Kommunstyrelsen i Nora sade nej till att ta över Danfo Arena.

Kommunstyrelsen sade nej till Nitro Nora

NORA. Det blev ett nej när kommunstyrelsen i Nora på onsdagen behandlade Nitro Noras önskan att kommunen ska överta isbaneanläggningen Danfo Arena vid Karlsäng. Frågan kommer nu att slutgiltigt att avgöras i kommunfullmäktige.

Det ser allt mörkare ut för bandyns framtid i Nora. På onsdagen hade kommunstyrelsen ärendet om Danfo Arena uppe och svaret blev, än en gång, nej.

-Vi måste se vad vi har för pengar att röra oss med idag. Och vi måste få fram mer fakta och konkursförvaltarens underlag innan vi fattar det slutliga beslutet i kommunfullmäktige, säger Solveig Oscarsson (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsen har alltså fattat ett beslut med nu kända fakta och i pressmeddelandet skriver man att ärendet kommer att beredas vidare fram till kommunfullmäktiges sammanträde den 26 februari.

Att mängder av privatpersoner och företag skrivit på Nitro Noras listor fick alltså ingen effekt hos politikerna.

-Kommunens budget är begränsad och vi måste se hur den ska fördelas. Det händer mycket i Noras föreningsliv nu, både bland barn och unga och äldre, som alla har önskemål och behov, säger Tom Rymoen (M) kommunalråd.

24 Comments

 1. Ari. Vet inte riktigt vad du menar med ”som fan läser bibeln”? Tack för info Gudmund, har nog blandat ihop det med något annat bygge. Hypotesen 1 miljon borde isf satsas inom skolans verksamheter, gå till elever med behov av särskilt stöd mm. Sätter man in resurser tidigt kanske man i förlängningen kan stötta idrotten med dom pengar man sparar genom denna satsning.

 2. Andreas-

  Finns en del kloka strömmar i Ditt resonemang !

  För att spara ihop till ”besparingarna” kan man tänka sig att kommunalt anställa
  en konsult.

  Ryggdunk bröd till bröder och inbördes beundran, är väl det som drar mest kulor, i form av arvoden, spa, konferensersättning, kulturapanage, hyressättning och resor,
  och där kan ” en SC” uträtta en del. (saneringschef), obs; från annan ort.

 3. Andreas. Du verkar inte ha en aning om hur mycket näringslivet i Nora ställer upp med. Utan deras välvilja så vore det inte så mycket verksamhet. Att företag skriver på är för att deras anställda och de anställdas barn ska ha aktiviteter och att det bidrar till en levande kommun. I kommunens policy så står det att kommunen ska hålla med lokaler/planer etc. och klubbarna ska ägna sig åt verksamheten. Varje kr är viktig för alla föreningar. Gör en ansökan hos kommunen om driftbidrag för E-sport. För de kommer inte starta den. Önskar dig lycka till

 4. dom flesta föreningarna får står för alla konstnader själva såvida der it är fotboll eller hockey. Då förväntar sig dessa föreningar få stora bidrag för att klara drift och annat…

  är det rättvist att det är så ? självklart inte !!

  om man har en verksamhet så bör man ju betala för sina egna kostnader. givet är att det kostar mer om man ska driva en ishall tex. MEN om man vill ha kvar ex vis en bandyrink och har en massa företag som skrivit den där listan så kanske det är upp till föreningen och dessa företag att lösa problemet.

  skapa en insamlings lista på nätet och jobba på att få dessa företag att gå in och sponsra klubben.

  den där miljonen kan göra en enorm skillnad för 50 föreningar om man ger dom 20kkr var… hur många fler ungdomar når man inte då ? borde vara enkel matematik och dela ut pengarna där dom når flest personer !!

  varför inte starta en e-sport verksamhet tex ?

 5. Utflyttade. Du läser då allt som fan läser bibeln. Vi skiter i det. Ni är några som tycker den ska läggas ned och vi är några som tycker att möjligheterna till is för ungdomar, skolor, fritids mm ska finnas kvar. Det bidrag som tilldelats bandyn är knappa en miljon kr. Vi utgår från ni icke is människor får rätt. Vart ska dessa ca 1 miljon satsas? Nya sporter han nämnts, sporter som ungdomarna vill göra etc. Beakta att kommunen ska spara 35 MSEK under 3 år. Man har för avsikt att bygga nytt äldreboende Rosen som man planerar att hyra för 16 miljoner per år ca. Man verkar positiv till allvädersbanor på Norvalla, man har tidigare lagt undan pengar till konstgräsplaner som man i.o.f.s. har nyttjat ifrån. Reningsverket måste byggas ut. Jag tror att den besparingen man gör i sånt fall går till en del av de 35. Men om vi utgår ifrån att summan finns tillgänglig en ren hypotes vart skulle ni lagt den i sånt fall?

 6. Till utflyttad.
  Talade precis med den som var ordförande i ÖSK bandy och var drivande när bandyhallen byggdes i Örebro. Enligt honom var bygget av hallen beräknat till 35 miljoner. Som vid alla byggen tillkommer alltid något. Slutnotan hamnade på ca. 40 miljoner kronor. En viss skillnad mot det du påstår 150 miljoner kronor.
  Om eller hur många fler bandyutövare som finns nu kunde han inte svara på då han inte längre är engagerad då han har annat arbete i Stockholm.

 7. Tomas Pinni

  När det blir svårt att skilja ”äpplen från päron” så finns det jobb att göra.

  Vi behöver naturligtvis skilja agnarna från vetet och i det kommunala besparingsarbetet, lista vilka ”föreningar, sammanslutningar el andra ”,som
  lever på bidrag från skattebetalarna. Intressant läsning om den kommer utanför
  Nora kommuns olika stängda dörrar

  Det ekologiska köttets framtid, ser nog ljus ut, men företagandet får nog bli ute
  på landsbygden, ungefär som i Halland där vanligt folk köper frusna lådor och inte i
  levereranser direkt till lyxkrogen.

 8. Konstigt resonemang här. Ron Jon vill att ungdomarna ska bestämma själva vilken idrott de ska utföra medan Ari tycker att föräldrarna ska bestämma. Om man går på Ari:s linje och om det är den allmänna uppfattning bland föräldrar så är det ju inte många föräldrar som tycker att bandy är intressant. Ron Jons uppfattning är nog lite mer överensstämmande med verkligheten men jag tror att i ett inledningsskede så styr föräldrarna och det intresse som dom har. Tycker verkligen att barn ska göra det som intresserar dom. Skulle vara intressant och veta om bandyn har ökat i antalet utövare i Örebro efter 150 miljonersbygget av en inomhushall? Men återigen, det är ju inte sporten som sådan som är problemet utan att intresset har svalnat dom sista åren. Då tycker jag det är vansinne att gå in i nåt ovisst och kostsamt som i dagsläget inte attraherar ungdomar. Planen har ju funnits spolad och åkbar i flera år utan att det genererat fler utövare.

 9. Ron Jon. Om siffrorna var informativa så är det ju bra. Budgeten för Karlsängs IP stämmer. Som ”icke politiker skriver att man skulle vilja gömma dem så är han helt fel ute. Det torde vara en självklarhet för alla att veta att alla skrivelser diarieförs och är därmed offentliga handlingar. Så det finns ingen som vill gömma något. Däremot så kan man i den skrivelsen ha synpunkter på kommunens egna beräkningar. Byte av köldmedium ca 1 MSEK. ca 500 000 kr är nog mera riktigt. När det behövs göras vet man inte. Anläggningen kan gå 1 år eller 5 år utan att man behöver göra något. Vid åtgärd det är då det kostar. Kompressorerna kan gå många år till. Samma typ av anläggningar finns hos ett flertal kommuner utan att man har gjort något. Ja det var väll el kostanden som kan överensstämma med verkligheten.
  Sen är det inte frågan om att tvinga barn eller andra att göra ditten och datten. Jag tycker det är bra om folk aktiveras och att det då ska finnas möjlighet till det hela. Möjligheterna blir ju inte fler om man stänger någon stans. Banan nyttjas till 70 % av annan verksamhet än bandy. Det har varit skolklasser nere varje dag på banan så länge det fanns is och varför tror du skolorna vill ha kvar banan? Jo för att aktivera barnen. Så vi ska inte tvinga någon att göra det ena eller andra men ge dom möjligheter. Jag har varit med inom idrotten i många år i Nora. Att kommunen har brist på bollhallar och andra lokaler kan vi vara överens om. Kommunen har tagit fram planer på utbyggnad av det ena och det andra i omgångar där klubbar har deltagit. Av detta har det inte hänt ett skit. Det sista var just en bollhall och där tyckte väll kommunen att gamla Windahls var en bra lokal. Det närmaste boll vi kommer blir nog bara Boul. Så för bollsporterna hände ingen ting. Sen är beläggningen i lokalerna till största delen kommunens egen verksamhet. Jag missunnar dem inte till att få bättre plats eller lokaler men tillvägagångsättet och det avtal man skrivit på är och kommer i min värld att alltid vara en katastrof. Men nu säger de styrande att de ska omförhandla avtalet. Vem vet om det inte blir pengar sparade till banan ändå. Men ska också erkänna att jag inte har stora förhoppningar om detta. Hoppas jag svarade på din fråga, Du ville ju veta vad alla föreningar får i bidrag. Erbjudandet finns fortfarande kvar så kom du så ska jag redovisa detta för dig. Så slipper du gömma dig bakom Jon Ron. Men vill du fortsätta använda namnet så ska inte jag avslöja dig.

 10. Ari. Ber om ursäkt om jag missade att skilja på singular och plural. Det var dumt. I övrigt vet jag inte vilka frågor du vill att jag ska svara på. Länken som ”inte politiker” hänvisade till visade sig vara mycket informativ…
  Sen är det fortfarande lite knepigt att man år 2020 vill tvinga barn att spela bandy när barnen vill hålla på med andra idrotter. Varför? Det borde DU svara på.

 11. S Johansson, du måste skilja på äpplen och päron. Järnboås Jaktskytteklubb har inget kommunalt aktivitetsstöd men har däremot fått ett bidrag av Sparbanksstiftelsen Bergslagen. Det bidraget har ingen koppling till vad barnen, pensionärerna eller politikerna i Nora äter eller om det ska finnas en bandybana i Nora. När det gäller vildsvinsjakten så är jag övertygad om att den också utövas utan kommunalt stöd.

 12. Ett väldigt gläfsande om Nora bandy.

  Den verkliga orsaken till att kommunpamparna vill åt planen kommer liksom
  aldrig fram.

  Allmänheten dvs skattebetalarnas ungar och andra ignoreras totalt trots att
  att de är de största användarna. Man skiter alltså högaktningsfullt i Noras
  innevånare.

  Måste alltså ställa frågan varför ? Ja galet nog, stavas det kontrakt och pengapåsar. Men stängda dörrar, kan i bland vara gistna och så rinner eländet ändå ut.

 13. Tycker nog inte att det är att kasta skit när man säger att bandyn i Nora håller på att dö ut. Det är inte NNBS fel, inte heller kommunens. Precis som ”inte politiker” säger har de flesta bandyklubbar problem. Jag tror fortsatt att ungdomar måste få välja sina idrottsaktiviteter själva, och få stöd från sina föräldrar.
  I Nora vill inga ungdomar spela bandy längre och det måste vi acceptera. Den ljusnande framtid är vår.

 14. Jag har diskuterat med Ari Kainulainen ansikte mot ansikte och jag förstår dom som inte vill skriva ut sitt namn i en debatt med honom.

 15. Ron Jon och Inte politiker. Fortfarande så försätter ni skriva under synonymer. Lätt o kasta skit när man inte behöver stå för det. Inte politiker du skriver att inte klubben vill att sifforna ska synas. Klubben har öppet redovisat dessa. Så varför skulle de inte synas om man öppet redovisar dem? Ron Jon jag kan tänka mig att Tennisklubben som byggt hallen själv är den förening som driver själv. Men du skriver föreningar. Vilka? Om bandyn existerar eller inte har inte med affärsrörelsen i Nora att göra. Men blir det inte Antikmässan etc. så påverkar det. Sen vet jag också att Noraborna handlar på annan ort vilket är beklagligt. Däremot så håller jag inte med dig om att låta ungdomarna göra det de själva vill. Jag tror mer att vi föräldrar måste aktivera dem och då måste det också finnas utbyte. Varför tror du att Karlsängskolan vill ha möjlighet till is? Vill du veta vad de andra klubbarna har i bidrag så är du välkommen hem. Det blir för mycket att skriva och redogöra för allt. Du fegar väll inte ur för att få sådan info.

 16. Måste hålla med Ron jon. Om man nu med ca 10000 invånare inte får ihop till ett enda ungdomslag utan bara ett A-lag som jag antar inte innehåller enbart norabor, varför ska då kommunen gå in med jättepengar? Trots frikostigt med istid för barn och ungdomar på dagtid lyckas man ändå inte locka nya utövare. Om kommunen tar över drift och satsar dubbla pengar, tror ni bandyälskare på fullaste allvar att kommunen kommer öka med 3-4000 nya invånare? Argumenten angående nyinflytt håller ju inte eftersom isbanan varit i drift i flera år och kommunen har ändå inte ökat i invånarantal. Har svårt att tänka mig att det blir en massutflytt om planen inte finns. Ska man locka till inflytt måste man tänka nytt. Bandy är tyvärr en utdöende sport men jag förstår att den äldre intresserade generationen har svårt att inse det. När elitklubbar går på knäna vad gäller ekonomi hur i helsike ska mindre klubbar klara sig? Butiksdöden är också ett dåligt argument. Det beror inte på antalet invånare utan ett annat sätt att handla på.

 17. Det finns föreningar som driver hall utan bidrag från kommunen. Problemet för bandyn i Nora är att inga ungdomar vill spela. Det finns inga ungdomslag alls. Noll! Att det blir fler tomma affärslokaler har inte ett dugg med bandyns blivande nedläggning att göra. Det är för att Noraborna gör sina inköp någon annanstans. Vill man prata inflyttning handlar det om att se framåt, ge möjlighet till nya moderna sporter. Satsa pengar på det som ungdomarna vill göra. Inte det som gamlingarna vill att ungdomarna ska göra.
  Kanske skulle vara intressant att se vad ALLA idrottsföreningar får i bidrag från kommunen…

 18. 10% lägre hyra på Windahlska Gården skulle räcka för att rädda isbanan i Nora! Tjänstemännen i Nora har gjort ett bottennapp i den förhandlingen, eller var det ens en förhandling?

  CGS!

 19. Sossarna är lågt stående varelser,lever i dåtid,fattar inte vad som sker i nutid,öppna öronen se med öppna ögon,var realister hur svårt kan det vara????Skäms!!!!!

 20. Jag förstår inte vad kommunen ska ha för mer uppgifter. De har fått all information om vad verksamheten kostar vid ett flertal tillfällen. Uppgifter från konkursförvaltaren hade varit ett telefonsamtal bort. Att kommunens budget är begränsad det vet vi. Men ni styrande har inte direkt tagit något ansvar över budgeten utan lagt det på tjänstemännen. Smart, då kan ni skylla på dem och de på er. Det ni säger är att ni inte har mellan 300-500 000 kr att lägga på ungdomarna och de som vill nyttja banan. Kommunens hyresbidrag har inte på långa vägar täckt upp kostnaderna. Jag säger det inte för att Bandyns ska ha allt gratis utan NNBS hade varit en välmående förening om man inte hade behövs satsa sina pengar till driften i den storleksordning man gjort under 10 år. Bandyn är villig och betala en skälig hyra. Hyresbidraget var ca 700 000 de första åren och er egen kalkyl på driften mm låg på det dubbla. Bara det skulle väl ha talat om för er att detta håller inte. Hur kan ni få in en förvaltningskostnad i en hyra? Ni har ju inte förvaltat ett dugg. Nu höll det i 10 år. Vilken förening i Nora har med egna medel täckt upp driften på det sätt som NNBS har gjort? Vad får man för det? Jo, en spark i baken. Ingen välvillig sådan. Hur harmoniserar detta med en ökad befolkning till 13 000 inv. år 2030? Risken är stor att Nora som stad tappar många begivenheter såsom Antikmässan, Auktioner, Bingo på Digerberget mm. För det finns ingen förening i Nora som jobbat så hårt som NNBS för sin verksamhet. Skulle det bli så, så tror jag vi kommer att se fler tomma affärslokaler i Nora. Svara gärna Tom och Solveig hur ni har tänkt er. I övrigt så kan jag bara hålla med övriga skribenter.

 21. Tänkte Du Solveig på ekonomin också när Du gjorde det fantastiska avtalet om Allaktivitetshuset. 25 miljoner hade räckt länge för bandyn. När börjar omförhandlingen om Allaktiviteten,där finns det nog pengar att göra för bandyns ve och väl.

 22. Att Nora kommuns budget, är begränsad till dom ”närmast sörjande” är väl klart !

  Jaktskytteklubbens bidrag är naturligtvis nödvändiga, för att jägarna skall leverera ekologiskt kött till kommunens ”gourmetmåltider”. Inte en chans att
  det köttet hamnar i skolan, eller hos äldrevården. Men det vore tacknämligt, om dom tog hand om lantbrukarnas grisproblem även om det sker med kommunala bidrag

  Sen är det väl inte rymdforskning för att sia lite om isbanans framtid ?
  Vem törs presentera detaljplanen, för Karlsängsskolan och elevernas framtid ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.