Källberg om veckan som gick

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg är lite frustrerad över resultaten med ViktVäktarna, men kämpar på. Bråken med åtta timmars arbetsnatt fortsätter och Källberg gillar Rotarys initiativ att bjuda in Carl Jan till en middag. Läs Källbergs fredagskrönika här.

Jag övervägde att bli rotaryan

Så var det alltså fredag igen. Bara helgen kvar innan det åter är måndag. Ungefär så känns det när man går på diet – inte ens helgen blir rolig. Men i morgon blir det en paus i dieten när vi får trevliga middagsgäster.

Veckan i övrigt har varit ganska lugn. Mycket sport att hålla reda på nu i vintersäsongens inledning, men sportbevakningen känns betydligt mer konstruktiv när jag kan strunta i fotbollen. Synd, tycker jag som gillar att åka runt på våra små arenor i Bergslagen – men där de flesta lag verkar ha gett upp för länge sedan. Ska man summera fotbollssäsongen i 24i-området så är väl omdömet ganska enkelt – kan inte bli mycket sämre.

Roligt att LIF Lindesberg tog sin första seger i bortamötet med Boden, och lite tråkigt att Lindlöven förlorade sin första match i onsdags mot seriefavoriten Mariestad. Men det är som det är; för varje vinst kommer man allt närmare en förlust – och tvärtom.

Lite oroande dock att se Lindesberg Volley i lördags. Man mötte skåningarna Svedala hemma i Lindesberg Arena och vann, men ingen kan påstå att man övertygade. Svedala kommer att vara ett bottenlag i vinter om man inte gömmer någon joker på hemmaplan och Lindesberg lyckades med konststycket att förlora första setet. Det känns som om Elitserien i vinter är sämre än tidigare och att enbart Engelholm och Örebro satsar mot guldet. Kanske, kanske kan just detta bli Lindesbergs lycka, men ekvationen med tre proffs och en publiksiffra på kanske 50 åskådare fungerar såklart inte. Lindesberg Volley måste förlora pengar varje match man spelar. Jag ska inte vara ett taskigt facit efter en enda match, men vad gör man för att marknadsföra matcherna på hemmaplan? Inte så mycket, väl?

I övrigt tycker jag att Rotary i Lindesberg gjorde en trevlig sak i måndags, då man hade bjudit in Carl Jan Granqvist till en middag på Lindesbergs stadshotell. Det var så bra stämning att jag för ett ögonblick övervägde att bli rotaryan, men det är väl att gå för långt. Uppdraget för kvällen var att marknadsföra Carl Jans egna rödtjut och jag tror att uppdraget lyckades. Alla var nöjda med den köttgryta som hotellets chef Marcus Andersson tillagat och ingen var märkbart missnöjd med Carl Jans vin. Ett tema är liksom grejen med evenemang och det här blev en succé.

Politiskt då, vad händer? Tja, jag träffade socialnämnden i Lindesbergs nye ordförande Mathz Eriksson på volleyboll i helgen och han höll fast vid allt som är beslutat kring åtta timmars arbetsnatt. Lite skärrad var han kanske över det gensvar som framkommit i kommentarer till artiklar, men Mathz är en hårdhudad man, sade han själv, och tar gärna ett öga-mot-öga-möte med berörda nattarbetare.

Ni som orkat läsa så här långt ska få en inblick i en viktväktares liv. Det går sådär. Enligt VV får jag konsumera 31 poäng varje dag. Vad det betyder är en gåta, men jag sköter det. Vissa dagar har jag enbart använt 5 poäng när kvällen kommer och jag kan egentligen göra vad jag vill under kvällen. Jag har ätit lite gott och tagit ett glas vin och kanske en whisky, men jag har inte kommit över mina poäng – alltså gör jag rätt.

Jag minskade min vikt med ett par mjölpåsar (4 kilo) under de två första veckorna, men har sedan dess bara minskat med en halv påse (2 kilo). Kroppen börjar såklart fatta att jag bantar och har väl inrättat sig efter det. Men ändå borde det, tycker jag, ha haft ett större utslag av att i stort sett bara äta ägg i alla dess former.

Kanske kommer det nästa vecka? Jag hoppas på det. Vad tror ni som testat VV?

Jag önskar alla normalviktspersoner en riktigt trevlig kväll. Och alla andra också såklart. Kanske borde vi starta en klubb för viktnedgång i Bergslagen?

17 Comments

 1. Öga mot öga .. varför har han då inte svarat på mail ang detta möte med oss nattisar för?

  Och varför ser han oss som vi ingenting är värda. Som att vi inte alls har nå kunskap i vad vi jobbar eller att vi inte vet vad som är bäst. Vi jobbar helg som röda dagar. Men fler helg vill vi inte ha. Varför inte fråga oss vad som kan förbätras och hur man ska göra vårat jobb attraktivt. Och vad kan göras för att personal ska orka att stanna kvar.
  Jag lovar vi vet inte ni politiker.

 2. Att vara en bra ordförande handlar mindre om att vara hårdhudad, och mer om att vara LYHÖRD. För annars finns det ingen chans att få alla medborgare att arbeta mot samma mål, istället skapas grupperingar och fiendskap.

  Det är så synd att det är skamligt åt det, att socialnämnden hellre- märk väl utan underlag och stödjande forskning!- tar beslut och pekar med hela handen utan dialog med de som drabbas.

  Att nattarbetare idag har extremt lite sjukfrånvaro kommer ändras dramatiskt, vilket kommer öka istället för minska kostnaderna.

  Att de idag har så låg sjukfrånvaro hänger ihop med att de själva valt att arbeta natt, och att de har ledigheter som tillåter återhämtning. Att kräva tvåskift av de som arbetat natt kanske i många, många år och dessutom dra ner på möjligheten att vända rätt dygnet och återhämta sig… Det kan bara leda till olyckliga, besvikna och utslitna medarbetare= ökade kostnader i form av sjukskrivningar och flykt från kommunen som arbetsgivare. Det är bara att se sig om i landet, de som redan infört detta vittnar om samma sak- folk säger upp sig, sjukskriver sig och mår urdåligt!

  Om nu Mathz i artikeln säger sig vara villig att möta dom anställda, varför svarar han då inte på kommunals mail om var och när?

 3. Han ska nog vara skärrad att han inte får någon erfaren personal kvar! Om dom tror att vi är små gråa tysta möss så tror dom fel! Det finns kraft i Lindesbergs kommuns undersköterskor!!!!!!

 4. Lindesbergs kommunpolitiker fortsätter oförtrutet i samma hjulspår! Kör efter manualen, gör som alla andra kommuner, oförmögna att tänka själva, tar beslut och kryper in under en sten! MEDBORGARDIALOGER!

 5. Blir lite fundersam över dina kunskaper i matematik. Om ett par påsar mjöl väger 4 kg, kan en halv påse omöjligen väga 2 kg. Men det var kanske glädjesiffror……..

  Ska du gå ner i vikt måste du ändra på dina mat och dryckesvanor samt motionera, inte fortsätta i gamla fotspår oavsett ”hur många poäng” du har tillgodo enligt nåt schema. Att ens tro att man kan äta lite på dagen för att dricka alkohol på kvällen kommer aldrig att ge dom resultaten du vill uppnå. Uteslut alkohol, fikabröd och godis, det kommer att ge resultat direkt. Klarar du en vit månad? Nä jag är ingen absolutist, absolut inte men vet vilken skillnad det gör för välmåendet OCH vikten.

 6. Vi personal får väl ställa vår förhoppning till att resten av socialnämden inte är lika
  ” hårdhudade” utan kan tänka om och göra rätt,vi förstår att det måste sparas pengar men det här är inte rätt sätt utan det kommer få motsatt effekt med både sjukskrivningar och uppsägningar.Om ni frågat oss som jobbar så kunde vi ge er många andra förslag på besparingar i kommunen.

 7. Matzh ska inte bara vara skärrad, han ska nog vara riktigt rädd! Vi är inte några små gråa tysta möss! Det finns kraft i Lindesbergs kommuns undersköterskor!!!!!

 8. Tänk att Lindesberg måste hoppa på alla ”dåliga” projekt som dyker upp för att få statliga pengar. Titta bara på hemtjänsten där folk flyr fältet för att det är så galet. Chefer och Chefen över dom som inte lyssnar på dessa duktiga sköterskor och undersköterskor som försöker få fram det viktiga för verksamheterna. En genomlysning av hemtjänsten gav som resultat: Ni arbetar som ni kör Ferrari men ni har bara en Fiats resurser ???
  På Tv visas ofta hur illa det är för undersköterskor och vårdbiträden men ingen hör alla håller för öronen???
  Kommunfullmäktige vad ser dom i all denna galenskap, det här rör verkligen alla kommuninnevånare i högsta grad för det är våra skattepengar som går åt till tokiga beslut som fattas i högre instanser. Ett tips: Kopiera inte andra kommuners dåliga beslut utan forska lite bland er suveräna personalstyrka som gör underverk varje dag för att få våra vårdtagare att må bra vad dom har för åsikter och idér ⁉️
  Titta gärna på hur Norbergs kommun tänker

 9. Våran trygga nattgrupp med många års erfarna undersköterskor faller isär och mår så dåligt av detta vansinniga beslut Många av oss funderar på uppsägningar fast vi alltid har älskat vårat jobb och våra gamla vi vårdar
  Undrar hur ni ska klara av att tillsätta oss det som knappt finns semestervikarier
  Vi tar inte mer skit det är dax att börja tänka på våran egen hälsa.Vi orkar inte fler och kortare arbetspass
  Med ingen tid att återhämta sig
  För övrigt är inte dagpersonalen så positiva till förändringar heller
  Så snälla tänk om och gör rätt annars slutar det här i katastrof……

 10. Tror Mathz att det är bara
  Nattarbetare berörda ,det är nog minst 300st till men har man inte satt sig in i verksamheterna o varit ut o hälsat på så vet man inte o hela
  Centerpartiet dras med i detta tok

 11. En som varit utbränd borde ha större förståelse och inte påstå sig vara hårdhudad. Ibland kan man ju faktiskt backa istället för att sätta sig på prestigens höga pedistal.
  Ödmjukhet går före arrogans och gott bemötande före härskartekniker. Två av dessa fyra besitter kommunalrådet och det är inte de två positivt klingande. Men makt kan förvränga sinnet hos många och det har det gjort i detta fall, tyvärr. Du var trevligare innan du blev kommunalråd.

 12. Man kan väl hoppas att dom FOLKvalda politikerna i socialnämden kommer att må lika bra som dom nattarbetare som gör ett otroligt jobb med våra gammla och sjuka i denna kommun nu när dom har tagit ett så väldigt fantastiskt beslut att nattarbetarna ska jobba 8 timmar (IDOJOTI)istället för som nu 10 timmar och ha ett någorlunda liv också vid sidan om jobbet

 13. Den hårdhudad Mathz verkar inte vara så hårdhudad många väntar fortfarande på svar om när mötet kan bli…….

 14. fy fan vad jag tycker det är för jävligt, vi anställda måste vara lojala mot arbetsgivaren, borde inte de vara lojala tillbaka? Betyder vi så lite? Vad händer med vården?
  Förstår att kommunen måste spara, men borde inte alla tillsammans göra det? Hur kommer det sig att det finns pengar till skolan de bygger? Hur kan det finnas pengar till att bygga om flugparken? Både som anställd i kommunen och som skattebetalare börjar man fundera hur fan ni tänker och agerar. Man kan inte bygga upp en kommun på en lyxig förpackning för när vi egentligen håller på att gå under.

 15. Söderköping var den ort som politikerna i Lindesberg fick inspiration ifrån att genomföra dessa idéer om åtta timmars natt, de var på studiebesök där och kom sedan hem och sa att det fungerade så väldigt bra där och Lindesberg skulle följa Söderköpings exempel!

  Men! Det fungerade dock inte alls så bra som de ville påskina.

  Våra lokala ombud borde följa Söderköpings exempel, ta frågan högre upp och få stöd på central nivå eftersom vi verkar stånga oss mot en vägg utan att få gensvar.

  Trots upprepade påstötningar så har Socialnämndens ledamöter inte bemödat sig om att svara på när de ska möta den personal vars liv och hälsa kommer bli påverkade, vi kräver att få möta dessa folkvalda politiker och ställa våra frågor direkt till dem! Men det råder dödens tystnad från politikerhåll

  https://ka.se/2019/02/01/soderkoping-star-fast-vid-fler-nattpass/

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.