Klart för Stripaförsäljning

LINDESBERG. Kommunfullmäktige i Lindesberg godkände på tisdagen att fastigheten Stripa gruva får säljas. Men åsikterna bland ledamöterna gick isär.

– Jag tycker att beslutsunderlaget är för dåligt, sade miljöpartisten Agneta Nilsdotter. Jag förstår inte varför det här måste gå så snabbt.

Bakgrunden till godkännandet av en försäljning var att Fastigheter i Lindesberg AB, FALAB, fått en förfrågan från ett företag att förvärva fastigheten. Besök Linde AB och FALAB har ställt sig positiva till en försäljning och kunde ha fattat beslut på egen hand. Ändå skickades ärendet till kommunstyrelsen, då frågan bedömdes vara av principiell art.

Flera ledamöter menade dock att ärendes skyndades på utan anledning. Intressenten är hemlig och att då bedöma förutsättningarna för denne är såklart svårt.

– Det är en oerhörd brådska att sälja, sade Sven-Erik Larsson (M). I det här fallet finns inget riktigt grundarbete och ärendet är inte tillräckligt berett.

Kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S) menade ärendet visst är berett och förklarade att Lindesbergs kommun står inför ett intensivt byggande de närmaste åren.

– Därför måste vi kanske göra så här, sade Gustavsson. Det kostar oss ändå omkring 3 miljoner på år. Jag tycker att vi måste våga förändra.

Nu blev det en klar majoritet för ett okej till försäljning, med två tillägg. Det ena, att försäljningen sker transparent fanns med redan i beslutsunderlaget, och, som ett tilläggsyrkande av Bengt Evertsson (MP), att kommunen ska ha återköpsrätt om en ny ägare vill sälja.

– Vad menas egentligen med transparens, undrade Agneta Nilsdotter.

– Att vi går ut med försäljningen öppet och söker fler anbud, svarade Irja Gustavsson.

– Vi måste sluta använda ord som vi inte begriper, sade Sven-Erik Larsson.

Transparens betyder, som de flesta vet, genomskinlig, men huruvida det är speciellt transparent att sälja till en hemlig köpare lär förmodligen få en fortsättning.

3 Comments

 1. Hela vitsen med att lägga kommunal verksamhet i kommunala aktiebolag är ju att man slipper den där jobbiga offentlighetsprincipen, och istället kan glida på lagar avsedda för konkurrensutsatta och vinstdrivande verksamheter.

 2. Nu är det halvtid i politiken och en näst intill enad 8-klöver i Lindesberg.Det säljs fastigheter och lånas pengar utan någon större uppmärksamhet från oppositionen.
  SD.med sina åtta mandat,näst störst och ledamöter i alla bolag och nämnder gör som SD gör i de flesta kommuner.INGENTING.Är det bara arvodena som hägrar.
  Till valet lovade SD att granska kommunens dåliga ekonomiska styrning och ta debatten i KF .Hur långt har dom kommit?När ska SD börja uppfylla sina vallöften?
  När får skattebetalarna ta del av granskningen eller kommer det att lovas och användas som valfläsk även 2018?
  När det gäller försäljningen av Stripa gruva har SD röstat bifall till försäljning.Det är ganska märkligt SDs politik har tidigare utgått på bevarande av svensk kultur.Finns stadsmuseet fortfarande nerpackat i kartonger i källaren i Stripa. Kanske pengarna för försäljningen av Stripa räcker till en lokal i Lindesberg så kulturarvet åter kan beskådas.Eller kommer museet att ingå i försäljningen.
  Väljarna måste inse att SD inte kan frälsa Sverige utan är som de övriga partierna.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.