Kortkort krönika från Källberg idag

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg publicerar idag en kort krönika som går snabbt att läsa. Innehållet har två punkter; fotbollen i Nora och kulturen i Lindesberg. Läs Källbergs krönika här.

Vad är det för skillnad på kultur och golf?

Visserligen är det fredag och jag borde leverera en vanlig fredagskrönika, men det har varit en annorlunda fredag med hantverkare i hemmet och alldeles för mycket annat att göra. Därför blir det bara en kortkort krönika idag.

Tänkte i alla fall börja med Nora BK. Jag var på hemmapremiären på Nitrovallen i Gyttorp i lördags och fascinerades av vilken bra fotboll som faktiskt spelades. Nivåskillnaden mot division 3 (som jag förra året tyckte var bra) är jättestor och det är otroligt starkt gjort att lyckas växla upp det som behövs och lyckas hitta de spelare som är nödvändiga för denna nya nivå. Ni som inte ville åka till Gyttorp i lördags, då regnet hängde i luften, får en ny chans i morgon när Motala AIF kommer på besök. Missa inte den matchen.

Igår var jag på ett möte med rubriken ”Samtal om kultur” i Lindesberg. Jag lyssnade och pratade med en del av de som var där och jag måste säga att jag var aningen förundrad när jag åkte därifrån. Kontentan av mötet var att de flesta ville att någon form av kulturhus skulle fixas fram och många menade att Lindesberg återigen behöver en riktig kulturnämnd. Dessutom ville många att det ska finnas ett stadsmuseum i Lindesberg. Så långt var jag med, och deltagarna på plats representerade flera olika kulturgrupper i kommunen. Okej, sade mötesledaren. Hur ska vi gå tillväga för att nå detta? Själv hade jag väntat mig att någon skulle resa sig och säga att nu när vi är samlade bildare vi en kulturell paraplygrupp och letar reda på en lokal som passar för att bli ett kulturhus för flera verksamheter. Men, nej, de flesta tyckte att det ska kommunen göra!

Alltså, bara för att förtydliga lite. En kommun ska syssla med skola, vård och omsorg – allt annat hör någon annanstans. Alltså ska skattepengarna företrädelsevis gå till våra barn och våra äldre samt till de som hamnat utanför av någon anledning. Alltså till barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden.

Friheten i vårt land är ju stor. Man kan rida på ridklubb, spela golf eller ha någon annan hobby – om man har råd. Den egna plånboken får bestämma. Men om man vill hålla på med kultur ska detta betalas av kommunen! Istället för att göra en ny kulturnämnd föreslår jag att kulturfrågorna i fortsättningen underställs socialnämnden.

En solovecka närmar sig sitt slut och jag ska ikväll åka och hämta hustrun som varit utomlands i en vecka. Alltså måste jag sätta lite fart nu med städningen och tillfixandet av en räksmörgås. Det är ju trots allt fredag.

Ha en trevlig fredagskväll!

8 Comments

  1. en nivå jag själv kan garantera att ingen förening i 24i-området varit i närheten av tidigare. hm hm!

  2. @Jan Ringall. JAG kan inte rätta dig i det du skriver och låter nog det vara öppet för andra debattörer. Jag var mest glad över att Nora BK faktiskt gjort något stort i att ta sig till nuvarande division 2, en nivå jag själv kan garantera att ingen förening i 24i-området varit i närheten av tidigare. Ditt påpekande är kanske viktigt i sig, så jag hoppas att hembygdsforskaren Åke Mossberg eller någon veteran inom Nora BK hör av sig. Rätt ska ju vara rätt. /Källberg

  3. @Göran Keijser. Jag blir glad när jag läser din kommentar. Bakom allt elände kan du kosta på dig att ironisera lite och har definitivt en poäng. /Källberg

  4. @Wutu ben Kranken. Intressant alias, måste jag säga. Såklart överdriver jag när jag pratar om skola, vård och omsorg och vad våra skattepengar ska användas till. Jag är definitivt inte rätt person att dra gränser i frågor om hur idrott eller kultur ska få del av de skattepengar som inte räcker ens till det de är till för i första hand. Under mötet jag syftade på hörde åtminstone inte jag ett enda nytt initiativ. Allt gick ut på att kommunen skulle grunda och arrangera och att de ”kulturaktiva” skulle hänga på – och att allt var bättre förr. Åtminstone bedömer jag att det finns ett betydligt större ”självansvar” inom sportens värld i våra kommuner. Varför gör inte kulturen likadant? Om det kommer 500 åskådare på en handbollsmatch så finns det ju en viss efterfrågan på just den handbollsmatchen och uppträder Martin Almgren eller Chris Kläfford i någonstans i Lindesberg så kommer också publiken, eller hur. Jag vet inte hur många som såg Nora BK:s hemmapremiär mot Värmbol, men folket kom trots skitväder. Det borde ju vara samma sak med kulturen. Jag är ju till viss del en kulturperson själv, då jag fotograferat professionellt under ungefär 40 år, men inte fan skulle jag anordna en utställning med mina bilder, då jag vet att det inte finns någon publik. Jag får nöja mig med att Marie (hustrun) då och då säger att ”det där var en bra bild”. Varför inte Fornminnesföreningen hyr Lindesberg Arena (som idrottsföreningarna gör) för att ställa ut Lindesberg som miniatyrstad på 1920-talet är en gåta, då intresset för modellen tydligen är en publiksuccé med ”massor av turister”. Det kan ju inte annat än bli en succé. /Källberg, som svarade sent på denna kommentar och som inte orkar utveckla det hela vidare – åtminstone inte ikväll.

  5. Nora spelar väl i den fjärde divisionen även om den kallas div två! eller? Allsvenskan är ju div 1, Superettan div 2, Ettan div 3, Tvåan div 4. I slutet på femtio talet spelade Nora i den riktiga div tre.!! alltså den tredje divisionen.
    Så visst har Nora haft ett lag som spelat i en högre division än nuvarande Nora BK. Rätta mig om jag har fel!

  6. Nu har du helt rätt i din analys av kultur. Det borde hamna under socialnämden, för då skulle resorna till och från daglig verksamhet för kommunens mest utsatta grupp kunna kallas kul tur fram och åter. Personalen skull i så fall bli kulturarbetare, så behöver inte John Omoomian oroa sig över att personalen saknar utbildning.

  7. Är du emot att kommunen ger bidrag till bandyn i Nora och medfinansierar konstrgräsplanerna på Hagby åt fotbollen?

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.