Källberg om upphandling som inte blev av

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg noterar att två kommunala upphandlingar gått i baklås i veckan och undrar varför. Lite sportsammanfattning och lite fredagssvammel blir det också. Läs krönikan här.

När plånboken inte räcker till

Året börjar med lite vinterföre. Blev precis lagom mycket. Nu kan snön ligga som den är månaden ut och därefter gör det ingenting om den försvinner när dagarna ändå blir synbart längre.

Politiskt händer inte så mycket, men jag noterar att jag skrivit två artiklar i veckan om misslyckade eller åtminstone avbrutna kommunala upphandlingar – en i Lindesberg och en i Nora. Jag kan inte låta bli att fundera över varför man hamnat i en sådan situation.

Politiska beslut är fattade, men plånboken räcker inte till för det man vill bygga. Hur kan det bli så? Förr fick man ett pris för en byggnad och när sluträkningen kom var bygget 10-15 procent dyrare, så kallad ÄTA – oftast på grund av att beställaren inte skapat ett tillräckligt bra underlag, och så fick man träta lite över det. Nu verkar det som om politikerna avsätter pengar som man inte har, som om det vore en naiv önskelista och ingen bryr sig om den verkliga kostnaden.

Det där med den kommunala skuldbördan är en helt annan sak som få verkligen förstår och som jag ska avhandla en gång när jag är lite mer förbannad än vad jag är denna fredag.

En riktig sporthelg väntar. Lindlöven har i elfte timmen hittat formen och ska avverka Arboga borta ikväll och Malung hemma på söndag. Det ser riktigt bra ut just nu med en andraplats i tabellen, men det gäller att hålla i den trend man befinner sig i under de matcher som återstår. Plumpar kommer att komma, men det är viktigt att vinna rätt matcher i en så jämn serie som Vårettan västra.

Även Lindesberg Volley går igång efter helgerna när man i morgon tar emot Linköping hemma i Lindesberg Arena. Ska bli spännande att se hur bra man tränat och om alla är hela och friska inför det stundande SM-slutspelet.

LIF Lindesberg förlorade senast, men har på söndag chansen att revanschera sig när Amo HK (före detta Alstermo) gästar Lindesberg på söndag. Ändå pratas det nästan mer om jippomatchen mellan LIF Lindesberg division 4 och VästeråsIrsta den 1 februari. Ett smart drag av LIF för att dra tillbaka publiken.

Och för de som gillar bandy är det seriefinal i ettan mellan Nitro Nora och GT76 på Danfo Arena på söndag.

Men först är det förstås fredagskväll. Hustrun har lovat att stå för mathållningen och det ska bli spännande att se vad hon hittar på. Själv sätter jag mig kanske framför teven och flyr till Hawaii en sväng, där Sony Open på PGA-touren spelas just nu. Måste erkänna att suget efter golfen börjar komma, men ännu återstår några månader innan torvorna kommer att flyga på golfbanan. Jag tänkte här lägga ut ett underbart litet filmklipp jag tog på Lars Axelsson för ett par år sedan, men ångrade mig när jag insåg att nästa gång är det någon som filmar mig i samma situation.

Ha en trevlig fredagskväll ute i Bergslagen!


3 Comments

 1. Göran Keijser. Jag säger inte att du ska läsa krönikan igen, men gå gärna in och kolla om marginaljusteringen ser bättre ut i din dator/läsplatta/mobil…

 2. Hej Göran! Jag tror jag förstår vad du menar och min hustru klagar på samma sak. Ärligt talat har jag inte hittat lösningen till den ”spärrade” texten i datakoden än. Jag jobbar vidare med alla små och stora uppdateringar och hoppas snart hitta en lösning…
  Tack för dina vänliga ord i övrigt och ha en trevlig helg själv!
  /Källberg

 3. Tomas Källberg. Jag vill inte ge dig negativa kommentarer på 24i:s hemsida en fredagseftermiddag, men jag tolkar det som att forumet som tål en och annan synpunkt utan att tappa fattningen.
  Din nya sida är en klar förändring till det bättre i många avseenden, men alla förändringar är enligt mig inte alltid en förbättring.
  Det jag har lite svårt att se som en förbättring är att. När jag läser ett reportage/inslag på startsidan är det inga problem, men sedan blir det problem när jag väljer LÄS VIDARE, då övergår texten till ett format likt de gamla psalmböckerna, med lodrät textorientering, spaltvis det var nog endast
  Tysta Mari i DN som behärskade den konsten till fullo. Det må vara praktiska skäl till föändringen men lite svårläst. Ha en trevlig helg och må du få en god spis.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.