Källberg om veckan som gått

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg summerar veckan som gått och konstaterar att politiken snart tar sommarlov, för att vakna upp först när valrörelsen börjar i augusti. Läs Källbergs krönika här.

Jag får klia mig själv på magen

En riktigt somrig fredag idag. Varmt redan tidigt i morse och ännu varmare nu. Svårt att inte vara positiv en fredag som denna, med utspring på Lindeskolan för studenterna och en riktig start på sommaren.

Politiskt återstår inte så mycket innan sommaruppehållet. Samtliga fyra kommuner i 24i-området har sammanträde i sina kommunfullmäktige i veckan som kommer, och därefter kan vi nog konstatera att politiken läggs i träda till dess politikerna vill att vi ska lyssna till deras valengagemang i augusti.

Jag tycker det är konstigt. Nästan alla partier har sina respektive problem och borde stå på torgen varje dag för att vinna röster eller återfå förtroenden, men så är det inte. Egentligen är det, på det lokala planet, bara Sverigedemokraterna som vinner på passivitet och tystnad. Socialdemokraterna i norra länsdelen har stora problem med lasarettfrågan och en skola som ingen kan skryta med. Moderaterna på det lokala planet kan kanske vinna en del på partiledarskiftet, men kan inte skryta med att vara någon riktig opposition. Liberalerna och Kristdemokraterna finns knappt och Miljöpartiet engagerar sig i perifera frågor som inte engagerar tillräckligt många väljare. Vänstern står på sig ganska bra, men skulle förmodligen också vinna på att vara mer aktivt och Centern fungerar i vissa kommuner, men inte i alla. De lokala partierna är inte heller speciellt aktiva och kanske inte heller tillräckligt lokala?

Det kommer ju också att visa sig vad oheliga allianser är värt när vi väl går till valurnorna i september. Är en röst på Centern i Lindesberg en röst på Socialdemokraterna? Och är en röst på Moderaterna i Hällefors en röst på Socialdemokraterna? Politikerna som suttit i dessa majoriteter är säkert nöjda med en mandatperiod utan stora motsättningar, men vad tycker de som röstade på C och M i förra valet? I Nora är det mer svåranalyserat, som vanligt. I Bergslagens pärla tycks en röst på vilket parti som helst kunna sluta i ett samarbete med Socialdemokraterna.

Sportsidorna i våra stora tidningar har börjat ladda för fotbolls-VM i Ryssland och fyller sida efter sida med relevant eller mindre relevant information om våra stjärnor. Själv ska jag inte till Ryssland och nöjer mig med Norvalla, Fröjevi, Fritidsbyn eller någon annan av våra lokala arenor. Jag tycker det är roligt att intresset för fotboll tycks ha ökat i vårt område och personligen gillar jag att vara på plats och känna stämningen och lukten av nyklippt gräsmatta. I onsdags såg jag Nora-Södertälje i tvåan och igår blev det IFK Lindesberg-Marieberg i femman, men ikväll verkar det vara spelfritt.

Hustrun jobbar ikväll och det innebär att jag får klia mig själv på magen innan jag tänder grillen för att skapa en enkel enmansmiddag. Jag hinner förmodligen inte få tag i en flaska av ”GW:s röda”, men den skulle annars ha varit passande. Är förmodligen en beställningsvara på Systemet, men jag ska gå in och kolla. Lite knepiga signaler när ett själverkänt riksfyllo ger sig in på vinmarknaden, men jag har aldrig varit någon moralist.

Grilla något gott och ha en trevlig fredagskväll!

2 Comments

 1. Nja nog är det så att sossarna, smög in en otäck grej, i Nora, så här när folk är ute och solar och inte orkar följa med.

  Uppdelandet i två köer till dagis !
  Nyinflyttade har förtur, framför dom barn, som behöver byta dagis. Där stack det så kallade ”barnperspektivet” som en pappersdrake.

  Nu gäller det inte längre barnens väl och ve, utan
  hur politikerna, skall bemästra sina misstag.

 2. Ja du Tomas, visst är politikerna i Lindesbergs kommun svåra att förstå sig på. Du trodde för en vecka sedan att jag utlöst ett stafettlopp angående mitt inlägg om resor till och från daglig verksamhet. Men av intresset att döma är det ingen som ännu vill komma till start. Jag har ju ifrågasatt John Omoomians inlägg här på 24i där han enlig mig far med osanning när han hävdar att indragningen av resorna var avhängigt av att personalen inte skulle utföra dessa. Då personalen inte skulle verka i en annan bransch. När sanningen är en besparing på 425 000 kr/ år. Men samma personal kör samma bussar i dag och utför samma transporter i dag som tidigare, förutom resorna till och från daglig verksamhet. Eftersom ingen av de övriga som var med då Socialnämden eller John O har valt att dementera mina påståenden utgår jag från att jag har rätt. Det som är underligt är ju att Socialdemokrater inte ställer upp för sin partibroder. Det tolkar jag på mitt sätt, sedan får vara och en göra sin egen tolkning. Som jag skrivit tidigare har jag försökt att maila och föra en dialog med John O, och det har varit lika framgångsrikt. Men det kanske är den nya Socialdemokratiska valkris strategin. Den som inget säger, kan ju inte säga fel. Kan det vara så att det har gått ut ett dekret från Sveavägen 68 EN SOSSE TIGER.
  Spännande var att läsa att kommundirektören har ett extra arvode för ett jobb som ingår i det ordinarie arbetet. Samt att det extra arvodet skulle kunna bekosta resor till och från daglig verksamhet i ett helt år, för ca 25-30 personer, samt ett det blir en slant över. Är det någon som kan förklara Socialdemokratisk välfärdspolitik för mig.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.