Källberg om valresultat och premiär

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg gör en analys av det preliminära valresultatet – med fokus på Sverigedemokraternas ökning. Lite sport och lite fredagsmys blir det kanske också. Läs Källbergs krönika här.

Det handlar om politikerförakt

Vad hände med alla politiker som förra veckan överöste 24i med debattartiklar innehållande löften om en bättre framtid, krav på avgångar och vädjan om att vi skulle lägga just våra röster på något visst parti. Under den här veckan har 24i inte fått en enda debattartikel och jag tror inte en enda politiker har hört av sig. Jag har i och för sig pratat med några politiker, men då är det jag som ringt upp.

Nå, politikerna vilar väl upp sig i väntan på att rösträkningen slutförs och inför de förhandlingar som förmodas komma.

Själv har jag klurat lite när jag tittat på de preliminära resultaten och jag kan inte annat än att förundras över ett parti – Sverigedemokraterna. Jag har full förståelse för framgångarna på riksnivå, då nog Åkesson är en av de bästa partiledarna, men hur i hela skogen kan partiet öka i våra kommuner? Visst, Pelle Söderlund i Lindesberg och Fredrik Dahlberg i Hällefors har försökt, men vilka avtryck har SD satt under den gångna mandatperioden? Svaret är enkelt: Inga alls! SD har enbart framstått som ett felsökarparti, men kanske är det vad väljarna vill ha?

Jag tror att svaret egentligen är enkelt. Det handlar om politikerförakt. Vanligt folk gillar inte att samma personer sitter med i alla politiska sammanhang, år efter år, och egentligen inte heller åstadkommer något annat än att säga några väl valda ord vid rätt tillfälle. Även Sverigedemokraterna kommer att hamna i denna situation om ytterligare någon mandatperiod. Och i samma stund som en fritidspolitiker upptäcker att han eller hon faktiskt kan leva på att sitta med på oändliga sammanträden försvinner lite av viljan att faktiskt åstadkomma en positiv förändring och istället uppkommer en kraftigt ökad vilja till kompromisser och en pragmatism som skulle få vem som helst att undvika att se sig själv i spegeln.

En politiker kan bara sitta kvar så länge väljarna upplever att hon eller han åstadkommer en förbättring. Ett tufft budskap, men så snart en politiker upplevs som alltför kompromissvillig eller grå är han eller hon en belastning.

Jag tror att de politiska partierna borde analysera väljarna bättre. Om nu en röst på Sverigedemokraterna är en röst mot etablissemanget och att SD nu lockar var femte väljare, borde de gamla vanliga partierna faktiskt förstå att väljarna inte är nöjda.

Nog med politik. Jag ser fram emot att skriva en analys när personrösterna är klara.

Ikväll startar säsongen för LIF Lindesberg och i morgon startar säsongen för Lindlövens IF och det ska bli riktigt kul att se hur slagkraftiga de båda lagen kan bli i vinter. Lindlöven har haft något på gång under flera år och kanske är det dags att ta nästa steg. För LIF Lindesberg är det lite tvärtom. Förra säsongen gick i mörkgrått och inför årets säsong gör man en nystart med unga spelare och en riktigt färgstark tränare i Ivica Zubac. LIF Lindesberg börjar borta mot OV Helsingborg om ett par timmar och Lindlöven tar emot Tranås i morgon eftermiddag hemma i Lindehov.

Även Nora BK spelar hemmamatch i morgon då serieledaren IF Sylvia gästar Norvalla. Frågan där är väl om NBK ska lyckas vända sin dystra trend, men det kanske är mycket begärt just mot Sylvia?

Förra fredagen åt jag en skaldjursbuffé på ett hotell på Mallorca. En fantastisk buffé som jag gärna skulle äta varje fredag, men den var säkert fantastisk bara för att det var en enstaka händelse. Åtminstone får man väl tänka så när man steker blodpuddingen ikväll. Riktigt så blir det kanske inte, men efter en vecka utomlands är det smalmat som gäller ett tag. Visst är det härligt att stoppa munnen full med diverse salladsblad!

Ha en bra fredagskväll ute i Bergslagen!

4 Comments

  1. Visst är det politikerförakt som fått SD att växa. De utnyttjar ju den situationen. Förr eller senare får de makt de också, då får vi se hur de sköter sig. Moderaterna, KD och SD tror jag vore bäst för landet, men det kan nog dröja

  2. Ett litet inlägg i sörjan !

    Ett rött kuvert har anlänt. Sossarna har höjt pensionen, men inte tillräckligt, för att kompensera inköp av ny blodtrycksmedicin.

    Blodtrycket, når höga höjer när man läser dravlet
    och lyssnar på skränet från ledarna, Nora

  3. Politikerförakt ordnar de ju själva, ett lysande exempel är beslutet att lägga ner korttidsboendet Lyan och det är inte för att spara pengar (jag tror inte på jultomten heller) och det har de iof rätt i då kostnaderna kommer att öka. Men det viktigaste var att brevet till de boende hade sänts ut för tidigt!!! Alltså före valet. Ibland får de vad de förtjänar

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.