Källberg om veckan som gått

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg har diskuterat mycket Stripa Gruva under veckan som gått även om debatten i kommunfullmäktige var usel. I övrigt en krönika helt utan sport. Läs Källbergs krönika här.

Stripa Gruva – satsa eller sälj!

En riktigt äkta vintervecka är till ända. Kylan behåller i och för sig fortfarande sitt grepp, men solen skiner och vi är inne i mars. Vårkänslorna får väl stå tillbaka några veckor ytterligare, men jag läste idag om att en tidig och varm vår är att vänta.

Jag var på plats i måndags, när kommunfullmäktige i Lindesberg hade sammanträde. Ämnet för kvällen var Stripa Gruvområde då såväl allmänhetens frågestund som ett par interpellationer berörde Stripa och de intäktsökningar som det kommunala bolaget Besök Linde AB försöker göra. Alla håller nog inte med mig när jag påstår att det inte blev någon bra debatt, men det kan jag ta. Jag tycker nämligen att det saknas visioner. ”Vi ska fortsätta att utveckla Stripa Gruva”, sade kommunalrådet Irja Gustavsson. ”Vi ska inte höja hyrorna”, sade Arnold Bengtsson. Jag menar att den politiska majoriteten borde kunna uttala att man vill att Stripa Gruvområde ska vara en kommunal kulturmiljö och i samma andetag uttala betydelsen av att miljön hålls levande med diverse verksamheter. Och varför ha ett kommunalt kulturprojekt i ett bolag som ska drivas på affärsmässiga grunder? Stripa Gruvområde kan aldrig bli någon kassako om inte hundratusentals turister besöker området varje sommar. Satsa eller sälj, säger jag. Annars finns det risk att det hela blir ett mellanmjölksprojekt.

Jag måste ändå säga att ämnet engagerar många. 24i har fått en rad telefonsamtal och mejl med tankar och idéer om hur Stripa Gruva ska kunna leva vidare på ett, för alla, bra sätt. Alla tycker dock inte att kommunen bör hålla på med projekt som Stripa, att pengarna istället borde satsas på kommunens kärnverksamheter.

Jag hoppas att många av er läst det debattinlägg som publicerades på 24i igår torsdag. Alltså inlägget som handlar om att Lindesbergs lasarett återigen är hotat. Ni som inte läst inlägget – gör det! Jag tror nämligen att alla som läser 24i vill ha ett fullt fungerande sjukhus i norra länsdelen, inte bara ett sjukhus som opererar höftleder på patienter som kommer från andra län.

Det blev, åtminstone inte än, några höjda felparkeringsavgifter i Lindesberg. Ett tjänstemannaförslag om kraftigt höjda avgifter blev återremitterat av kommunfullmäktige i Lindesberg i veckan. Frågan engagerade väldigt många politiker, men det kändes som om man inte alls hade jobbat eller diskuterat igenom innan det skulle beslutas. Hällefors har antagit de nya avgifterna och även Ljusnarsberg är på att ta dessa, men Nora har bromsat beslutet och i Lindesberg ska frågan alltså valsas runt ett varv ytterligare. Frågan är väl vilken politiker som initierat det hela?

Nej, nu är det dags att börja fixa till lite fredagsmiddag. Kan bli pasta, kan bli pizza… hur som helst något med vitlök, basilika, parmesan, salami. Och kanske ett italienskt rödtjut till och en maffiarulle på teven. Både hustrun och jag är lite trötta på thaikäk efter dagarna i solen, men det finns ju andra matkulturer att hämta inspiration från.

Laga något gott ni också ikväll!

1 Comment

 1. Får anknyta till felparkeringsavgifter i Nora.

  Behövs inga !

  Est unmöglih zu parkering an dem neue stellplaz fur
  wohnvagen. Die platse ist Eine alpenlandshaft fur kinder, und sindt geshlossen. (ursäkta gammeltyskan)

  Det här återfinns naturligtvis i turistbyråns påkostade reklam.

  Nu pratar vi Noras utvecklingspotential, vilken nått bottennivån.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.