Kritik finns men politikerna (nästan) överens

LINDESBERG. Visst finns kritiker till beslutet att lägga över biografens verksamhet i det kommunala bolaget Besök Linde AB, men kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S) hade inga problem med att försvara beslutet när frågorna kom upp under allmänhetens frågestund vid måndagens sammanträde i kommunfullmäktige.

-Varför kan man inte försöka se lite positivt på saken, sade Gustavsson. Man behöver ju inte bara se hinder med förändringar.

Det blev egentligen ingen bra start på hur frågan om biografens framtid hanterades under kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen. Redan innan sammanträdet formellt klubbats igång fick ordföranden Arnold Bengtsson frågor om syftet med allmänhetens frågestund och vad meningen är med denna punkt när beslutet om biografen skulle fattas innan allmänheten fick chans att ställa sina frågor. Liberalen Sanna Jansson undrade om man kunde rösta för en annan ordning.

-Jag vill inte ha en debatt om proceduren, och jag tar med mig frågorna till presidiet. Alltså är svaret nej, sade Arnold Bengtsson.

Som 24i redan rapporterat gick beslutet att lägga över biografverksamheten i det kommunala bolaget Besök Linde AB igenom med en stor majoritet, men likväl valde en kvintett medborgare att ställa sina frågor under allmänhetens frågestund. Under själva beslutsdebatten var det endast liberalen Sanna Jansson och miljöpartisten Inger Griberg som argumenterade för att biografen även i framtiden borde ligga i kulturförvaltningen.

-Både bion och badhuset är attraktioner för Lindesberg, sade Griberg. Nu lägger man över biografverksamheten i ett förlustbolag och jag tror inte det blir bättre. Dessutom trampar man på kommunens eldsjälar.

-Att förändra något som fungerar så bra är absurt. Vi yrkar avslag, sade Sanna Jansson.

Under allmänhetens frågestund, en halvtimme senare, fanns en handfull medborgare som hade frågor att ställa om biografens framtid.

-Ni har gjort en politisk arena av de kommunala bolagen, sade Marita Blixt. I ett bolag ska man representera bolaget och inte sitt parti. Hur ser det ut när alla sitter på dubbla stolar? Det här handlar om demokrati.

Kvartetten Sven Carlsson, Anna-Lena Carlsson, Karin Smed-Gerdin och Lasse Smed hade dessutom förberett ett stort batteri av frågor som Irja Gustavsson dock besvarade utan problem.

Alla tycker nog inte att biograffrågan har fått en långsiktig lösning, men de folkvalda politikerna är nästan eniga. Kanske är det frågan om ett renodlat kulturparti som fått ny näring i och med måndagens beslut?

1 Comment

  1. När man vet vilka som driver bion i Lindesberg, så anar man också hur utbudet av
    filmer blir.

    Bion blir ett medium, för att visa politikernas framgångsanda. Ungefär som i Nord Korea. En del media i Bergslagen har samma anda. Turisternas glada marsch ned till det underbara badet, bärplockande glada kvinnor och höhässjande ungdomsarbetare på landsbygden.

    Alltså slut med gamla Clintan och in med mannen med mustaschen

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.