Klart för rivning av Hagbydammen

NORA. Långbänk är Noras andranamn, men på tisdagen stod det klart att Mark- och miljödomstolen ger Nora kommun rätt i att bygga om Hagbydammen samt riva ut den så kallade Sågbladsdammen.

– Miljödomstolens beslut går helt i linje med det beslut som tidigare fattats i kommunfullmäktige 2016, säger Solveig Oscarsson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Ingen kommer att få pris, men hur länge har frågan om Hagbydammens framtid hanterats politiskt och tjänstemannamässigt? Nu tycks frågan äntligen vara utagerad och Mark- och miljödomstolen har gett sin dom.

Alla i Nora känner till problematiken att ha en damm som inte fyller någon funktion annat än möjligen estetiskt? Nu har domstolarna fått titta på problemet och frågorna blir lagda på en annan nivå.

Nora kommun vill bygga om Hagbydammen och fylla igen befintliga utskovsluckor, förstärka befintlig jorddamm samt anlägga en fiskväg i dammens högra sida i form av inlöp med överfallsdamm.

Utrivningen av Sågbladsdammen omfattar avlägsnande av den nuvarande dammanläggningen, med undantag av de gjutna landfästena, samt återställande av åfårans naturliga läge genom schaktning och biotopvårdande åtgärder upp- och nerströms.

Under arbetets genomförande får en tillfällig fångdamm anläggas.

– Det är bra att beslutet nu finns, så att de som bor och verkar i området nu vet vad som kommer att ske framöver. Vi hoppas att arbetena kan komma igång under året, säger Tom Rymoen (M), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

1 Comment

 1. Verkligen glädjande med kommunal utveckling !

  Mera tjänster; exv ”fisch trainee consult” (lära abborre och gädda att gå i trappor)
  IKAC (industrikulturavvecklingskonsult)
  TFC (träskforskningskonsult)

  Hade nog varit mer fruktbart, med ett litet lokalt kraftverk för sjukvårdens strömförsörjning.

  Hur reningsverkets vattenspolning, påverkas framgår naturligtvis inte ?
  Får vi helt kulturellt återgå till torrdass när det blir torrsommar?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.