Konsekvenser i handlingar men inte på möte

LINDESBERG. Utan ett ord passerades punkten Budget 2013 på dagordningen när kommunstyrelsen i Lindesberg sammanträdde på tisdagen. Men i handlingarna på nätet fanns kommunalrådet Anders Ceders (S) syn på vilka konsekvenser en skattehöjning får i Lindesberg. Något som ledamöterna inte visste om.

Oppositionen fick igenom en återremiss av budgeten för 2013 med anledning av att man saknade en konsekvensbeskrivning av hur en så pass stor skattehöjning slår i just Lindesberg. Ett nytt sammanträde i kommunstyrelsen är därför planerat till fredag och frågan har gällt vilka konsekvensanalyser man skulle hinna få fram på tio dagar.

Men i handlingarna på nätet som en bilaga till budgetpunkten på kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen fanns kommunstyrelsens ordförande Anders Ceders konsekvensanalys. Denna handling fanns inte med i ledamöternas handlingar.

I Ceders analys redogörs för att medianinkomsten i Lindesberg är lägre än i flera kommuner i länet och att länet ligger lägre än rikstalen. Det redogörs också för att den disponibla inkomsten minskas med 1884 kronor per år för kvinnor och 2592 för män. Skattekraften, som ligger på 92 procent av rikssnittet, framgår inte av Ceders inlaga men slutsatsen lämnar mycket till den väntade debatten på fredag.

”Några konsekvenser av hur en skattehöjning exakt påverkar de enskilda personernas ekonomiska situation och skattekraftens utveckling är svåra att komma fram till.”

Företagen heliga

Vad gäller förslagen att låta kommunens bolag bidra med mer pengar till stadshuskoncernen, skriver Ceder i sin konsekvensanalys att Linde Energi kommer att tvingas låna till nödvändiga framtida investeringar, med sämre resultat och ökade kostnader som följd.

Anders Ceder var själv inte närvarande på sammanträdet i kommunstyrelsen, men debatten på fredag blir förmodligen lika intensiv trots den konsekvensanalys Ceder gjort.

1 Comment

  1. Det Anders Ceder presterade kan inte kallas analys.
    Snarare var det Anders Ceders egna funderingar
    under lampans sken. Dunkla slutsatser och inget
    underbyggt

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.