Källberg om två intensiva frågor

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg har haft en intensiv vecka, men väljer att fokusera på de två stora frågorna den här veckan – debatten om Lindesbergs lasaretts framtid och att LIF Lindesberg klarade sig kvar i Allsvenskan. Läs Källbergs krönika här.

Jag vill vara människa – inte en produkt

En oerhört intensiv vecka är snart över. Allt fokus på Lindesbergs lasarett och på sporten under den gångna veckan, men så blir det ibland. Ska jag gå efter läsarreaktioner har veckan handlat om lasarettet och LIF Lindesberg, och då måste andra händelser prioriteras ned.

Jag måste börja med att gratulera LIF Lindesberg till den lyckade avslutningen och att man spelar i Allsvenskan även nästa vinter. LIF gjorde en väldigt bra match hemma mot RP Linköping, men i mitten av den andra halvleken såg det ut som om både Rimbo och Amo, huvudkonkurrenterna i spelet om att få kvala, skulle snuva de brandgula på den allsvenska direktbiljetten, men allt ordnade upp sig i slutskedet.

Den just avslutade säsongen har varit ett dyrköpt experiment på hur mycket man kan snåla och ändå klara sig kvar och jag gissar att LIF-styrelsen nu vet att man tänjde den gränsen lite för långt. Redan nu har man kontrakterat en ny målvakt från Danmark och en försvarsbjässe från IFK Skövde och satsningen kan inte sluta där. Oskar Erixon och Sebastien Ehnevid spelade sina sista matcher för LIF och ryktet säger att även Gustaf Ekström lägger skorna på hyllan. Nu måste styrelsen ge sportgruppen ett ”carte blanche” för att börja ett helt nytt bygge – med nuvarande unga spelare som grund. Extrainjektionerna måste komma utifrån. Som journalist och supporter ser jag fram mot ett spännande lagbygge, 1000 personer på hemmamatcherna och en kamp i toppskiktet av nästa års allsvenska tabell.

Den andra frågan är betydligt mer komplicerad. Alla pratar om nedmonteringen av Lindesbergs lasarett, men långt ifrån alla förstår de argument som framför allt läkaren Peter Jilke framfört i skrift och tal i olika forum. Under veckan som gått har Rotary hållit möten i frågan i både Lindesberg och Nora och i onsdags arrangerade Socialdemokraterna ett öppet möte i Lindesberg i frågan.

Jag tvivlar inte en sekund på att Peter Jilke vet vad han pratar om och jag gissar att alla som arbetar på Lindesbergs lasarett eller kanske över huvud taget inom vården förstår honom i detalj. Vill man göra frågan om lasarettets framtid till en viktig fråga i den kommande valrörelsen måste man dock bredda perspektivet, menar jag. Jag är gift med en sjuksköterska och förstår den vägen allvaret i Jilkes farhågor, men om jag inte var vare sig gift med en sjuksköterska eller var journalist, skulle jag nog varken orka sätta mig in i frågan eller förstå allvaret.

De politiker och läkare som nu driver frågan måste göra argumenten förståeliga för den vanliga väljaren/innevånaren. Ett perspektiv som omfattar vanligt folks behov av att verkligen ha ett riktigt akutsjukhus i Lindesberg. Ett slags patientperspektiv.

Jag misstänker att de flesta lokala politiker inte heller förstår riktigt, men ingen vill ju bli av med Lindesbergs lasarett och därför ställer man sig bakom den ena eller andra sidan i den nuvarande debatten. Jag tror inte ens sossarna, som anordnade det öppna mötet i onsdags, förstår riktigt. Med på mötet, som en av de som skulle förklara hur det verkligen ligger till i länets sjukvård, fanns en man som jag tror hette Kurt Pettersson och som tydligen är produktionschef inom sjukvården. Ja, ni läste rätt – han är produktionschef. Han pratade om produktionskedjor och vad som var rätt och fel att göra inom länsvården, men jag tror aldrig han nämnde ordet människa. För mig, som ändå är lite insatt, var det hemskt att lyssna på denne Kurt och förstår inte hur Socialdemokraterna kunde bjuda in honom till ett öppet möte vars rubrik var ”Så ska Lindesbergs lasarett utvecklas” och ett möte som var till för alla.

Jag är en människa av kött och blod, förmodligen en framtida patient på ålderns höst, och jag är väljare och skattebetalare. Jag vill inte vara en del i en teoretisk produktionskedja och jag tror inte heller att man någonsin kan jämföra en patient i vården med någon detalj inom industrin. Så kände jag nämligen när jag hade lyssnat på det öppna mötet.

Nå, det blev lite ris och lite ros. Nu ska jag ta fredagskväll och fira minus tre kilo på vågen under den här veckan. Det låter inte riktigt klokt, men det ska firas med lite italiensk mat och dito rödvin. Man kan ju inte sluta leva helt och hållet.

Ha en trevlig fredagskväll!

9 Comments

 1. Är det någon som har sagt att akutsjukvården ska bort? Eftersom alla socialdemokrater upprepar detta hela tiden? Problemet är väl att man gör förändringar över huvet på personalen så att de blir förbannade och säger upp sig. Istället för tre anställda chefskirurger hyr man in en läkare för 250 000 i månaden! Oavsett vem som har ”rätt eller fel” så klarar sig inte vården utan personal. Gör om innan fler säger upp sig!

 2. Nu har min kommentar inte direkt anslutning till Lasarettet och den problematiken.
  Men med tanke på hur Socialdemokraterna i Lindesberg tillsammans med Centerpartiet behandlar äldre och handikappade så ser jag att Kommunen prioriterar en konstgräsmatta i Frövi för över 3 miljoner, från investeringsbudgeten. Kommunen får över 76 miljoner 2016 från Staten som tack för den stora flyktingmottagningen. Kommunen har köpt en bokbuss för 5 miljoner, resterande 71 miljoner har delvis redovisats. Men trotts att det borde finnas pengar så är det ett sparbeting på över 10 miljoner på gamla och handikappade, med indragna resor till och från daglig verksamhet, som en av konsekvenserna, de resorna kostade kommunen 425 000kr/år.
  Troligen blir de lösningar som blir konsekvensen av förd politik en kommande fördyrningar för kommunen, så därför ser jag med oro på hanteringen av Lasarettet.
  Så min slutsats är att Socialdemokrater inte är lämpade att hantera andras pengar. När vi nu går till valurnorna i höst, bör vi titta bakåt och se vad som har skett, och inte rösta på fagra löften och Socialdemokratiskt valfläsk som har väldigt kort bäst före datum.

 3. Socialdemokraterna i Lindesberg har aldrig tvekat i den här frågan, akutsjukhuset ska bestå och det handlar om att du, och jag som invånare ska känna oss trygga i att vi får den hjälp och vård som vi behöver.
  Lindesbergs lasarett ska fortsätta vara en del av region Örebro läns sjukvård, en viktig del i den vård som finns i länet, lasarettet ska inte avvecklas utan fortsätta att utvecklas. Socialdemokraterna i Lindesberg ska fortsätta arbetet med de förändringarna som kan tänkas behövas göras för att vården på Lindesbergs lasarett ska utvecklas.

  Det är beklagansvärt om man uppfattade mötet som om man inte pratade om människor, patienter, medborgare, det gör mig orolig. Vår tanke med det öppna mötet var att visa att socialdemokraterna tar frågan om akutsjukhuset på fullaste allvar.
  Min personliga känsla efter mötet när jag pratade med flera deltagare var att man väldigt nöjd men att frågor kvarstår och att det var nog ingen som trodde att vi skulle lösa knuten på sittande möte men att vi nu har kommit en bit påväg.

  Vi Socialdemokrater i Lindesberg kommer att fortsätta besöka lasarettet, prata med personalen och patienterna. Vi kommer fortsätta hålla debatten vid liv genom att bjuda in till flera möten, bemöta oron i artiklar och samtal på stan.

  Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun kommer att jobba för att stärka akutsjukhuset.

  Daniel Andersson
  Socialdemokraterna Lindesbergs kommun

 4. Nu har några andra skivit, äntligen. Känner samma sak som andra har skrivit. Vi som var i församlinghemmet fick veta att så här är det. Det var rätt att göra så här. Att personal och andra inte gillar det var fel. Tack, nu vet vi. Det var ju socialdemokraterna som ordnade mötet och det var dom som bett experterna komma. Tack igen, nu vet vi.

 5. Jag var också på mötet i onsdags och håller med Källberg. Röstar på det parti som plockar bort Curt…

 6. Vi har inte skickat fram Karin och Andreas vi har bett dom redogöra och förklara hur och vad dom gjort.Vi bjöd in dom för att dom skulle lyssna på argumenten och kunna svara på frågor.
  Jag har träffat Peter och Ingemar, har också haft träff med mina KSO kollegor i norr för att vi skulle bli uppdaterade. Har också träffat läkare och chefer på ortopedi och akuten och ambulansen.
  Jag gör allt jag kan för att sätta mig in i frågan utifrån flera perspektiv.
  Ni behöver aldrig tvivla på var Socialdemokraterna i Lindesberg står, lasarettet ska vara ett akutsjukhus!

  Irja

 7. Vad tycker socialdemokraterna i Linde? Andra partier har ju sagt sig ställa sig bakom Peter Jilke mfl, men sossarna skickar fram några regionpolitiker som vi i Linde inte lyssnar på. Daniel och Irja… vart står ni?

 8. Hur ställer sig ”Solweigs parti” till hur sjukvården skall fungera för Noraborna ?

  Är gamla och handikappade, en slags ”produkt”, ?

 9. Det är otäckt när sjukvård och människor blir produktion och kunder. Samma terminologi och tankevärld som Centern och Helena Vilhelmsson i Nora när de krigade för Solberga. Då var det inte barn och pedagogi i fokus utan bara företagande och privatisering.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.