KAN vill ha kulturchef kvar

NORA. Kulturarbetare i Nora, KAN, är oroade över att framtidens kommunala organisation kanske innebär att kommunen inte längre kommer att ha en renodlad kulturchef.

– Våra farhågor baseras på att om tanken att en samordnad chefsfunktion mellan kulturfritid, turism och näringsliv genomförs, så omintetgörs den tidigare direktkontakten med en kulturchef som vet vad den, och vad vi talar om, skriver KAN-ordföranden Elisabeth Franzén i ett brev till kommunstyrelsen.

Kulturarbetare i Nora anser att en renodlad kulturchef behövs. Man befarar att ivern att slimma kommunens organisation göra en förvaltning eller avdelning av de fyra delarna kultur, näringsliv, fritid och turism kan bli förödande.

– Våra farhågor baseras på att om tanken att en samordnad chefsfunktion mellan kulturfritid, turism och näringsliv genomförs, så omintetgörs den tidigare direktkontakten med en kulturchef som vet vad den, och vad vi talar om. Kontaktytan blir uppdelad och söndertrasad istället för renodlad och specifik, skriver Elisabeth Franzén.

KAN-skrivelsen gör klart att man inte är ute efter att konservera något historiskt. Snarare vill man föra kulturen in i framtiden.

– Det finns många spännande idéer som kan växa och förverkligas. Bland annat en fortsatt utveckling av utställningsmöjligheterna i Bryggeriet och hela Kvarteret Bryggeriet som en kulturell och kreativ stadsdel, skriver Franzén.

TOMAS KÄLLBERG
tomas.kallberg@24i.se

6 Comments

 1. Tyvärr Åsa Leek och UAS.

  Att få en kreativ kraft utifrån, är nog bara att drömma om. Var skall man göra av de man har ?

  Ge dom kraftiga avgångsvederlag, för att bli av med dom. Vad kostar exv ”turistchefen” ?
  Det blir som vanligt ”ryggdunk” och det har absolut inget med kompetens att göra.

  Nya fantastiska projekt i leken med skattebetalarnas pengar är att vänta !

 2. Har tänkt i natt UAS. Jag tror att jag nu har kommit fram till att Du har rätt.
  Visst kan det vara så och till och med bättre att få en samordning.
  Det är bra med debatter här.

 3. Varför tror Franzén inte att man kan ha direktkontakt även med en person i en samordnad chefsfunktion? Tror att det kan bli riktigt bra med en sammansmältning mellan näringsliv, kultur osv. För allt hänger ändå ihop. Har man inte kulturen som sin fritidsaktivitet så har man den istället som sin inkomst och då är det näringsliv och ibland kan kulturen leda till turism. Så kan det bli mer perfekt?

  Bra om denna person kan rekryteras utifrån. Så vi kan få en person utan kontakter eller medlemskap i Noras föreningar.

 4. Nora behöver en kulturchef! Kulturen skär genom tre sektorer,den offentliga,den privata och den civila. Kulturen är den näring som växer mest i Europa. kultur är både en näring och en del av näringslivet.
  Kultur ger näring åt själen. Utan kultur blir människan bara ett tomt skal,har kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth uttatlat vid ett seminarium om kulturens betydelse för hälsan.Flera universitet,bland annat i Göteborg, har forskat om kulturens betydelse för vår hälsa. Det finns hjärnforskning på högsta internationella nivå som undersöker sambanden mellan musik och hälsa. Statens Folkhälsoinstitut har många samligar att tillgå.
  Kultur-Cultura betyder odla.
  Lokalt tänker jag på vilken betydelse som Stadra sommarscen har. Stadra har hjälp till att sätta Nora och Bergslagen på kartan. Ljusstråk drar människor från stora delar av mellansverige.Författarkvällarna på Svalbo är så populära att biljetterna tar slut på mindre än en halvtimme och trots dubbla föreställningar blir folk besvikna över att inte få någon plats. Jag tog här några exempel av det som artikeln handlar om.
  Vår egen dröm om ett bättre samhälle får uttryck genom konnst,musik,litteratur,teater och dans,har jag läst någonstans och håller med om.
  Här kan man inte blanda ihop ungdomarnas behov. Självklart måste ungdomarnas situation inte förbises. Det är jag den första att skriva under på.
  Själv tror jag på att kulturen har större betydelse för Nora än vad en Länspendel kan ge.
  Tack Elisabeth Franzen för vad Du gör för Noras bevarande! Du har kunskaperna för vad Du skriver.

 5. Varför vara orolig? Det senaste åren har ju inte ”kulturchefen” lyssnat eller gjort något för Noras ungdomar eller övriga invånare som inte intresserar sig för ”fin kulturen”. Så varför ha en kulturchef?
  Och i texten kan vi ju läsa åter var deras tankar är om Bluffbryggeriet om att det ska bli en kulturell och kreativ stadsdel???? Blir det en ungdomsgård där nere nu? Blir det replokaler för stades band? Nä åter igen ska vi serveras konst som stenklumpar,bronsfigurer som ingen ser va de är,tavlor o åter tavlor.

 6. Det finns all anledning att vara orolig för kulturen i Nora.

  Det pågående spelet, ”slimning” av organisationen, är i själva verket ett arbete med maktkoncentration som mål. Ungefär samma som med ”bolagen”.

  Mitt tips för framtiden, är att vi kommer att få se kulturchefen, paddlande i ”svanen” på Norasjön.
  Dvs inte helt vad man förknippar med finkultur.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.