Lagligt eller inte i fokus

TillväxtdebattLINDESBERG. De flesta, inte alla, politiker i Lindesbergs kommunfullmäktige verkar tycka att den igår kväll beslutade Tillväxtkassan AB är ett bra koncept. Åsikterna i debatten har handlat om huruvida det är lagligt för kommunen att gå med.

– Frågan handlar om lagligheten, sade Göran Gustavsson (FP) under gårdagens debatt. Jag yrkar på återremiss.

Ingen verkar kunna säga att bankprojektet Tillväxtkassan AB är lagligt enligt kommunallagen. SKL har, trots relativt lång tid, inte kommit med något svar och flera av oppositionspartierna tvekar inför ett beslut som kan vara oförenligt med lagen.

– Jag har aldrig tvivlat på att det här är lagligt, sade kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S). Jag bedömer det här som helt förenligt med vår verksamhet.

Såväl Folkpartiet som Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och enskilda ledamöter ville att frågan skulle återremitteras till dess SKL:s jurister kommit med sitt svar, men Anders Ceder drev på och tyckte frågan skulle avgöras.

– Jag vill ju fortfarande veta om det här är lagligt, sade Agneta Nilsdotter (MP). Jag ser flera brister i det här. Vi har ingen insyn, det handlar om skattepengar, det här tillhör inte det kommunala kompetensområdet, man får inte särbehandla kommuninvånare och vi vet ju inte om våra pengar hamnar i en annan kommun än Lindesberg. Jag yrkar på återremiss.

– Jag yrkar också på återremiss, sade Göran Gustavsson. De som röstar ja vet ju inte vad de säger ja till. Vi ska göra rätt.

– Jag tycker oklarhet präglar den här frågan, sade Hlödur Bjarnason (KD). Det behövs mer klargöranden.

– Vi motsätter oss att vi inte får insyn, sade Inger Karlsson (SD). Vi tror inte att medborgarna vill satsa pengar i ett bolag utan insyn.

Kommunfullmäktige beslutade efter en lång debatt och med knapp majoritet att gå med i Tillväxtkassan.

– Det här har blivit en debatt som om det handlade om skurkar, sade Anders Ceder. Jag tror det här är jättebra för vårt näringsliv.

6 Comments

 1. Om SKL kommer fram till att beslutet är olagligt kommer kanske Bengt Storbackas kvalificerade majoritet att betraktas som en okvalificerad eller till och med diskvalificerad majoritet!

 2. konstigt att (S)&(M) alltid håller med varandra…

  alltid trott att det va skillnad på höger och vänster.

 3. Att banken är vinnare på Tillväxtkassan är enkelt att förstå, men vem mer kan tänkas vara vinnare? Inte kommer man att låna ut pengar till varulager i en landsortsbutik eller till en traktor, det tror väl ingen? För mig är banken vinnare… alla andra förlorare.

 4. En principiell fråga till beslutande politiker, angående Tillväxtkassan AB.
  Då jag som etablerad företagare i Lindesbergs Kommun betalar kommunalskatt.
  Kan följande ske ?
  Kommunen lånar ut mina inbetalade skattepengar till en som vill starta ett företag som konkurrerar med mitt företag.
  Nu är vi två på orten som skall dela på jobben, det kanske inte finns jobb så det räcker för oss båda. Jag får vikande lönsamhet på grund av nyetableringen.
  Således har jag själv varit delaktig i min egen lönsamhetsminskning, genom min skattsedel.
  Detta sätt att hantera invånarnas skattemedel kan inte vara förenligt med en kommunal verksamhet.
  Kanske vi kan få några pizzerior till, för det finns ju fortfarande något kvarter som saknar en.

 5. Det är intressant att läsa kommentarer från olika politiker. Det verkar vara lagboken som eventuellt är hindret för att uppträda som bankirer.
  Etiken i att sätta in skattebetalarnas pengar i en utlåningsverksamhet verkar inte bekymra.

  Riskvilligt kapital behövs men det finns sådant att tillgå i marknaden. såvida det ligger en bra och trovärdig affärsidé bakom kapitalbehovet.
  Då uppstår frågan huruvida den nya kassan skall gå efter andra kriterier vid bedömningen av låneansökningar.

  Tiden kommer att utvisa hur duktiga Lindesbergs politiker är att uppträda i finansmarknaden.
  All framgång tillönskas.

 6. Fullmäktige beslutade med kvalificerad majoritet att finnas med i en Tillväxtkassa, dvs mer än 2/3 delar röstade för förslaget. Inte alls en knapp majoritet!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.