Kan jugger erövra hela Sverige?

BERGSLAGEN. Jugger har funnits i Bergslagen under några år, men nu är det dags att erövra hela Sverige.

– Vi har ett mål att starta upp minst 30 nya föreningar som aktivt spelar jugger och våra ambitioner är självklart att nå fler än så, säger Rickhard Nilsén på Studiefrämjandet.

Det är Allmänna Arvsfonden som finansierar ett projekt som går ut på att sprida jugger i hela Sverige. Projektet, som startade den 1 april, ska pågå under tre år och Allmänna Arvsfonden går in med 3,5 miljoner kronor under projekttiden.

– Under projekttiden så kommer vi arbeta mot både skolor och föreningar men även mot offentliga och privata evenemang så som festivaler och dylikt. Detta för att få så stor spridning som möjligt, berättar Rickhard Nilsén.

Man samarbetar även med spelföreningar och Sverok och störst intresse har så kallade lajv-föreningar visat.

Jugger är etablerat i Bergslagen sedan 2012 och har sitt ursprung i den amerikanska filmen ”Blood of Heroes” (1989). Jugger är ett strategiskt fajtingspel där deltagarna ”slåss” under kontrollerade former och med tydliga regler. Deltagarna är utrustade med vadderade markeringsstavar, så kallade pompoer, och lag om fem ska försöka ta sig över den plan man spelar på. För att klara detta krävs kommunikation, kreativitet och samarbete. Ung som gammal och tjej som kille kan spela jugger och lagen blir ofta mixade i alla avseenden.

Posted by on 17 april, 2017. Filed under LINDESBERG. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.