Lagerman: Ni är inte välkomna hit

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiets Mats Lagerman har noga följt upphandlingen av sophanteringen i SBB-området och Lagerman är allt annat än nöjd. Tvärtom menar Lagerman att det ”vinnande” företaget NordRen inte är välkomna hit. Läs Mats Lagermans debattinlägg här.

Om Sopor – och en och annan Sopa!

Det gamla ordspråket ” Den som tiger han samtycker” ligger som ett skitigt täcke över många offentliga verksamheter som i sin iver att anpassa sig, släppa tyglarna, sälja bort samhällsviktig service, omsorg etc. till internationella marknadskrafter vars mål är att tjäna så mycket slantar som möjligt till sina ägare!

Dessa ”Iverpellar” som med hänvisning, felaktiga och orena tolkningar av diverse paragrafer i lagen om offentlig upphandling säljer av och bort allt mer av vår samhällsnytta blir allt fler tyvärr!

Har haft det tvivelaktiga nöjet att följa och kommunicera upphandlingen av sophanteringen som SBB gjort för Hällefors, Ljusnarsberg, Nora och Lindesberg. Avtalet är klart och underskrivet av SBB:s direktör och det norska företaget NordRen AS direktör. Knöl-kommunernas politiska ledare torde vara väl informerade och kanske nöjda med att det var som kommunal förbundets ledning uttalade sig om i NA 29/6 2017 ” Det var priset som avgjorde” Inget annat.

Att denna sophanteringsupphandling prövats i ”rätts instans” och fått klartecken med svävande propåer till det i mitt tycke orena företaget Nordren AS är i och för sig ej förvånande då det jag kallar ” De slutna sällskapens makthavare” allt som ofta ej arbetar för allmänheten och allmännyttans räkning.

Om och huruvida SBB, berörda kommuninvånarna och företagare kommer få UPPLEVA en liknande vardag som Stockholm drabbades av må framtiden utvisa – risken finns och är för mig uppenbar då ägarna till Nordren AS kort och gott fick uppdraget i våra kommuner PÅ MERITER från norska RenoNorden där de var ”frontfigurer”!

Jag var tills folkpensions inträde ordförande för en av landets största småföretagarföreningar på Södermalm i Stockholm med närmare 900 publika företag i vårt område. De problem som RenoNorden skapade för såväl företag som hushåll har det skrivits tillräckligt om och må betraktas som en stor skandal.

Hade under 2015/2016 åtskilliga samtal och möten kring soporna på RenoNorden. Ansvariga upphandlare i Stockholm bemödade sig aldrig om att ifrågasätta deras ägare och finanser. Att de jobbade med svårligen identifierbara slantar sågs där ej som något större problem.

OM du eller jag går in på vår bank och vill sätta in 50000 kr, så avkrävs vi en redig redogörelse för hur och varifrån dessa slantar kommer – Så rätt och bra det kan bli.

MEN om ett företag som vill betjäna oss med samhällsviktig service, omsorg etc vill tillskansa sig denna möjlighet så har vi mycket ringa krav på företaget – I ”vårt” SBB ”vågade” eller orkade man inte fråga ägarna till NordRen på min begäran – var kommer era pengar ifrån? Så jag ställde frågan direkt till ägarna i egenskap av styrelseledamot i LPo i regionen där ni visat intresse till upphandling – Och fick till svar: Aktiekapitalet om 10 miljoner norska kronor är ihopsparade slantar…

Ansvariga för detta avtal är förbundsdirektören på SBB som ”flyger” vidare i påsk samt förbundsledningen som fått en ny tillförordnad ordförande. Då tjänstemannaansvaret i princip är noll och inget så är det upp till respektive kommunledning att vara mycket vaksamma i ärendet.

Personligen har jag ett mycket tydligt budskap till ägarna av NordRen AS.

Ni är ej välkomna till våra kommuner och Örebro län!

Mats Lagerman, Ramsberg

Ordförande i Landsbygdspartiet oberoende Örebro län/region

5 Comments

 1. Att ”direktionen”, laborerar med sekretess, betyder i klartext; att bonniga skattetalare, skall inte lägga sig i vad den utvalda ? eliten sysslar med.

  Den här taktiken, har Noras bolag och ”utskott” sysslat med länge, med känt resultat.
  (att man inte skall kasta goda pengar, efter dåliga, är okänt i det styrande skiktet)

  Sekretess, är samma sak som dåligt samvete, om det nu finns.

 2. Det charmfulla budskapet ”Kan du förtydliga dig lite snällare” nådde mitt bästa hörbara öra som är det vänstra, mitt högra har mer eller mindre tackat för sig.

  Förbundschefen och ”några” till har tagit illa vid sig av min debatt artikel här ovan. Detta har jag full förståelse för! SBB är en viktig förvaltning med ett antal digra och nyttiga arbetsområden för oss medborgare och de kommuner som är delaktiga i kommunalförbundet.

  Det är mänskligt att fela och ibland är det till och med nödvändigt och lärorikt att göra fel. Nu blev det för mycket och många fel när det gäller upphandlingen av sophanteringen.

  Ytterst ansvarig är självklart den som skriver under detta avtal för SBB. Motparten gnuggar säkerligen sina nävar, då de vunnit ett kontrakt som de egentligen ej var kvalificerade för – Så det kan bli.

  NordRen lämnade lögnaktiga uppgifter till SBB om ”sitt” kvalitets- och miljöledningssystem, de begärde och fick sekretess av SBB med hänvisning till att detta var kvalificerat värdefull information!
  NordRen lämnade vilseledande uppgifter om sina referensobjekt ( Utmärkt och belysande artikel i Transportarbetaren.se)
  mm.mm.mm

  Från och med nu kan det bara bli mycket bättre – TYDLIGA riktlinjer, direktiv och kriterier som följer LOU.

  Mer Go Soppa åt folket, det mår alla bra av i denna vinterkyla.

 3. Daniel Lundqvist

  Bara att syna renhållningen i sömmarna, så får i se
  Att campingen ger god vinst, är väl att ta i. Vad har anläggningen kostat och vad inbringar den ?

  Klart att Noras arbetssökande som röjer sly, lika gärna kan driva en camping i ”bolagens” regi.
  Eller saknar man kompetens ?

 4. Det här är falsk information från S Johansson.
  Kan du styrka ’kontraktsersättning på något vis?
  Campingen är utarrenderad och ger en bra inkomst till stadens näringsidkare.
  Vill du Åke att kommunen ska driva campingen istället då ingen lokal näringsidkare verkade intresserad.

 5. Den här typen av ”upphandling” genererar alltid en summa pengar i ”kontraktsersättning” !

  I Nora får man inga skatteintäkter från renhållningsföretaget, liksom från campingen, som också sålts ut.

  Skulle vara renligare om det så kallade ”samhällsyggnadirektoratet” bevarade jobben och skatteintäkterna inom kommunen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.