän, kan sitta och styra bolag och verksamheter de inte har en susning om hur de ska styra – rent politiskt. Istället ikläder sig dessa lekmän/fritidspolitiker någon slags tjänstemannaroll (läs expertroll) och agerar utifrån de tjänstemannaförslag de får och inte utifrån den politiska kompass de borde ha som grund. Det finns mängder av tokiga exempel från våra KNÖL-gemensamma verksamheter och från kommunernas egna bolag och till och med från kyrkans värld (läs Titti Hanssons debattinlägg tidigare idag). Hur kan det bli så tokigt? Svara gärna i en kommentar, den som har något av en aning.

Stripa Gruva är ett exempel där helt plötsligt det lilla företaget Bergslagspraliner ska jämställas med Marabou och där Smederna ska leva på samma villkor som ABB. Jag har själv hört politiker prata om hur viktiga de här verksamheterna är och då pratar jag inte bara om Irja Gustavsson. Inte en käft kommer att besöka Stripa Gruva om det inte finns några verksamheter där och det fattar de flesta. Kanske borde samtliga verksamheter säga upp sina kontrakt och låta paniken komma.

Från Nora har jag fått flera frågor gällande bland annat Esstorps förskola. Den slutade att användas när den nya förskolan på Hagby ängar stod klar och står nu tom. Tydligen har fönster krossats och förfallet påbörjats, och varför görs ingenting? De som hört av sig menar att villan väl bara är att sälja. En helrust och ytterligare en familj kan betala skatt i Nora. Det kommunägda bolaget äger fastigheten, men det sitter en politisk styrelse även där.

På sportfronten en något avslagen helg, bortsett från LIF Lindesbergs hemmamatch mot Varberg. Rickard ”Solis” Eriksson Nelson fick i veckan ta över LIF när Erik Axelsson avgick av personliga skäl, och Solis får fortsätta uppdraget att rädda LIF kvar i Allsvenskan. Jag är helt övertygad om att Solis kommer att klara uppdraget, men visst känns det hela lite som ”typiskt LIF” – allt ska vara gratis. Jag skulle ha önskat att Erik hade varit kvar säsongen ut, åtminstone, och att lösningen med Solis hade kommit senare. Jag hoppas att Solis varit tuff som satan i förhandlingarna och inte bara ”kör på” för LIF Lindesbergs skull. I LIF Lindesberg ska allt helst vara gratis, men så funkar det inte 2018. Vill man vara ett elitlag tror jag att man måste satsa mer på laget än på kansliet.

Lindlöven spelar nog sin sista helg under lördagen och söndagen. Det finns ett halmstrå, men detta handlar nog mer om att något lag avstår sin plats i playoff än om att Löven lyckas spela till sig en plats. Tappet av Tony Pappila kommer att märkas och tränaren Jussi Salo får vara glad om han får ihop tre femmor. Lindlöven var bäst när det inte gällde under hösten och make till omsättning av spelare är svårslagen. En svårbegriplig säsong tar nog slut på söndag.

Jag ska inte trötta någon med vad jag ska göra eller äta ikväll. Det vet jag nämligen inte ens själv. När man inte är på hemmaplan får man anpassa sig efter vad bortaplan har att erbjuda, och det tänker jag göra. Den här gången handlar det kanske om hustrun, men jag gillar när någon presenterar en meny och kanske ett vinpaket. Det är bara att gilla läget och att njuta. Det tänker jag göra.

Njut ni också denna fredagskväll!

4 Comments

 1. Jaa, hur kan det bli så tokigt? I fallet Svenska Kyrkan har det dessutom pågått under en så lång tid att det är ofattbart att inget hänt. Det verkar vara väldigt svårt för ansvariga att se verkligheten. Det är fegt och oansvarigt och har orsakat väldigt många personer elände.

 2. I Nora, fungerar SBB, uppenbarligen som gamla tiders ”fogdar”.
  Åker ut och läser upp påbud och lagar som man stiftat.

  Senaste när man turnerar runt och talar om var skåpet skall stå, för företagare.

  För SBB har ju blivit någon sorts överstatlig organisation, som lever sitt eget liv, där upphandling av tjänster blivit överflödigt.

  När man fått någon ”lysande” idé, går Oskarsson hem
  och klubbar igenom det hela i fullmäktige.
  (vattenslangen har exv tystats ned) m fl.

 3. Jag tror du måste läsa på lite om politikernas vs tjänstemännens roll i beslutsfattandet. Politiker sätter ramarna och tjänstemännen utför besluten men skall i dessa se till att budget, arbetsmiljö och rent praktiskt tänkande finns med.

  Sen finns det kommuner där tjänstemännen styr över politikerna och kommuner där politikerna i detalj styr tjänstemännen. Det ideala är ju när det funkar som det ska men där spelar kultur och i vissa ställe personers ”styrka” in.

  Sen håller jag med om att utförarna dvs. tjänstemännen måste förstå vad politikernas intentioner är. T.ex. Stripa…och vad gör vi när politiker börjar leka tjänstemän, eller då tjänstemännen är inkompetenta och inte förstår.

  Själv är jag både politiker och tjänsteman men naturligtvis inte i samma kommun, Någon måtta skall det vara!

 4. I Esstorps förskola kommer det snart in barn igen har jag hört… från Ås skola, barnen där ska visst flyttas.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.