Mats Lagerman försöker förklara hur han tänker och känner för och med trä.

Lagerman – en nörd som älskar lukten av trä

i Okategoriserade

RAMSBERG. Under Kristi himmelsfärdsdag passade Mats Lagerman på att hålla en utställning i Stallet i Liljendal och mängder av människor valde att göra en utflykt till det som på Gps:en kallades Torrbråten 280.

-Jag är en gammal tränörd helt enkelt, säger Mats när 24i gör ett nedslag i utställningslokalerna.

Det finns ingen som helst likhet mellan Ingvar Kamprad och Mats Lagerman. Lagerman har förälskat sig i det trä han arbetar i och skulle förmodligen aldrig lägga ut ett arbete på entreprenad som han vet att han kan göra bättre själv – även om det blir dyrare och i slutänden sätter sig på prislappen.

-För mig är träets härkomst viktig, säger Mats. Det blir som en historia.

Mats Lagerman pratar gärna om ett projekt i Stockholm, där Mats kommer från, för några år sedan när några gamla träd skulle bort från den gamla judiska skolan skolgård för att skapa utrymme för en ny skola. Mats fick chansen att ge träden ett fortsatt liv genom att ta vara på Hillegården tre almar och ett gigantiskt kastanjträd som mätte dryga 25 meter. Kastanjen, som Mats döpte till Sanna, mätte 320 centimeter i omkrets och den största av almarna mätte 274 centimeter.

-Här har den nedersta biten av kastanjen blivit ett bord, säger Mats och visar en magnifik pjäs som väger mer än ett IKEA-bord. Och här är lagret ovanför.

Härkomsten av möblerna och detaljerna är viktig både för Mats och för köparna. Bland besökarna får Mats peka ut exakt vart på kastanjen bordet är ursågat. På så sätt finns enbart ett exemplar av varje tillverkad produkt.

På det här sättet har Mats Lagerman hållit på sedan 70-talet, när han startade sin verksamhet i Lindesberg. Sedan dess har en fjärdedelsstrategi fått styra livet.

-Jag är producent till en fjärdedel och säljare till en, säger han. Därtill tar politiken en fjärdedel och slutligen får familjen en fjärdedel.

Det är svårt att få Mats att avslöja när ett gediget hantverk går över till att bli ett riktigt bra konstverk, men kanske är gränserna osynliga? Mats höjer gärna hantverkets konst, men verkar inte vara i behov av att kallas konstnär – i trä.

Många valde att åka till skogen och se Mats Lagermans utställning, men lika många missade den. Det blir fler chanser, men den som vill uppleva det 24i gjorde under Kristi himmelsfärdsdagen bör gå in på www.hogvalen.se och se vad som bjuds.

Mats Lagerman hade fullt upp under torsdagens utställning.
Nedersta delen från kastanjen i Stocholm.
Inga konstgjorda kemikalier ligger bakom en ungmölen träyta.
Skärbräden.
Drygt en meter i diameter är detta lärkträd.

2 Comments

  1. Hoppas att min analys, av citybefolkningens behov, är adekvat !

    För att få tillgång till kvalitetsprodukter, måste man söka sig utanför city och gallerior. Gäller inte bara hantverk, utan också mat. Stadsbefolkningen kommer
    att på olika sätt tvingas söka det som inte längre finns att inhandla i de ordinarie butikerna,
    (made in Taiwan, eller Polen)

    Problemet dom har, är bla, GPS. dom är beroende av att dom kan köpa ”kolel” från utlandet, annars hittar dom inte ut i skogen. Här finns en nisch; gammeldags kartor och att läsa vad som är upp och ned på en sådan. (N/S)

    Regeringen är nog tvungen att se till att det nya kommersiella 5 systemet täcker
    även landsbygden, annars svälter stackarna i stan ihjäl.

  2. Riktigt skoj att 24i’s Gudfader letade sig ut i Vildmarken tillsammans med
    en överförväntan skara nyfikna.

    Till min ”minnes bank” läggs den sköna betraktelsen ”Den där träbiten
    skulle nog göra sig bra i en GOLFKLUBBA” Dagen då nördarna försvinner då är det katastrof varning.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.