Källberg trodde skolfrågan avgjordes

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg trodde i morse att frågan skolnedläggning i Lindesbergs kommun var avgjord och att Liberalerna var stora hjältar. Så var det inte. Läs Källbergs krönika här.

Vad sysslar dom med i L?

Om jag inte visste, skulle jag aldrig tro att det är första advent i helgen. En titt ut genom fönstret ger inga ledtrådar, men likväl går vi nu in i julbordens förlovade tid. Men först ska sista fredagen i november firas – med just ett julbord.

Frågan om skolnedläggningarna i Lindesbergs kommun överskuggar fortfarande det mesta. Under en stund i morse trodde nog jag och kanske de flesta föräldrar att frågan fått sitt slut då såväl Kristdemokraterna som Liberalerna hade bestämt sig för att säga nej till nedläggning. Men såklart är ingenting så enkelt när det handlar om Liberalerna. Igår kväll fick den liberala representanten vid skolmötet i Rockhammar applåder när hon läste upp ett mejl om att L vill skicka frågan på återremiss, men idag meddelade Liberalerna att man inte bestämt sig över huvud taget. Jag funderar fortfarande på hur dåligt det lilla partiet kommunicerar och kommer att vara nyfiken på vem som skickade det där mejlet under pågående möte ända till dess detta avslöjas.

Just nu har alltså Liberalerna bollen – igen – och kan alltså bli hjältar eller hatade ute i byarna. Lycka till, säger jag. Av det jag hört kommer skolorna inte att bli nedlagda, frågan handlar närmast om vem som ska driva dessa. Väljer kommunen att lägga ned kommer friskoleverksamhet i någon form att ta över – med ekonomiskt stöd från kommunen.

Jag tror att politikerna måste börja förstå att Lindesberg är en landsbygdskommun och att det är just landsbygden som ska höjas när man pratar om attraktion och kommunens framtid.

I Nora ska man spara 35 miljoner på tre år och de flesta verksamheter kommer att granskas med lupp. Ett riktigt stålbad som kommer att kräva en hel del mod från politikerna. Detta samtidigt som man ska finansiera ett nytt boende vid vårdcentralen och samtidigt som behovet av en ny högstadieskola blir allt mer akut.

Vi som gillar sport har en bra helg framför oss. Skidor och golf på tv, volleyboll i Lindesberg i morgon lördag och både handboll och hockey på söndag. LIF Lindesberg och Lindlöven har sett till att matcherna inte kolliderar och på både LIF Lindesberg-Aranäs och Lindlöven-Malung gäller – Gå 2 – betala för 1.

Mycket mer hinner jag inte skriva denna vecka. Dagen går mot kväll och hustrun och jag ska, som jag nämnde inledningsvis, äta julbord. Det känns lite tidigt för ett första julbord, men det är bara att kämpa. Jag läste någonstans att trenden för julbord är att det ska vara mer grönt i år. Lite goda sallader som blandar ut allt protein, något jag efterlyst i många år. En tallrik med fyra sorters paté, fem olika rökta köttbitar och någon hemrökt korv är inte riktigt min grej.

Jag önskar er en trevlig fredagskväll och en bra första advent.

5 Comments

 1. Gemensamma nämnaren, för Lindesberg och Nora, tycks vara att ”direktionen”, anser att det är för dyrt med barn.

  Kommer det en Kinesisk variant, där inte alla som bor på rätt ställe får gå i skolan ?

  Pengar, skall eliten ha och det blir tydligen ungarna som skall betala.

 2. Visst finns alla möjligheter för byarna att själva driva sina egna friskolor. Och eftersom bevarandet av dessa skolor, enligt förespråkarna, garanterar en hög attraktivitet och framtida inflyttning till byarna, borde det inte vara något problem för en ev. nybildad friskola att klara sig ekonomiskt. Men man verkar i så fall få räkna med att börja med halva penningpåsen jämfört med nuvarande kostnad. Dock är jag skeptisk till att det blir någon massinflyttning även om skolorna finns kvar. Utvecklingen har ju snarare gått åt motsatt håll hittills.

  Barnens sociala och kunskapsmässiga utveckling kommer att gynnas av att få fler klasskamrater, även om det innebär flytt till en annan skola. Hoppas politikerna är tillräckligt modiga för att ta ett ansvarsfullt beslut denna gång. Om inte, lär frågan komma tillbaka igen inom något/några år. De flesta kommuner i Sverige har stora ekonomiska utmaningar i framtiden, enligt SKL, och Lindesberg är inget undantag.

 3. Jag tror nog att om alla Lindesbergs invånare tog sin högra hand och lade den mot sitt eget hjärta och sedan kände och tänkte efter hur vill jag ha det för mig själv, mina barn, mina barnbarn. Därefter bestämmer sig för om man är nöjd med det som är, eller är det en förändring jag helst vill se?
  Är vi nöjda med att politiker döljer sanningar inför valet?
  Är vi nöjda med att politiker höjer sina egna löner omotiverat mycket?
  Är vi nöjda med att politiker bekostar en konstgräsplan för över 3 miljoner?
  Är vi nöjda med att politiker drar in resor för de som omfattas av LSS för att spara 425000 kr.
  Är vi nöjda med att politiker ljuger, och inte står till svars för vad som sagts?
  Är vi nöjda med politiker som väljer att lägga ner fungerande skolor på landsbygden?
  Jag är inte nöjd med den politiken som förs i Lindesbergs kommun.

 4. Nåja. En friskola skulle få cirkus 80.000 per elev – den summa som eleverna i snitt får kosta (den sk skolpengen). Eleverna i Ramsberg kostar enligt uppgift dubbelt så mycket. 160.000 per elev.

 5. Hoppas bara att du får sitta bredvid någon som förstår att vatten är billigt. Det var inte bordsvatten jag tänkte på. Vatten för dusch och tvätt är viktigare. Hel och ren ända in på kroppen förhoppningsvis. Julbord vankas snart även för mig utan klädnypa i näsan hoppas jag. Trevlig helg!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.