Lagerman skeptisk till Libo-försäljningen

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartisten Mats Lagerman är kritisk till hanteringen av den fastighetsförsäljning som det kommunala bostadsbolaget Libo gjort nyligen. Läs Lagermans debattinlägg i frågan här.

Jag är tvärsäker på att detta är fel

Från att vara ytterst skeptisk till att kommunen vill sälja av en stor del lägenheter genom sitt bolag LIBO – så är jag idag näst intill tvärsäker på att detta är FEL och passerat gränsen till vad ansvariga får och bör göra. Må så vara att man vill och önskar kommunen allt gott och tror att detta är RÄTT.

Vårt parti Lpo har efter idogt arbete unisont fört klagan till Förvaltningsrätten i Karlstad där jag förväntar mig att vårt yrkande om inhibition bifalles (pausas) för att kommunen skall få möjlighet att tänka om.

Då köpeskillingen på begäran hålls hemlig och att kommunfullmäktige (KF) och dess partier ej får/fått möjlighet att diskutera klokskap respektive oklokskap i frågan samt att Lpo ej har möjlighet att däri verka så får detta forum gälla som plattform.

Varför påstår bolagsstyrelsen/kommunstyrelsen ordförande Irja Gustavsson (IG) att ”vår andel ska vara cirka en tredjedel av det totala antalet lägenheter i kommunen”?

Irja Gustavsson och bolagsstyrelsen skall arbeta utifrån det regleringsbrev och ägardirektiv som KF gett dem i uppdrag att följa inget annat tycker jag. Det är en himmelsvid skillnad mellan ”kunna beakta försäljning av fastigheter” och effektuera försäljning utan förankring i den politiska församlingens högborg Kommunfullmäktige.

Om och huruvida det ska inskrivas i ägardirektivet hur stor del av kommunens lägenhets bestånd skall vara borde föregås av en öppen debatt och diskussion. Personligen anser jag det vara tämligen ointressant, utan kommunen kan mycket väl vara så stor ägare som man anser sig klara av utifrån den utveckling man önskar.

Att låna slantar till kommunalt ägda bostäder torde ej tillhöra någon större svårighetsgrad om efterfrågan finns.

Varför sälja ett fastighetsbestånd i gott skick, goda och förmodat nöjda hyresgäster som idag betalar

”modesta” hyror och som dessutom genererar mycket goda resultat efter drift, underhåll och avskrivningar?

En köpeskilling om ca: 100-140 miljoner kanske lockar för stunden, men de fakto så avstår man ett bokfört värde för kommuninvånarna om drygt 118 mkr, årliga intäkter om drygt 17 mkr, samt senast årsresultat för dessa lägenheter om + 7,5 mkr.

Vem är köparen/ägaren och varifrån kommer kapitalet i det ”vidsynta bostadsbolaget” Akka egendom? Frågor som jag tillställt dess VD och som jag förmodar LIBO´s ledning ställt och har fått svar på.

Jag inväntar svar fortfarande direkt från Akka´s VD. Det går svårligen att distinkt finna adekvata uppgifter om detta bolag, ägare och koncernstruktur. Bara för att man har en stilig hemsida och ligger med sitt säte ”nära Stureplan” i vår huvudstad där en för mig förmodad ”delägare” Simon De Chateau sitter i 59 bolagsstyrelser så skall man ej oprövat ”kvala” in som ägare i vårt bostadsbestånd.

För egen del så säger jag enkelt nej tack till riskkapitalister och i synnerhet till deras ”intåg” i allmännyttans bostadsbestånd. Deras ”lekutrymmen” skall begränsas, våra tillgångar och boenden skall skyddas från dem.

Skall göra vad jag kan för att peppa våra blivande ledamöter, minst 1 och kanske 2 i vårt lokala kommunfullmäktige.

Kryssa Anders och Åse på Lpo´s valsedel eller ta rejäla snack med era gamla politiker.

Mats Lagerman, kulturarvskrigare

Ordförande Lpo Örebro län

4 Comments

 1. Det politiska intresset att visa upp vad man står för, i frågan tycks vara ointressant Per, S Johansson och Alex. Såväl styrande som den så kallade
  oppositionen i kommunen bör i dagsläget inhämtat den information som
  är tillgänglig.

  Förvaltningsrätten jobbar för tillfället på med Landsbygdspartiet´s klagan och yrkande om inhibition av affären och vi får i närtid reda på hur de ställer sig till hanteringen av en för kommuninvånarna i Lindesbergs kommun mycket viktig och värdefull tillgång.

  Vi har som parti rätt bra koll och nätverk för att bevaka allmänhetens intressen, vem och vilka som kommuner och kommunala bolag skall / bör göra affärer
  med är för oss oerhört viktig.

  Om du eller jag tar med oss en påse pengar om låt oss säga 140.000:- och vill
  sätta in dessa på banken SÅ AVKRÄVS en REJÄL och REKORDERLIG redovisning och dokumentation över VAR och från VEM / VILKA dessa pengar kommer ifrån.
  Helt i sin ordning tycker jag.

  Akka egendom AB som tydligen har tecknat ett köpekontrakt med LIBO / Lindesbergs kommun – VILL EJ uppge eller kanske EJ KAN ge oss en REJÄL
  redovisning vem / vilka som äger bolaget och varifrån pengarna kommer.
  Det pågår en fusion i bolaget sedan några dagar!

  Märkligt är det – Och synnerligen tråkigt att det politiska etablissemanget ej
  verkar vilja värna om våra tillgångar.

  Mats Lagerman Lpo Örebro län och Lindesbergs kommun

 2. Kan bara hålla med Mats.
  Sedan kommuner använt bolagisering av kommunens tillgångar, dvs skattebetalarnas tillgångar, blir information om dessa tillgångar ’hemliga’ och vägen till misskötsel och korruption öppen, se. Sverige har gått från 3:a 1997 till 6:a 2017. Fortfarande bra men inte trenden.
  Det allmännas tillgångar borde innefattas av en allmän insyn i bolagens skötsel och affärer.
  För t.ex. kommunala bolag motsvarar kommun innevånarna aktieägarna i ett aktiebolag.
  Jag antar att aktieägarna har mycket bättre insyn än kommuninnevånarna.

 3. Tja vad skall politikertoppen göra ?

  Höjda arvoden och löner, måste ju innebära att man måste skrapa ihop färska ”kulor”.

  Trycka egna pengar ? Låna i banken ?
  Snabbsälja några kåkar, jomenvisst !

  Här gäller det att raka ut vad man kan, för efter valet vet man inte om man kan betala elräkningen,
  husbilsförsäkringen och alla goa middagar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.