Källberg säger adjö till de som styr regionen

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg är både glad och förbannad den här veckan. Glad för anrika Hällefors IK som gick upp i tvåan i veckan och förbannad på regionpolitikerna, som tror att allt i länet handlar om Örebro. Läs Källbergs krönika här.

Det handlar om makt, position och ersättning

Det har gått några dagar, men krutröken har förmodligen inte lagt sig efter Hällefors IK:s fantastiska avancemang till Hockeytvåan. Jag hade inte möjlighet att se någon av kvalmatcherna, men firade varenda match där jag just nu befinner mig – i Thailand.

Jag kommer säkert att ha ångest länge för den här missen och jag kommer att hånas av HIK:are så länge jag lever. Det här är nämligen minst lika stort som när Guldsmedshytte SK gjorde samma bedrift förra året. Jag ser dock fram mot nästa säsong när HIK och GSK ska spela derbyn och matcherna mot Filipstad kommer att bli speciella. Jag hoppas att de styrande i Hällefors IK inte tar sommarlov, utan försöker hitta en strategi som kan fungera även i Hockeytvåan. Steget är stort att ta, men förbannat roligt för Hällefors som ort. Kanske blir det lite som förr i tiden…

Som förr i tiden verkar det aldrig mer bli inom länspolitiken. Regionens styrande har inte, och det tror jag att jag kan säga med säkerhet, blivit valda för att lägga ned akuten i Lindesberg nattetid. Ärligt talat tror jag inte att en enda röst i regionvalet var en röst för att lägga ned akuten i Lindesberg nattetid. Vi väljare är helt enkelt lurade!

Jag har full respekt för de som röstar, i den gruppen ingår ju även jag, men jag har svårt för majoriteter som sätter maktpositioner före en bra politik. Jag tar hellre dåliga beslut från en minoritet än dåliga kompromisser som börjar bli legio för Centerpartiet och andra. Vore jag medlem eller röstande på något av sossarnas stödpartier i regionen skulle jag helt enkelt uppmana mina politiker att avsluta samarbetet. Varför vara med och fatta beslut som man förlorar på? Att rösta på sossarna i nästa val på regionnivå är väl inte att tänka på för någon i norra länsdelen, men varför i herrans namn ska flera andra partier räcka upp handen för att få vara med i sossarnas fall? Jo, sanningen är enkel…

Det här handlar om makt, position och framför allt ersättning. Inte fan vill stödpartiernas politiker tappa arvode och position nu… Och fråga inte mig varför stödpartiernas styrelser inte sätter ned foten. Det bästa och mest effektiva är att inte rösta på dessa partier i nästa val.

Ni märker att jag är lite förbannad. Det är jag. Invånarna i norra länsdelen betalar lika mycket skatt som de i Örebro. Visst vore det konstigt om inte vi i norr fick samma utdelning på skatteinbetalningen som någon i Örebro eller Kumla? Låt krakarna till politiker märka att vi i norra länsdelen är ganska starka, säger jag.

Ett liknande läge tycks ju ha uppstått i lilla Nora där nu ett folkinitiativ har växt fram för att få till stånd en folkomröstning för att få bort planerna till att lägga ned Lärkesskolan och istället bygga om skolan till en förskolefabrik. Vi väljare kan faktiskt visa varför vi röstade i det förra valet!

Jag befinner mig, som jag nämnde i inledningen, i Thailand ytterligare ett par dagar och förstår att jag kommer hem till ett Bergslagen där alla diskuterar coronapandemin och där alla riksmedier gottar sig i allt elände och alla tänkbara scenarier. Onsdagens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Aranäs spelades inför tomma läktare och jag gissar att Manskören Harmoni har påbörjat en avveckling av Capricen, precis som andra större evenemang. Tråkigt.

Här i Thailand känns det dock helt coronafritt. Alla svenskar talar om eländet, men de flesta verkar ha sin egen whisky-kur för att bli lite mer bacillhärdiga. Här kommer det att ätas thailändsk buffé i kväll och självklart med sprittvättade händer och en whisky i tarmsystemet.

Ha en bra fredagskväll i Bergslagen!

10 Comments

 1. Norge upplevde samma turbulens i vården under förra århundradet, vilket resulterade att Stortinget i Oslo år 2002 befriade landstingen från specialistsjukvården dvs sjukhusen, som i stället blev statliga. Stortinget delar ut en pung med pengar varje år som sjukhusen får tävla om utifrån den vård man har att erbjuda. Det innebär i praktiken att patienterna har makten. Som patient söker man sig till det sjukhus som har bäst rykte utifrån resultat i olika kvalitetsunder-sökningar, kötider, och ekonomi. Man har tagit bort all politik utanför Stortinget. Sjukhusen styrs av proffs, förtagare och sjukvårdspersonal!
  Ni kommer säkert ihåg stadsrådet Rosengren ( S ), som för ett antal år sedan kallade Norge för ”den sista Sovjetstaten”. Det gäller att sopa rent framför egen dörr först kanske!?

 2. Hoppsansa! En ny Pomperipossa på scenen…den ursprungliga Pomperipossa håller dock till fullo med Källberg! Många frön i denna kommunen och regionen växer till slut upp som stora äckliga tistlar! Det vimlar av inkompetens på alla plan!

 3. Till Pomperipossa. När du skriver som du gör frågar jag mig om du verkligen bor i norra länsdelen. Du har kanske rätt i sak och antalet operationer känner jag inte till (utan att läsa vad som skrivits tidigare). Men vad är en akutmottagning utan kirurgi? Åtminstone jag vill inte vara bunden till att bryta armen mellan 07 och 16 på vardagar och det tror jag ingen i 24i-området accepterar. Sossarna har ju lovat att Lindesbergs lasarett ska vara ett akutsjukhus, men vad är det löftet värt om man inte kan ta hand om akut sjuka? För mig handlar det om hela kitet – 24/7. Jag känner många socialdemokrater, men bara (1) som inte tycker att det här är en nedläggning, (jag ska inte hänga ut honom) men de ledande sossarna i åtminstone Lindesbergs kommun tycker som jag (om jag uppfattat dom rätt). Jag tycker att Lindesbergs lasarett blir en vårdcentral, modell större, om planerna sätts i praktisk funktion. Ett rykte säger att det redan är så svårt att fylla personalluckorna i sommar att man kan tvingas hålla akuten stängd, kanske helt fel men en blomma växer sällan utan frö… /Källberg

 4. Den politiska soppan liknar en sketch med en komiker !

  ”oh gud så tokigt det kan bli”, gapskrek han och slog sig på knäna.

  Det är på den nivån politikerna rör sig

 5. Intressant inlägg! Det finns ett stort problem med den typ av demokratiska system vi lever i, nämligen att de politiska ansvarsområdena har under en lång tid spridit sig likt ett virus över fler och fler områden vilket gör att politiker enbart bryr sig om de områden där flest röster kan fiskas upp. De övriga områdena kan användas till politisk kohandel. Och ärligt talat, hur många väljare orkar egentligen sätta sig in i vad respektive partier och företrädare står för inför varje landstingsval? Svaret är att nästan ingen gör det. Men likförbannat ska dessa personer som jag inte känner vara med och bestämma hur min vård ska fungera.

  Det andra grundläggande felet vi gjort är att vi outsourcat livsnödvändiga saker till politiken och till centraliserade byråkratiska system. Är det verkligen rimligt att lämna bort ansvaret för vår egen hälsa till politiska partier som inte tvekar en sekund att spara pengar på vår bekostnad? Sossar är ju bevisligen duktiga på att befodra de som kan ta smällen att lägga ner några sjukhus, ty det finns alltid en GD-post eller någon annat högavlönat byråkratämbete ledigt.

 6. Nu ska väl inte akuten läggas ner eller?
  Det är väl akutkirurgin som diskuteras, en verksamhet som förra året opererade 28 patienter. Varav en stor del av dem kom från Örebro.

 7. En krönika som träffar mitt i prick! Den politiska makten i vårt län, dvs Örebro med omnejd, beter sig på samma sätt som i Dalarna, Västmanland och Värmland, där de forna landstingspolitikerna i Falun-Borlänge, Karlstad och Västerås under ett antal år såg till att ”sopa rent” inom all specialistsjukvård i de mindre perifera lasaretten, som därmed avlövades och vissa gick så småningom under helt. Lindesberg och Karlskoga kan nu drabbas av samma öde! /Jan Ulfberg, leg. läkare, forskare. Nora

 8. Här i Thailand var man tidigt ute med diverse åtgärder. Här tar politikerna (militärerna) ansvar. Läste att Corona inte tål mer än 25-27 grader. Stämmer den uppgiften borde vi klara oss bra, här är utetemperaturen ungefär som kroppstemeraturen.

  Skriver om ämnet på min blogg på tisdag

 9. Håller med Tomas , vi som bor i Västmanlands delen av Örebro län verkar ju inte räknas , Örebroarnas värld slutar i rondellen i Hovsta . Likadant med radion ,heter ju inte Radio Örebro för ro skull deras värld sträcker sig ännu mindre norrut , allt verkar ta slut i Vivalla

 10. Vad Gäller , massa rykten går, stackars de som jobbar på Lindesbergs lasarett, ta bladet från munnen, vi betalar inte skatt till Kaoset som råder vid USÖ, Ingvar Carlsson ha de så rätt när han sa att det är lätt att bli fartblind. lasarettet har högt betyg från AT läkarna, Akuten också, men kommer Kirurger hit o Jobbar?? Vad kostar ambulansfärderna efter 21.00 till Karlskoga?? 20.000Kr ? är det början till mer nedläggning?? Besviken / Gunnar Lindgren

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.