Källberg om veckan som gått

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg summerar vecka 47 med alla frågor som finns kring skolnedläggningarna i Lindesbergs kommun. Några korta nedslag i sportens värld blir det också och slutligen lite sushi. Läs Källbergs krönika här.

Politikernas plan är aningen naiv

Det är aningen svårt att känna någon extra glädje en fredag som denna. Anledningen är förstås att vintern nu tycks ta över. Inget Sibirienväder direkt, men jag är den typen som gärna tar med morgonkaffet ut på verandan – och i morse kallnade kaffet innan jag ens hunnit läppja på det.

Men vintern måste förstås få göra sitt intåg, den också. De dubbfria åkte på i onsdags och under fredagen har jag letat reda på ett par rejäla vinterskor och bandyknappen i bilen är testad. Bandyknappen är bilens mest vitala del och det handlar förstås om rattvärmen.

Veckan som gått har handlat om nedläggningen av byskolorna i Lindesberg och en hel del sport, om man ser till de mest väsentliga händelserna. Byskolorna hamnade i fokus när kommunfullmäktige i Lindesberg sammanträdde i onsdags och trots att politikerna försökt skynda på frågan, har byarna hunnit mobilisera ett rejält motstånd.

Jag måste säga att politikernas plan är aningen naiv. De här båda skolornas vara eller inte vara har ju varit en fråga under många år och nog sjutton borde man ha kunnat skapa ett bättre material att presentera. Om det skulle vara så att det går sämre för barnen som går i Rockhammar eller Ramsberg, tror jag frågan om nedläggning hade varit enklare att acceptera. Ingen förälder vill ju att ens barn ska gå i en dålig skola. Men sådana argument har åtminstone inte kommit fram så här långt i den debatt som jag har läst. Det har kort och gott bara handlat om pengar. Att stryka några rader i Barn- och utbildningsförvaltningens budget accepteras inte av föräldrar och bybor – och som alla vet innebär minskade kostnader också minskade intäkter. Nu förklarade kommunalrådet Linda Svahn (S) att man har ett tillräckligt underlag för att fatta beslut om nedläggning och då sitter väl Svahn på mer information än alla andra, men som hon håller inne med till dess beslutet ska fattas av kommunfullmäktige i december.

LIF Lindesberg må ligga dåligt till i den allsvenska tabellen, men LIF charmar en allt större publik för varje hemmamatch. I tisdags besegrade man Anderstorp hemma i Lindesberg Arena och man gjorde det med ett riktigt roligt spel. Jag skulle inte bli förvånad om de brandgula lockar 1000 åskådare innan säsongen är slut.

Lindlöven dricker mellanmjölk i vinter. Man spelar bra då och då, men har inte något medflyt i matcherna. Kanske kan man vända trenden under vintern, men det är fortsättningsserien som i så fall gäller och att bakvägen ta sig in i Playoff.

Lindesberg Volley är inte alls så bra som man kanske borde vara. Visserligen varnade tränaren Sebastien Bougeatre tidigt för att laget kommer att vara som bäst en bit efter nyår, men det gäller ju alla lag som lever på importerade spelare. Och frågan är hur länge publiken kommer att komma? 50 personer på hemmamatcherna måste svida i kassörens ögon och något måste man nog hitta på.

Nitro/Nora BS måste dock uppmärksammas. Visserligen nedflyttade till division 1 i vinter, men målskillnaden 33-3 efter två matcher tyder på att man vill tillbaka till Allsvenskan. Evigt unga duon Tomas Knutsson och Jesper Bryngelson har tillsammans gjort 19 (!) mål på dessa två matcher och ska på söndag spela hemmapremiär på Danfo Arena när Västerås Bandy kommer på besök.

Ikväll ska frugan och jag äta sushi. Köpt sushi. Jag blir ibland så grymt sugen på en gammal hederlig kålpudding att jag i början av veckan, efter något kvällsjobb, ställde mig i köket och lagade två stora formar med pudding. Det funkar till lunch och middag, men även som pålägg på mackor. Problemet blir att jag äter till dess att det är slut, och nu är jag klar och jag kommer inte att vara sugen på kålpudding under återstoden av året. Därför blir det sushi ikväll. Friskt och fräscht och helt utan kål.

Trevlig fredagskväll på er!

1 Comment

  1. Det finns flera fördelar på en liten skola än det gör på en stor. Här är oftast bara en lärare, den har en bättre kontroll på eleven vill jag påstå.
    Funkar det inte med friskola?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.