Källberg om veckans höjdpunkter

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg slår ut på Lindesbergs GK exakt samtidigt som denna krönika publiceras – årets första runda på Lindesbergs GK. En krönika om fotboll och skolpolitik hann dock skrivas innan golfen. Läs Källbergs krönika här.

Ologiskt att vara överens om något dåligt

Fredag igen, men inte vilken fredag som helst. Det är nämligen öppning av Lindesbergs GK och när denna krönika publiceras står jag på första tee, redo att slå årets första råslice ut på treans fairway. Jag hoppas såklart på ett annat scenario, men det gäller att vara mentalt förberedd och allt annat än råslicen skulle betyda något positivt och kanske starten på en rolig säsong.

Igår kväll bevakade jag årets första seriematch i fotboll. Det blev division 5 och mötet mellan IFK Lindesberg och ÖSK Söder på, hör och häpna, Stadsskogsvallen i Lindesberg. Matchen skulle ha spelats i Fritidsbyn, men hade flyttats till Stadsskogsvallen – där jag inte ens visste att gräs fortfarande växte. Förmodligen var det någon form av panikåtgärd och både spelare och publik skrattade åt linjering av planen. Straffpunkten på den norra kortsidan var målad tre meter fel i sidled och man tvingades flytta målet för reda ut problemet. Inte så lite amatörmässigt kanske, men samtidigt lite av charmen med den lokala fotbollen. De här första vårmatcherna är underbara att åka ut på och att återvända till Stadsskogsvallen var ett mysigt inslag. Jag saknade dock den gamla träläktaren och funderade på vad skillnaden egentligen är på en gammal träläktare och en gammal kägelbana? Visst handlar det väl om kulturhistoria även i fallet träläktaren?

På tal om vårliga hemmapremiärer är det också dags för Nora BK att spela hemma. Premiären går av stapeln på anrika Nitrovallen eller Gyttorps IP och publiken kommer att kunna se division 2-fotboll i 24i-området för första gången i historien. Motståndare till Nora blir Värmbols FK. Lite Åshöjdenvarning råder såklart, men om bara underlaget är skapligt råder jag alla fotbollsintresserade att ta sig till Gyttorp den 1 maj. Nora är riktigt bra och nivån i tvåan är både bra och sevärd. Jag tror personligen att nyförvärvet Shpetim Hasani, värvad från Degerfors IF, kan vara värd hela entrépengen. Hasani är ju inte direkt någon dussinlirare med 87 mål i Allsvenskan och Superettan på kontot.

Politiskt såg jag fram emot en spänstig skoldebatt i kommunfullmäktige i Lindesberg i måndags kväll. Jag förmodade att politikerna skulle ha en rad åsikter och viljeinriktningar att torgföra, då skolresultaten i kommun är långt ifrån ljusblå. För mig är det totalt ologiskt att politikerna, oavsett parti, kan vara överens om en skolpolitik som inte leder till bra elevresultat. Jag vet att man jobbar hårt på tjänstemannasidan och i skolorna med att förbättra resultaten och jag är medveten om att förändringar kan ta ganska lång tid innan förbättringar syns, men ändå. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Svahn sade i debatten att man är ganska överens och bara detta konstaterande måste göra alla föräldrar i Lindesbergs kommun oroliga.

Fredag igen alltså, och jag gissar att energin inte är speciellt stor efter kvällens golfrunda. Frugan är på resande fot och kvällens kulinariska högtid kommer att bli något enkelt. En köttbit på grillen och någon form av potatis låter lockande just nu, men det kan också sluta med att jag slår mig ned på verandan efter golfen, häller upp ett glas vin, och helt enkelt somnar med golfskorna på. Det har hänt förr och kommer att hända igen.

Jag hoppas hur som helst att alla får en trevlig kväll!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.