Källberg om veckan som gått

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg reflekterar över veckan som gått. En avhoppad vänsterpartist väcker känslor i Nora, känslor som inte verkar finnas i Lindesberg. Läs Källbergs krönika här.

De flesta verkar vara överens om det mesta

Fredag igen och sista helgen med både sommar- och vintersporterna igång. Nora BK tog steget upp redan i lördags, men ska förstås försöka vinna den avslutande matchen borta mot Franke i morgon. Därefter är det bara vintersporterna som gäller.

Det är lite upprörda känslor inom politiken i Nora sedan Jan Larsson, socialdemokraten som blev vänsterpartist, hoppar av för att bli politisk vilde. Vänstern menar att Larsson borde ha tillräcklig ryggrad för att kliva av helt och hållet, men Larsson väljer alltså att jobba vidare i kommunfullmäktige. Jag förstår vänsterns resonemang, då man tappar en fjärdedel av sin folkvalda representation, men politiska vildar är ju inget ovanligt idag.

Man kan ju resonera utifrån väljarperspektivet istället. Kanske är det Jan Larsson väljarna röstat på. Jag tror alla förstår att Larsson inte kommer att driva högerpolitik som politisk vilde och kanske behöver inte Vänstern tappa speciellt mycket på det som hänt. Egentligen är det ett liknande scenario i Lindesberg och har så varit sedan valet 2014 när Socialdemokraterna och Centern bestämde sig för att inleda ett majoritetsförhållande. Inte sjutton var det speciellt många av centerväljarna i Lindesbergs kommun som röstade på ett samarbete med sossarna. Precis lika få som röstade på Moderaterna i Nora under den förra mandatperioden, när M visade sig vilja samarbeta med vem som helst, bara man fick sitta vid rodret.

Jag hade förväntat mig en givande stund när äldreomsorgsfrågorna skulle debatteras i kommunfullmäktige i Lindesberg i onsdags, men någon riktig debatt blev det inte. Ändå är ju just äldreomsorgsfrågorna något som diskuteras friskt bland väljarna. I Lindesberg verkade de flesta vara överens om det mesta och diskussionen hamnade på detaljnivå, som scheman för personalen och liknande. Fakta är ju att vi alla blir äldre och äldre och att de flesta vill bo kvar hemma så länge som möjligt och då måste vår äldreomsorg anpassas. Dagens människor vill inte flytta till äldreboenden, som förr, utan vill flytta till en vanlig lägenhet där diverse tjänster kan byggas in i hyran och att hemmet är ett hem, precis som tidigare under livet. Och då behöver ju inte kommunen vara den enda att bygga och driva verksamheten.

Nora BK har redan hyllats och Lindlöven har börjat säsongen bra, trots rejäl sjukstuga under några matcher. LIF Lindesberg har startat säsongen med två raka förluster och kan få en jobbig höst. Bara att hoppas att några av ungtupparna snabbt växer i den allsvenska kostymen. Lindesberg Volley har jag bara sett vid ett tillfälle, men jag gillade det jag såg. Snabbare spel och fler rejäla avslut centralt kan bli vinnarvapnen i vinter.

Fredagskväll idag innebär lite matlagning och resultatet ska avnjutas tillsammans med Presidents Cup på teven. Det får bli lite wokmat och en Old Ox för att skölja ned det hela med. Mer spännande än så blir det inte idag.

Ha en trevlig fredagskväll!

Posted by on 29 september, 2017. Filed under BLOGG. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 kommentarer till Källberg om veckan som gått

 1. Lind

  29 september, 2017 at 20:32

  Bra signaturen Saranis!

  Du kollade hur få personkryss Jan Larsson fick.
  Det borde Källberg ha gjort men han är sällan noggrann innan han skriver, det räcker med att det passar hans agenda.

  Sign
  Anders

 2. S Johansson

  29 september, 2017 at 19:28

  Inte så dumt, att vänstern tappar en fjärdedel av representationen, i fullmäktige,

  Kanske det bräckjärn som behövs, för att övriga partier, skall komma till tals

 3. Saranis

  29 september, 2017 at 18:30

  Om man röstade på V för Jan Larssons skull så hade man nog personkryssat honom och ham fick tre personkryss 2014…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.