Lång debatt efter svar på interpellation

LINDESBERG. Det blev en lång debatt i kommunfullmäktige i Lindesberg på måndagskvällen. Detta sedan miljöpartisten Inger Griberg ställt en interpellation till kommunstyrelsens ordförande om statusen för Lindesbergs lasarett inför den stundande utvärderingen.

-Det är många ord, sade Inger Griberg som kommentar till Bengt Storbackas svar.

Frågan om nattakuten på Lindesbergs lasarett är långt ifrån över. När Inger Griberg på måndagskvällen fick svar på hur kommunstyrelsens nye ordförande Bengt Storbacka agerat sedan han påbörjade sitt uppdrag, var det många som tog till orda under det digitala sammanträdet.

Inger Gribergs frågor i interpellationen var relativt lättbesvarade, då samtliga partier är eniga om att slåss för en återöppnad nattverksamhet på Lindesbergs lasarett.

 • Vilka kontakter har kommunledningen tagit med regionen för att diskutera lasarettets framtid och då tydliggjort lasarettets betydelse, både på kort och lång sikt för Lindesbergs kommuns utveckling?
 • Har man krävt att få lämna synpunkter på hur kommande utvärdering ska gå till?

I sitt svar uttryckte sig dock inte Bengt Storbacka så tydligt som Inger Griberg och flera andra ledamöter förutspått. I debatten pratade Storbacka om att han ser hela länets sjukvård som viktig, ett sjukhus med tre ben, men han både berättade och skrev i sitt svar att han inte krävt någonting inför den kommande utvärderingen.

-Jag har fortsatt dialog med regionen och hoppas och tror på en god, trygg och nära vård i vår kommun liksom i hela länet, skrev Storbacka i interpellationssvaret.

Detta tycktes dock inte vara tillräckligt av somliga.

-En mycket bra interpellation, sade Ullf Axelsson (V). Jag föreslår att vi gör ett gemensamt uttalande från kommunfullmäktige i Lindesberg, med kravet att öppna igen.

Flera ledamöter höll med Axelsson, men kommunfullmäktiges ordförande Arnold Bengtsson (S) bröt in i debatten.

-Jag tror inte att det går att göra ett uttalande från kommunfullmäktige när det handlar om ett svar på en interpellation, sade Bengtsson.

Flera debattörer ställde sig ändå bakom Ulf Axelssons förslag och debatten blev allt längre.

-Jag kan inte ställa upp på ett gemensamt uttalande, sade Bengt Storbacka. Hur skulle ett uttalande se ut? Ska vi tala om för regionen hur framtidens sjukvård ska se ut? Att det ska fungera i framtiden är självklart, men hur det ska se ut vet inte jag. Debatten lär fortsätta vid nästa sammanträde då liberalen Nils Detlofsson aviserade att en ny interpellation var på ingång.

3 Comments

 1. Ett sjukhus med tre ben..Region Örebro. En pall med ett långt ben och två korta. Blir ett vingligt stöd att sitta på.

 2. En bra sak som kom fram under den debatt som försegick var att det inte bara är Socialdemokraternas ansvar att påverka sina folkvalda regionpolitiker. Nu förtydligades det att även att de övriga lokala partierna jobbar med att påverka SINA regionspolitiker så att även dem ändrar åsikt. Det var faktiskt bara V och MP som reserverade sig på regionnivå (förvisso i ettbeslut som innehöll många fler punkter) vilket de ska ha en eloge för.
  Nu fortsätter vi alla att kämpa för vår primärjour här uppe i norr!

 3. Verkar som Storbacka och hans parti visar sitt rätta jag , och skiter som vanligt i befolkningens vilja !
  Vem kommer att rösta på sossarna i nästa val ?
  En eloge till Ingrid Griberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.