Länsstyrelsen upphäver BMB-beslut

NORA. I somras tog Bergslagens miljö- och byggnämnd beslut om att Mats Olofsson skulle betala en byggnadsavgift på 25920 kronor för att han, enligt BMB, olovligt har uppfört en ekonomibyggnad på en fastighet intill Lejonbacken.

Nu har Länsstyrelsen beslutat att riva upp BMB-beslutet.

2592o kronor, alltså fyra gånger den ordinarie bygglovstaxan, skulle Mats Olofsson betala i byggnadsavgift för den ekonomibyggnad som Bergslagens miljö- och byggnämnd menade var ett svartbygge.

Men BMB får nu bakläxa för sitt agerande när Länsstyrelsen upphäver beslutet.

Mats Olofsson överklagade förstås beslutet. Det handlar om en ekonomibyggnad och som ska stå på en skogs- och jordbruksfastighet på ett område som inte är detaljplanelagt. Något bygglov behövs inte. BMB menade ändå att Olofsson skulle söka bygglov, och en bygglovsansökan lämnades in.

– Jag fick positiva förhandsbesked två gånger och bygglov en gång, säger Olofsson. Vad ska jag tro?

Olofsson gjorde som man ska, började bygga i samma sekund som bygglovet kom. Lagen säger att detta är okej, en byggare behöver inte vänta in laglighetsförlängningen med att bygglovet ska vinna laga kraft.

Det var dock då något gick allvarligt fel inom BMB. Hanteringen av bygglovet var felaktigt hanterat av BMB och närboende lyckades få bygglovet hävt och Olofsson stod där med en halvrest lada – som plötsligt klassades som ett svartbygge.

Men Länsstyrelsen har nu tittat på den överklagan som Mats Olofsson lämnade in och konstaterat att BMB gjort fel. Att byggnaden inte är bygglovspliktig anser man vara otvistligt och frågan byggnadsavgift faller alltså pladask då avgift endast får tas ut om bygglov krävs.

BMB-nämnden beslutade också att ge en tjänsteman i uppdrag att föra frågan om att en tilläggsavgift till förvaltningsdomstolen och den frågan menar Länsstyrelsen inte är deras bord. När det nu är konstaterat att byggnaden inte är bygglovspliktig, och alltså inte möjlig att ta ut någon byggnadsavgift för, faller också frågan om den tiläggsavgift på 35000 kronor som skulle drivas i förvaltningsdomstolen.

Mats Olofsson själv är glad över Länsstyrelsens beslut.

– Jag frågar mig förstås hur det kan bli så här, säger han. Sånt här är jobbigt att få på sig, det tar både tid, kraft och kostar pengar. Jag håller hellre på och bygger.

TOMAS KÄLLBERG
tomas.kallberg@24i.se

6 Comments

  1. Här är ett exempel på att beslut som BMB fattar kan vara fel. Det är bra att den lilla människan får rätt.

  2. Jag undrar vad sånt här kostar egentligen? Eftersom inget bygglov behövdes skulle ju ärendet kunna vara överstökat på en kvart, men alla felaktigheter som gjorts av både tjänstemän och politikerna måste ju ha tagit dagar för att åstadkomma. Och som vanligt är det skattepengar som används.

  3. Här är ett exempel på beslut som Länsstyrelsen kan riva upp. Det är bra att den lilla människan får rätt.

  4. Håller med Anders L och Karin Andersson. Det kan inte vara de vassaste knivarna som styr BMB. Visst kan det bli fel ibland, men på BMB händer det ju hela tiden. Lägg ned och lägg ut tillsynen som måste finnas på entreprenad.

  5. Tråkigt, hoppas allt ordnar sig för de som vill bygga. BMB verkar ha häxjakt mot resturanger, företag och privatpersoner.
    Man kan ju undra vad det är för politiker som sitter i nämnden. De är väl ytterst ansvariga.

  6. Gör BMB nånting rätt? Verkar mest vara till för att jävlas med invånarna. Äger inte våra fyra kommuner BMB och alltså ska bestämma vad de ska pyssla med? Då borde väl politiker i kommunerna slå näven i bordet och agera. Men det är väl ingen som vågar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.