Läkare röstar för Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT. De båda pensionerade läkarna Anders Berg och Ingemar Engstrand skriver i ett debattinlägg att vi måste rösta för Lindesbergs lasarett – på ett parti som inte bara talat om ett akutsjukhus utan även talat om vad det innebär och hur det ska ledas. Läs debattinlägget här.

Vi måste rösta för Bergslagens utveckling

På söndag är det val till landstingsfullmäktige. I detta val ligger, utan att alla klart ser det, frågan om Bergslagens utveckling. Hela landet ska leva heter det. Men hur är utvecklingen i regionens norra del? I många samhällen har det skett en tillbakagång. Skyltfönster gapar tomma. Butiker har ersatts av loppisar och pizzerior. Så är det även i tätorten Lindesberg. Vi måste bevara och utveckla det vi har.

Lasarettets har en central roll. Förutom att det är en av de största arbetsplatserna ger det trygghet vid sjukdom och skada. På en väl fungerande arbetsplats ska det finnas en ledning som håller ihop verksamheten och ger trygghet. 2015 kom man på den till synes briljanta iden att splittra sjukhuset. Medicinkliniken fick en ledning och den kirurgiska verksamheten en annan.

Följden blev en dålig trivsel för många av personalen. Det flesta kirurgerna lämnade sjukhuset. Utan kirurger kan inte en akutmottagning fungera. Då har vi inte längre ett akutsjukhus. På ett akutsjukhus ska det finnas jourhavande kirurger, medicinare och anestesiläkare dygnet runt sju dagar i veckan året runt. Ortopeder och röntgenläkare ska kunna inställa sig med kort varsel. Specialistutbildade sköterskor ska finnas på operationsavdelningen, intensivvården och röntgenavdelningen.

Alla partier vill arbeta för en väl fungerande primärvård. Men personalen där, inklusive läkarna, får sin utbildning på sjukhuset. Och hyrläkare ska vi ju undvika. Utan ett akutsjukhus kommer regionens avveckling att accelerera.

Alla partier har lovat att vi ska ha kvar akutsjukhusen inte bara i Lindesberg utan även i Karlskoga och naturligtvis Örebro. Men inte alla har lovat att de med det begreppet menar den beskrivning som vi gjort ovan.

Regionförvaltningen har av regionstyrelsens ordförande fått i uppdrag att göra en översyn av den nuvarande organisationen. Vad som kommer ut av den vet vi inte.

Så när vi i Bergslagen lägger vår röst på söndag måste vi veta att den tillfaller ett parti som inte bara har talat om ett akutsjukhus utan även talat om vad det innebär och hur det ska ledas. Vår uppmaning gäller givetvis även för innevånarna i regionens västra del.

Anders Berg och Ingemar Engstrand

Pensionärer och Bergslagsbor

1 Comment

  1. Mycket bra Ingemar och Anders! Det är bra att ni kräver tydliga besked av politiken som även går att lita på efter valet. För mig är det rätt enkelt, att de som skapat nuvarande situation inte går att lita på. D v s S, V och MP som idag är styrande majoritet i länet.Jag själv företräder Liberalerna och vi har genom vårt oppositionsråd Anna Ågerfalk varit mycket tydliga med att det ska finnas en lokal ledning som har ansvaret för hela sjukhuset i Lindesberg.Det ska även finnas jourhavande kirurger, medicinare och anestesiläkare dygnet runt sju dagar i veckan året runt. Ortopeder och röntgenläkare ska kunna inställa sig med kort varsel. Specialistutbildade sköterskor ska finnas på operationsavdelningen, intensivvården och röntgenavdelningen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.