Källberg om veckan som gått

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg försöker förstå dilemmat i politiken, där politikerna låtsas som att SD inte finns. En del sport beskrivs också och Källberg funderar på att uppfinna sällskapsspelet ”Politik”. Läs Källbergs krönika här.

Förloraren får bli kyrkopolitiker

Det verkar inte finnas några bra lösningar för hur politikerna ska formera sig under kommande fyra åren. Åtminstone händer inte speciellt mycket genom de officiella kanalerna. Valet gav ett resultat och politikerna har detta resultat att förhålla sig till. Gick det bra i valet kanske man kan vara lite mer offensiv i förhandlingarna och tvärtom om det gick dåligt.

Men ärligt talat handlar det ytterst om hur man ska behandla Sverigedemokraterna. Ingen vill ta i SD, ens med tång, och den larviga leken där man låtsas att 20 eller 25 procent av väljarna inte finns kommer att resultera i att SD får ännu fler sympatisörer.

Ändå kanske vi ska vara glada över den stiltje som råder. Så länge ingen har intagit några nya positioner, kommer inga viktiga beslut att fattas och kanske tjänar vi skattebetalare på att politikerna håller sig borta från dyra beslut?

Läste ni om Nora BK:s starke man Peter Palmqvist i onsdags. Palmen hoppar helt av Nora BK och går till Degerfors. Kul för Peter, såklart, men riktigt tråkigt för Nora BK. Finns det någon med ett engagemang i närheten av Palmens, som kan axla manteln och ta över? Jag tror inte det, men hoppas förstås att klubben fortsätter att satsa på att vara ett division 2-lag.

LIF Lindesberg vinner på hemmaplan och förlorar borta – åtminstone så här långt i vinterns serie. Stundtals riktigt bra senast mot Kungälv och över 700 på läktarna tycktes gilla det de såg. Då, i söndags, var det försvarsspelet som imponerade mest, men Albin Järlstam gav oss hopp även framåt. Järlstam såg ut att ha tagit på sig en ledarroll på planen som behövs.

Lindlöven fortsätter också att varva bra prestationer med mindre bra. Mot Köping i onsdags såg det så illa ut i första att man trodde på en tvåsiffrig förlust, men spelarna visade moral och tog till slut en poäng. Många onödiga utvisningar kan dock bli dyrköpta för Lindlöven i en serie där alla kan slå alla.

Lindesberg Volley är alldeles för tidigt att analysera. Ingen riktig poängmaskin bland proffsen, men i gengäld tar man poäng på många olika spelare och positioner.

För de riktigt sportintresserade går Hockeytrean igång på riktigt ikväll. Guldsmedshytte SK tjuvstartade mot Örnen för en vecka sedan, och vann, och tar ikväll emot Nora hemma i Råsshallen. Jag pratade med GSK-tränaren Kent Svensson och Svensson hade höga tankar om vintern. GSK var bra förra vintern, men är, enligt Kent, ännu bättre i vinter. Det får nog lov att bli ett och annat fredagsmys i Råsshallen. För er i Hällefors är det Mer El Arena som gäller ikväll när Hällefors IK premiärspelar hemma mot HC Örnen.

Kanske borde jag ägna kvällen åt att uppfinna sällskapsspelet ”Politik”? Ett spel för alla om makt och pengar. Man får välja partifärg och en tärning avgör hur starkt partiet är. Därefter handlar det om att skaffa sig en så bra position som möjligt. Flest arvoderade uppdrag vinner och förloraren hamnar i skamvrån och får bli folkvald revisor eller kyrkopolitiker.

Lite elakt kanske, men jag önskar ändå alla, även politiker, en riktigt mysig fredagskväll!

2 Comments

  1. Att det politiska läget är så låst beror nog på att de partier som proklamerar högst för demokrati inte har förstått vad just demokrati betyder. Demokrati betyder folkstyre.
    Det betyder inte en valteknisk samverkan för att utestänga ca 20% av väljarkåren.
    Det visar sig att när S minskat med 7,1% trots övertalningskampanjer och mutkorvar, till tågresenärena, och det näst största partiet ökar med 2,8%. Då är det är hög tid för barnskötare, brädgårdsarbetare, utredningssekreterare, smetberedare, lärare,yrkesvägledare mm som utgör en del av det Socialdemokratiska partiet i Lindesberg, att börjar inse betydelsen av vad just ordet demokrati betyder,
    Sedan vore det på sin plats att snegla på regeringsformen, där det står. All offentlig makt utgår från folket.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.