Källberg om veckan som passerat

i BLOGG/ETTAN

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg har följt debatten om Arbetsförmedlingen och avslutningen för en rad lag inom vintersporterna. Politiskt finns inte så mycket att rapportera, skriver Källberg. Läs krönikan här.

Varför inte en Gott och blandat-påse?

Är detta den sista fredagen då vintern fortfarande finns i våra sinnen? Jag hoppas åtminstone att det är så. Kanske kan den här helgens eventuella solstrålar få oss att förstå att det äntligen är vår!

Jag har försökt följa debatten om Arbetsförmedlingen i veckan och oavsett om AF är en institution som på något sätt behövs i samhället eller inte handlar det om en herrans massa pengar – skattepengar. Arbetsförmedlingen kostar drygt 70 miljarder per år om man inte ska salta summorna. Ganska mycket pengar om man nu har ett så dåligt kvalitetsresultat som alla skriver. Jag har egentligen ingen åsikt i frågan, mer än att en statlig kostnad som denna måste ge ett resultat i andra änden – i form av jobb i det här fallet. Om inte AF fanns över huvud taget skulle pengarna räcka till 175000 arbeten med en lön på 400000 om året. Dessa jobb finns såklart inte, men ett samhälle som Sverige skulle behöva ha fler jobb som inte kräver dubbla universitetsutbildningar. Debatten kring detta kommer att gå vidare såklart och det ska bli kul att se det förändringsarbete som AF tvingas att göra.

Handbollssäsongen är över, precis som bandyn och ishockeyn. Kvar lever hoppet för Lindesberg Volley. Det ser dock ut att bli förlust i kvartsfinalserien mot Örebro, där Örebro leder med 2-0 i matcher, men då får man en ny chans i ytterligare en kvartsfinal mot Linköping eller Sollentuna. I en eventuell semifinal väntar förmodligen Engelholm, men en kamp om bronspengen kan det mycket väl bli.

För LIF Lindesberg har nästa säsong redan börjat. Jag såg att Karl Zetterlund redan kritat på ett nytt kontrakt, vilket väl innebär att LIF redan kommit ganska långt i sin utvärdering av den precis avslutade säsongen. Jag pratade med tränaren Ivica Zubac och han påminde mig om ett snack vi hade innan säsongen startade om att få det unga LIF-laget att bli tuffare. Vi var nog överens om att mycket jobb återstår.

Politiskt verkar det vara väldigt lugnt. Ska man utgå från debatten i våra kommuner så tycks alla vara överens om det mesta. Kanske orkar inte styrande majoriteter ta de beslut som är nödvändiga eller orkar inte oppositionerna opponera. Just nu känns det som om man kunde göra en bred majoritet av alla partier under beteckningen ”Gott och blandat”. Det finns alltid några sura karameller i en Gott och blandat-påse, men helheten är ändå okej. Precis som i politiken…

Fredagseftermiddagen har varit fantastisk och den prognos jag läste över helgvädret såg ut att gå i samma anda. Passar mig perfekt. Laga lite god mat framåt kvällen och njuta av ytterligare några avsnitt av ”Bron”, en tv-serie som jag och hustrun missat, men just tittar ifatt. Hustrun ska fixa en Caesarsallad ikväll och så får jag stå för mathållningen i morgon. Perfekt.

Jag önskar er alla en trevlig fredagskväll!

5 Comments

  1. Tycker AF skall vara kvar, men behöver rationaliseras. Enbart privata aktörer skulle inte bli bra. Jag har absolut inget emot privatiseringar, men när jag sett hur det blev med Posten och SJ, då stärker det min syn på saken. Det ska ställas krav på privata aktörer, så inte de bara tar russinen i kakan

  2. Källberg: absolut är det ett misslyckande att vi fortfarande har så många arbetslösa, som får olika ersättningar istället för lön, i en stark högkonjuktur. En stor anledning är, som du skriver, avsaknaden av enklare jobb utan krav på utbildning. Den ekvationen kan inte AF själva lösa. Det finns planer på sk ”etableringsjobb” med lägre krav och lägre löner. Vi får se om det blir verklighet och om det blir en framgång.

    Politikerna har till vissa delar lyssnat på din poäng med krönikan och kommer lösa arbetsmarknadspolitiken på ett annorlunda sätt. Man ersätter AF med privata företag, en reform som ska vara helt genomförd 2021. Hoppas att de privata företagen är intresserade av att även hjälpa personer i glesbygd och de som har en mer utsatt ställning på arbetsmarknaden.

    Däremot verkar politikerna inte riktigt vara för enklare jobb som hanteras i kommunerna. Det har funnits liknande (Extratjänster) och dessa kallar många politiker för ”låtsasjobb” och de har stoppats pga en kraftigt minskad budget. Tror att många av de som har en ”Extratjänst” dock uppskattar en möjlighet att få komma in på arbetsmarknaden och känna att man bidrar i ett avlönat arbete , istället för att få bidrag/andra ersättningar. Kanske kommer något annat, det behövs enklare jobb på arbetsmarknaden.

    Jag önskar dig en trevlig helg!

  3. @ Andreas. Såklart kan jag ha missat lite siffror här och där, men arbetsmarknadspolitiken kostar idag skattebetalarna ca 80 miljarder. Det mesta av denna gigantiska penningpåse förvaltas av Arbetsförmedlingen. Vad jag menade i krönikan var att politikerna faktiskt har andra möjligheter vad gäller arbetsmarknadspolitiken – den måste ju inte skötas av just AF om det nu är så trögt att förändra denna stora verksamhet. Politikerna måste ju ställa sig frågan om hur man ska satsa dessa 80 miljarder. Att skapa exempelvis enklare jobb som kommunerna kunde hantera och som skulle göra stor nytta i samhället är bara en möjlighet. Arbetsförmedlingen har, jag vet, många anställda som skulle kunna få ut mer av sin kompetens med en annan arbetsgivare.
    Som jag skrev har jag ingen egentlig åsikt i frågan, men jag tycker faktiskt att vi skattebetalare kan kräva bra resultat av satsade skattepengar. Du skriver att kostnaderna för AF är 8 miljarder och resten är arbetslöshetsförsäkring, etableringsstöd och stöd till allt möjligt. Där har du rätt, men att dessa siffror är höga kan väl knappast vara ett bra betyg för AF? Om arbetslösa istället fick ett jobb skulle ju siffrorna bli bättre i alla ändar, eller hur?
    Men, Andreas, jag lovar att läsa på ordentligt innan nästa inlägg/krönika.
    /Källberg

  4. Källberg: Om du följt debatten om AF, verkar du missat en del ;-). Kostnaderna för AF är ca 8 miljarder. Det kan jämföras med ca 5 miljarder som betalas till externa leverantörer av tjänster. Ca 28 miljarder går till arbetslöshetsförsäkring, aktivitetsstöd och Etableringsersättning. Det är kostnader som annars belastar kommunernas försörjningsstöd om inte samtliga personer får jobb direkt förstås! Ca 23 miljarder betalas ut som bidrag till arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa/nyanlända och personer med funktionsnedsättning, som behöver hjälp med anpassning i arbete. Återstår också några mindre poster. Jag har respekt för olika åsikter i frågan men vi lär åtminstone hålla oss till fakta och även tänka på vad alternativen innebär och kostar. Sen behöver självklart all offentlig verksamhet granskas och bedrivas så effektivt som möjligt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.