Två generationer Frisk, som fungerat som ordförande under nästan halva klubbens historia. Sonen Stefan till vänster och Ingemar till höger.

Kopparbergs MK firade 60 år med Öppet hus

KOPPARBERG. Kopparbergs Motorklubb firar i år 60-årsjubileum och öppnade därför dörrarna till verksamheten under söndagen och många sökte sig därför till klubbstugan.

-Vi har ungefär 300 medlemmar och sett till att Kopparberg har ungefär 3000 invånare, så är vi ju en ganska stor klubb, säger sekreteraren Stefan Frisk.

Det var alltså 1959 som klubben startades och lite unikt i sammanhanget är att klubben varit aktiv hela tiden sedan dess. Normalt kan en förenings verksamhet gå lite upp och ned och helt ligga nere under några år i samband med generationsskifte eller annat.

-Jag var en av de 26 gubbar som var med och bildade klubben, berättar Ingemar Frisk. Under hela 70-talet var jag ordförande för klubben och jag fick göra comeback några år även en bit in på 80-talet.

Sonen Stefan har alltså mer eller mindre ärvt såväl intresse som lojaliteten för Kopparbergs MK.

-Ja, jag är 38 år idag och har varit medlem i 38 år, skrattar Stefan. Jag har varit ordförande i klubben i tio år och tänkte varva ned lite nu, men då blev jag sekreterare i styrelsen och det är nästan lika mycket jobb.

På plats vid klubbstugan står ett par folkracebilar uppställda, och bara några meter därifrån blänker Philip Gehrmans nya rallycrossbil.

-Det är lite så det är inom motorsporten, berättar Stefan Frisk. Och vi vill ju kunna husera alla. Folkrace är en väg in i sporten och en bil kostar idag 8000 kronor, att jämföra med Gehrmans racer för ett par miljoner.

På gårdsplanen står även Filip Westers crosscart. Ett litet fartvidunder som 16-årige Filip ska ratta under sommaren.

-För ett par säsonger sedan varit intresset ganska litet, men intresset har ökat lavinartat och nu är det stenhårt, berättar Jörgen Wester, pappa till Filip. Ekipaget väger 400 kilo och motorn är på 150 hästkrafter, så det går undan. Och crosscart är bra för motorsporten då man kan börja tävla redan som 6-åring i en liten cart med gräsklipparmotor.

Filip Gehrman har inte hunnit testa sin nya Polo än, men 0-100 på 1,6 sekunder är snabbare än en formel 1-bil och Gehrman Motorsport har kalendern klar för både 2019 och 2020.

-Värre än den här bilen finns inte, säger Bobby Gehrman, pappa till Philip och teammanager. Tidigare var vi rädda för skador både fram och bak, men nu hoppas vi att ingen hinner ifatt och kan köra på bilen.

Stefan Frisk tillsammans med Filip Werner och Jörgen Werner vid Filips crosscart.
Gehrman Motorsport och nya värstingbilen. Föraren Philip Gehrman, längst fram, har inte hunnit testa den än.
Mattias Ledin har specialiserat sig på att göra bilarna säkra med egna bågar och burar och demonstrerade detta under söndagen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.